Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamaFilipkaaa

Czy są tu mamy których dzieci nie WSKAZYWAŁY PALCEM ? mój ma 11,5 mies

Polecane posty

Gość mamaFilipkaaa

widzę że wie gdzie są dane rzeczy jak np. mówię filipu gdzie jest lampa to patrzy się w jej kierunku ale nie wskazuję na tą rzecz ani ręką ani palcem rzadko też robi papa i bije brawo w zasadzie tylko w tedy gdy ma humor CZY TO JEST NORMANE ? CZY NIE KTÓRE DZIECI W OGÓLE NIE WSKAZUJĄ ? A WROSŁY NA DZIECI NIE DOTKNIĘTE ŻADNĄ CHOROBĄ ??????? oprócz tego wszystko z nim jest ok gaworzy - mama , tata ,titi , daj zdarza mu sie powiedziec tak , nie ale nie swiadomie powtarza po mnie czynnosci np. myje ząbki albo uderza o coś jak ja uderzam ma ładny kontakt wzrokowy , usmieha sie , jest towarzyski i odważny ....

Gość mamaFilipkaaa
UPPP

Gość mamaFilipkaaa
Widzę że nie ma tu takich mam :( to co ja mam robić w takiej sytuacji ? powiedzieć o tym lekarzowi ?

Gość gość
Co masz robić?Wyluzować.Daj dziecku czas i przede wszystkim nie porównuj do innych bo każde dziecko rozwija się indywidualnie.Bez paniki

Gość gość
mój powiedział mama dopiero około 2 lat a tak to nie mowil nic i jest wszystko o.k. nie panikuj naprawdę a to ze nie pokazuje paluszkiem to może na sile mu to kazesz robic w sensie pokazujesz itd. nie mecz dziecka a on sam cie zaskoczy

Gość gość
Moja tez ma 11,5mies. Nie wskazuje, bixie braw tez nie, zabawy typu kosi, kosi czy sroczka kaszke warzyla tez nie dla niej. Ale sie nie martwie bo wg mnie ma jeszczr czas., rozwija sie swoim tempem.ok, inne dzieci. W tym wieku juz to potrafua ale co z tego? Za to moja np chodzi potrafi wejsc i zejsc z lozka czy tez wyjsc z lozeczka a sa dzieci ktore w tym wieku tego nie potrafia. Jedne dzieci szybciej potrafia to a inne cos innego. To normalne.

Gość rozwódkaaaa
cos mi sie wydaje, że mama autorka ma przerost ambicji, które spycha z siebie na dziecko. Kup sobie psa i każ mu robić "siad" - nie tresuj dziecka. To smutne, że matki przez swoje puste zycie i wcześniejsze własne lenistwo, przez które nic nie osiągnęły - chcą zabłysnąć przez dziecko, które zrobi coś wcześniej od innych.

Gość gość
moje dziecko tez chodzi .. a co do postu powyżej to nie mam żadnego przerostu ambicji ... Moje dziecko samo będzie decydować o swojej przyszłości np. jak nie będzie chciało kiedyś kończyć studiów to też to uszanuje ... Chciałabym aby przede wszystkim Mój Filipek Był ZDROWY !!!!! a teraz wszędzie się piszę o tym autyzmie i po prostu się martwię tym bardziej że zbliża się mu teraz termin szczepienia a mówią że jak dziecko wykazuje jakieś cechy autystyczne a pozniej sie go zaszczepi to przypadlość ta może się bardzo pogłębić ...

Gość mamaFilipkaaa
ten post na gorze to ja napisałam ...

Gość gość
Ma jeszcze czas. Moj w wieku twojego. Palcem wskazuje jak ma chec. Czesciej patrzy sie w danym kierunku. Ale np.nie umie bic brawo. Niedawno w ogole tego nie czail,teraz zlozy rece i bedzie unosil je gora dol i tak u niego to wyglada. Uwazam,ze potrzebuje czasu,bo skoro zalapal,ze trzeba zlozyc te rece to zalapie ze i rozlozyc iznow.potorzyc to samo. Woli sie skupiac na innych rzeczach,widze jak przygotowuje sie do chodzenia. Wiekszosc dnia to gimnastyka,kuca,staje,przenosi ciezar z nogi na noge podczas zabawy a juz nawet bez trzymania probuje wstawac na nozkach z kucania. Wiekszosc dnia to cwiczenie rownowagi kiedy ma sie uczyc robic koci koci? Przypomne mu czasem jak sie bawimy,ale on i tak zrobi po swojemu i zajmuje sie tym co go interesuje. Moze twoj tez czegos sie uczy i inne rzeczy sa dla niego wazniejsze?

Gość gość
Autorko pisalam ci 2h temu,ze moj nie bije brawo. Otoz wstal po drzemce i czym mnie zaskoczyl? Zaczal bic brawo. Wiec nie zdziw sie jak twoj ni stad ni zowad zacznie wskazywac palcem. Ja sie tego nie spodziewalam. Mimo,ze jego rowiesnicy robili to od dawna. A on wygladal na takiego co porzebuje jeszcze duzo czasu.

Gość gość
Spokojnie, poczekaj.Tez sie tym martwilam, zaczął pokazywać jak miał 13,5 miesiąca.

Gość gość
do pani z 12.13 wczorajszego dnia, a co robił wcześniej jak ani nie uczył się chodzić ani kosi, kosi? Może to głupie pytanie ale nie znam tak dobrze innych maluchów i jak ktoś napisze tak jak ty, to mnie to bardzo dziwi, że roczne dziecko nic nie umie.

Gość gość
Moja tez nie wskazywała,dopiero jakoś po roczku.teraz ma 2.latka i wszystko ok.