Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość andziun

chrzcic czy nie

Polecane posty

Gość gość
gość oj, no nie wiem, bo nawet moi znajomi sa skazeni takim mysleniem, to przechodzi z pokolenia na pokolenie niestety a nie mieszkam w pipidowie dolnej x zgadza się.I to jest w tym najgorsze że takie rany przechodza z pokolenia na pokolenie,(jeśli ktos tego obłędy nie przerwie)

tak kościoła bo KK jawnie uczy że wszelkie odmiany trzeba tępić i trzeba wybijać z głowy grzechy w stylu życie na cywilnym lub bez ślubu. Z nauki KK wychodzi że seks bez slubu to grzech gorszy niz zabójstwo. Teściowa katoliczka sama kiedys powiedziała że jak by nam nie truła to by miała grzech

Gość gość
Tylko dlatego ze dzieclko jest nie wierzace to co zabic czy na smietnik wyrzucic

Gość gość
albo gdyby twoje dzieck wychowane wlasciciwie od dnia poczecia w wierze katolickiej przyslzo i powiedzialo: nie podchodzi mi katolicyzm, prawde objawiona znalazlem w islamie, wiec przechodze na te religie? :D

Gość gość
gość czy przypadkiem nie dostalbys zawalu, ze twoje wychuchane religijnie dziecko chce odstapic od jedynej slusznej wiary? x po pierwsze dzieci nie powinny być wychuchane...Od tego zacznijmy.I moje nie są.Nie nie dostalabym zawalu-a czemu mialabym dostać?Toż każdy czlowiek ma własne zdanie,rozum,sumienie,dusze i serce.Ja nie jestem wlascicielem konia,tylko rodzicem dziecka-to roznica.dziecko to nie rzecz-ani pacynka,to autonomiczna jednostka ludzka ktorą ja tylko 'dostalam na przechowanie-wychowanie'...

Gość gość
to autonomiczna jednostka ludzka ktorą ja tylko 'dostalam na przechowanie-wychowanie'...- skoro jest autonomiczna, to czemu zapisalas te autonomiczna jednostke do KK, bez jej zgody? wiesz, ze to zapis az do smierci? nawet po apostazji cie nie wykresla :O

a słyszałyście wogóle o tym i w naukach KK jest o tym wzmianka że sakrament jest ważny tylko wtedy gdy jest przyjmowany z pełną świadomością? nie wiem jak jest z taką świadomością u niemowlaka

Gość gość
No dobra nie wierzycie.a jak bedzie wam lub kogos z rodziny potrzebny pogrzeb to wtedy kosciol bedzie cacy

Gość gość
Forum - strona główna - Ciąża, poród, macierzyństwo i wychowanie dzieci » Spis tematówDodaj nowy tematSzukajDodaj do ulubionychZaloguj Odpowiedz na ten temat chrzcic czy nie 123 01.03.14 [zgłoś do usunięcia] lady_margarett tak kościoła bo KK jawnie uczy że wszelkie odmiany trzeba tępić i trzeba wybijać z głowy grzechy w stylu życie na cywilnym lub bez ślubu. Z nauki KK wychodzi że seks bez slubu to grzech gorszy niz zabójstwo. Teściowa katoliczka sama kiedys powiedziała że jak by nam nie truła to by miała grz x haha z nauki KK nie wychodzi nic takiego co napisalas,za to z Twego posta wychodz (niczym sloma z butow) ze Ty nie znasz tej nauki KK o ktorej tui pragniesz z takim n amaszczeniem debatować.. KK nie dokonuje gradacji grzechów wedlug tresci-są grzechy lekkie i cięzkie ale każdy sam w sumieniu rozsadza ktory jest jaki,a w sumie i tak nie to jest najwazniejsze...Jesli zas nie wiesz dlaczego zycie na cywilnym jest grzechem to proponuję cofnąć się do pierwszych klas podstawowoki zdaje sie ze wtedy bylo to na religii,a jesli nie to polecam katechezy na Yt :D

Gość gość
na pogrzeb pojde tylko z szacunku do danej osoby, niestety nie wierze w zycie posmiertne, przyjelam do wiadomosci, ze z nikim sie juz po smierci nie spotkam

Gość gość
jelsi chodzi o swiadomosc to w tym monencie chodzi o swiadomosc rodzicow to przeciez wiadomo ze to oni odpowiadają za dziecko i za niego podejmują decyzje dopoki ono jest male

Gość gość
Taka prawda brak wiary brak- chrztu,komuni,bierzmowania,slubu,namaszczenia czy pogrzebu, wspolczuje,wasza sprawa.

Gość gość
Zobaczymy jak matka z ojcem zemrza.juz widze jak ze zlozonymi raczkami za konduktem zalobnym jedna z druga bedzie szla

Gość gość
Jesli zas nie wiesz dlaczego zycie na cywilnym jest grzechem to proponuję cofnąć się do pierwszych klas podstawowoki zdaje sie ze wtedy bylo to na religii,a jesli nie to polecam katechezy na Yt smiech.gif - oczywiscsie przestrzegasz wszystkich zalecen KK co do zycia codziennego? zgadzasz sie z kazdym dogmatem, z kazdym postanowieniem (m. in. z tym ze papiez jest nieomylny, chociaz jest tylko clzowiekiem tak jak ty i ja) i absolutnie zadnego seksu przed slubem nie mialas? boi jesli tak to jestes troszke przeklamane to bycie katolikiem :D

Gość gość
gość to autonomiczna jednostka ludzka ktorą ja tylko 'dostalam na przechowanie-wychowanie'...- skoro jest autonomiczna, to czemu zapisalas te autonomiczna jednostke do KK, bez jej zgody? wiesz, ze to zapis az do smierci? nawet po apostazji cie nie wykresla x Jest to zaproszenie.Bilet wstępu jak tu juz bylo mowione.Nikomu tym krzywdy nie robi się,wręcz przeciwnie jest to szansa na wiele dobrych rzecxy.A jeśli autonomiczna jednostka nie bedzie chciala z tych dobrodziejst w skorzystac(jej prawo) to odmowi i spoko.Nic nikomu sie nie dzieje i nie robi na sile.

Gość gość
Zobaczymy jak matka z ojcem zemrza.juz widze jak ze zlozonymi raczkami za konduktem zalobnym jedna z druga bedzie szla - ale po co mialabym isc za tym konduktem na kleczkach skoro oni juz martwi sa i nic im nie pomoze? :O mozesz mi to wyjasnic? czemu mialoby sluzyc moej nawrocenie po smierci rodzicow? nie wierze w zycie po smierci i nigdy nie uwierze

Gość gość
Wiara jest potrzebna kazdemu czlowiekowi.szkoda mi was

Gość gość
A jeśli autonomiczna jednostka nie bedzie chciala z tych dobrodziejst w skorzystac(jej prawo) to odmowi i spoko.Nic nikomu sie nie dzieje i nie robi na sile. - chcialabym zobaczyc to "odmowi i spoko" jak dzieciak powie, ze nie chce bierzmowania :D :D z kosciola katolickiego nie da sie odejsc, po apostazji nadal jestes w ich rejestrach jako zblakana owca :O

Gość gość
Chodzi mi o to ze czlowiek ktory przez cale zycie nie potrzebuje Boga co do czego przyjdzie to chce piekny pogrzeb z pieknymi slowami od ksiedza

Gość gość
ja wierze, ze istnieje sila wyzsza i ze kazdy ma w sobie jakas jej czesc, ale w gusla kosciola katolickiego nie uwierze nigdy, no sorry

Gość gość
Ja jestem chrzestną dziecka, które rodzice zdecydowali ochrzcić w wierze katolickiej gdy chłopak miał 13 lat. Długo szukali wiary, najpierw nie wierzyli w nic (a byli ochrzczeni), potem przystępowali do różnych kościołów nawet cała rodzina ochrzciła się w innej wierze.. W dniu chrztu mój chrześnik przystąpił również do komunii świętej.

Gość gość
Chodzi mi o to ze czlowiek ktory przez cale zycie nie potrzebuje Boga co do czego przyjdzie to chce piekny pogrzeb z pieknymi slowami od ksiedza - nie zauwazylam tej tendencji, to zazwyczaj rodzina wyprawia pogrzeb katolicki z pompa wlasnie w imie zasady "co ludzie powiedza jesli go nie bedzie?"; ja osobiscie moge napisac ze dla mnie nie jest wazne gdzie moje cialo bedzie lezalo po smierci, byle by mi kawalek ziemi dali :D

Gość gość
Wiara jest potrzebna kazdemu czlowiekowi.szkoda mi was - rownie dobrze moglabys napisac "nie lubicie golonki - szkoda mi was" :D tak samo idiotyczne stwierdzenie :D

Gość gość
x2014-03-01 14:44:13 [zgłoś do usunięcia] lady_margarett oczywiście ze nie udaje mi się,gdyby mi się udawalo to już nie musialabym chodzic do spowiedzi,a może i bylabym ogloszona swięta kto wie ;) albo przynajmniej juz bylabym w niebie(po smierci) :) Narazie tylko się usilnie staram,z roznymi efektami. ale w każdym razie pracuje nad tym :D

Gość gość
Lady Margaret cd. zgadzasz sie z kazdym dogmatem, z kazdym postanowieniem (m. in. z tym ze papiez jest nieomylny, chociaz jest tylko clzowiekiem tak jak ty i ja) x tak zgadzam się .szok co? ps papież jest nieomylny tylko mowi ex cathedra o spr wiary. 3

Gość gość
cd absolutnie zadnego seksu przed slubem nie mialas? x a to Twoim zdaniem katolik to czlowiek bezgrzesznySposrod ludzi tylko dwie osoby byly bez grzec****a do nich nie należę Gratuluję rozumowanka...:) ale takl w ogóle-co to ma do rzeczy z tematem....?????? bo nie rozumiem

Gość gość
'to przestana utrzymywac kontakt z wnukiem.' To znaczy, że są debilami, a z debilami nie ma sensu na siłę utrzymywać jakichkolwiek relacji i kontaktów. Głupia byłas, że raz zmiękłaś. Teraz masz problem, ale też nie przesadnie duży - po prostu poinformuj, że jednak dziecko nie będzie ochrzczone, że ochrzcić się może w każdym momencie swojego życia, że zmieniliście zdanie i NIE ŻYCZYCIE SOBIE ŻADNYCH KOMENTARZY NA TEN TEMAT i tyle. Potem konsekwentnie ucinać rozmowy o tym - np. nie będę o tym dyskutować, decyzja już została podjęta. Jabk będą się awanturować, to kończ wizytę, po prostu wstań i wyjdź. Nie daj sobie wejść na głowę, jesteście oboje dorośli. Kto to słyszał, żeby dawać się objeżdżać przez teściów jak para sztubaków z podstawówki !

Gość gość
gość chcialabym zobaczyc to "odmowi i spoko" jak dzieciak powie, ze nie chce bierzmowania z kosciola katolickiego nie da sie odejsc, po apostazji nadal jestes w ich rejestrach jako zblakana owca x phi jasne że da się odejść.Wielu odeszlo mimo że nawet nadal tam chadzają....Ot taki paradoksik

Gość gość
Ktos jest wierzacy a ktos nie.ta dyskusja bedzie sie ciagnela w nieskaczonosc.ja jestem wierzaca i nie przeszkadza mi ze ktos jest nie wierzacy.rozni sa ludzie rozne kultury i powinnismy to szanowac

Gość gość
ale ludzie nie potrafią rozróżnić że Bóg to nie kościół i Księża, ja wierzę w Boga i Jezusa ale nie wierzę w nauki KK tzn nie zgadzam się z nimi