Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość andziun

chrzcic czy nie

Polecane posty

Gość gość
MOja droga chrzest za czasów Jezusa miał takie samo znaczenie jak i teraz,nikt niczego tu nie przerobił.Znasz Ty może taką książkę jak ...Biblia? usmiech.gif - ale o ile pamietam to kiedys chrzczono dorosle osoby i to byla ich w pelni swiadoma decyzja, a teraz niesie sie niemowlaki do kosciola na chrzest i sie decyduje za nich do jakiej religii beda nalezec :O jak dla mnie to prawie to samo co zdecydowac w okresie niemowlectwa o tym kogo ma dziecko poslubic w albo jaki kierunek ma studiowac :O

Gość gość
skoro byłaś taka obłudna i tchórzliwa zakłamana to miej pretensje do siebie,dlaczego do kogoś?Dano mi możliwość(i super) a że skorzystałać nie umialaś (nie chcialaś) to już Twoja sprawa

Gość gość
i jeszcze sie szantazuje zerwaniem kontaktow jak tego niemowlaka nie zaniesiesz :O

Gość gość
skoro byłaś taka obłudna i tchórzliwa zakłamana to miej pretensje do siebie,dlaczego do kogoś?Dano mi możliwość(i super) a że skorzystałać nie umialaś (nie chcialaś) to już Twoja sprawa - o co chodzi? :O

Gość gość
kiedyś chrzczczono się wraz z calym domem,a w calym domu byly także dzieci...

Gość gość
to tak jakbyś miała pretensje że matka dała Ci szansę na coś (np zapisala Cię na angielski,na lekcje śpiewu lub gry na gitarze)dala Ci szanse na karierę na przyklad,ale Ty możesz nie miec ochoty zostac slynna wokalistką i spoko :) ale szansę Ci dano .Gorzej gdyby nie dano-wtedy jest ciężej. Chrzest jest biletem do fajnych rzeczy-ale nikt nie zmusza by z niego korzystac

Gość gość
Tej samej godziny w nocy wziął ich z sobą, obmył rany i natychmiast przyjął chrzest wraz z CAŁYM swym domem" (Dz 16:33 BT). ”Przysłuchiwała się nam też pewna ‘bojąca się Boga’ kobieta z miasta Tiatyry imieniem Lidia, która sprzedawała purpurę. Pan otworzył jej serce, tak że uważnie słuchała słów Pawła. Kiedy została ochrzczona razem ze swym domem, poprosiła nas: «Jeżeli uważacie mnie za wierną Panu - powiedziała - to przyjdźcie do mego domu i zamieszkajcie w nim!». I wymogła to na nas” (Dz 16:14-15 BT).

Gość gość
Jezeli nie jestescie za specjalni wierzacy to po co chrzcic dziecko.dla ludzi?podczas chrztu przyrzekarz ze bedziesz dziecko wychowywala w wierze a jezeli wy nie macie zamiaru to bez sensu

Gość gość
jak tam chcecie, ja za swoje dziecko bym nie zdecydowala o takiej waznej sprawie jak wyznawana religia, bo ja np mam zal do rodzicow ze mnie do niej zmusili, ze mnie szantazowali zerwaniem kontaktow jesli tylko zerwe z kosciolem, ze mi fundowali milion razy ciche dni z powodu niechodzenia do spowiedzi, ze mnie nazywali niedowiarkami, jehowitami itp. :O troche to smutne, ze ludzie maja tak wyprane mozgi przez kk, ze sa gotowi wyrzec sie dziecka w imie jakichs dziwnych zasad kosciola :( teraz do kosciola chodze moze raz w roku dla swietego spokoju i zeby im nie robic przykrosci, jak pojde na swoje to moja noga w kosciele wiecej nie postanie

Gość gość
Twoi rodzice to psychole jacys.normalni ludzie tez sa wierzacy ale takich cyrkow nie odstawiaja

Gość gość
dokładnie

Gość gość
to tak jakbyś miała pretensje że matka dała Ci szansę na coś (np zapisala Cię na angielski,na lekcje śpiewu lub gry na gitarze)dala Ci szanse na karierę na przyklad,ale Ty możesz nie miec ochoty zostac slynna wokalistką i spoko usmiech.gif - tak z******ta szanse dostalam :O rodzice ochrzcili mnie bo wszyscy chrzcili swoje dzieci, w d***e mieli moje wychowanie religijne, zreszta swoja religie tez maja w d***e, to pokazowka jak u wiekszosci polakow, tylko darceim mordy potrafia do religii "zachecac" :O zmuszaja mnie do kosciola, "bo co ludzie powiedza", a nie dlatego ze takw ielce dbaja o moj rozwoj duchowy :O ja nie mowie, ze boga nie ma i ze nalezy spalic koscioly, ale jestem przeciwna zmuszaniu kogokolwiek do przynaleznosci do jakies religii od samego poczatu istnienia jednostki

Gość gość
Dziewczyno mózg wyprany to masz Ty,dobrze ktoś powyżej napisał że normalni wierzący ludzie nie odstawiają takich cyrków.Twoi rodzice są chorzy (i to nie jest wina KK) im prędzej sobie to uswiadomisz tym lepiej

Gość gość
przecież chrzest za czasów Jezusa miał całkiem inne znaczenie!!! Wiesz kiedy ta biblia powstała??? Jan Chrzciciel chrzcił dorosłych ludzi a nie dzieci to było czysto sympoliczne zanurzenie jako śmierć i wynurzenie się jako nowe życie i pojednanie z Bogiem i luźmi. Jeśli ktoś wierzy w reinkarnacje absolutnie się z katolickim chrztem nie może zgodzić

Gość gość
Twoi rodzice to psychole jacys.normalni ludzie tez sa wierzacy ale takich cyrkow nie odstawiaja - mysle, ze wiekszosc jest taka, ze dostalaby zawalu gdyby dzieciak powiedzial "nie pojde wiecej do kosciola" :D tylko ze wiekszosc dzieciakow sie nie wylamuje i do tego kosciola gorzej lub lepiej chodza; moi niestety trafili na mnie ;)

Gość gość
Ludzie jak nie chcecie to nie chrzcijcie.ja jestem wierzaca moi rodzice ochrzcili mnie w 2 miesiacu zycia i jakos nic mi sie nie stalo

Gość gość
oj, nie jestem taka pewna czy to nie jest wina KK :O

Gość gość
Chrzest daje wspódziedzictwo Boga,Czy to nie fajne? Najświętsza Trójca daje ochrzczonemu łaskę uświęcającą, łaskę usprawiedliwienia, która: - uzdalnia go do wiary w Boga, do pokładania w Nim nadziei i miłowania Go przez cnoty teologalne; - daje mu zdolność życia i działania pod natchnieniem Ducha Świętego pośrednictwem Jego darów; - pozwala mu wzrastać w dobru przez cnoty moralne. W ten sposób cały organizm życia nadprzyrodzonego chrześcijanina zakorzenia się w chrzcie świętym.

Gość gość
gdyby cie nie ochrzcili to tez nic by ci sie nie stalo :D

Gość gość
gość mysle, ze wiekszosc jest taka, ze dostalaby zawalu gdyby dzieciak powiedzial "nie pojde wiecej do kosciola" x to bardzo zle myślisz -zapewniam Cię.Masz skrzywioną psychikę Bardzo zostałaś skrzywdzona i skrzywiona.

Gość gość
Tak do kosciola nie chodza nie chrzcza sie a pozniej pogrzeb chca i to pochowac z wszystkimi zaslugami

Gość gość
Chrzest daje wspódziedzictwo Boga,Czy to nie fajne? Najświętsza Trójca daje ochrzczonemu łaskę uświęcającą, łaskę usprawiedliwienia, która: - uzdalnia go do wiary w Boga, do pokładania w Nim nadziei i miłowania Go przez cnoty teologalne; - daje mu zdolność życia i działania pod natchnieniem Ducha Świętego pośrednictwem Jego darów; - pozwala mu wzrastać w dobru przez cnoty moralne. W ten sposób cały organizm życia nadprzyrodzonego chrześcijanina zakorzenia się w chrzcie świętym. - bardzo piękne i podniosle, tylko ze wiekszosc ludzi w tym kraju w ogole nie zdaje sobie z tego sprawy i chrzci dla swietego spokoju, bo matka jojczy, zeby wyprawic chrzest i zebrac kasiore :O, bo co ludzie powiedza, zeby dzieciak nie odstawal od rowiesnikow w szkole :O

Gość gość
to bardzo zle myślisz -zapewniam Cię.Masz skrzywioną psychikę Bardzo zostałaś skrzywdzona i skrzywiona. - oj, no nie wiem, bo nawet moi znajomi sa skazeni takim mysleniem, to przechodzi z pokolenia na pokolenie niestety :( a nie mieszkam w pipidowie dolnej :P

Gość gość
Teraz boga nie potrzebujecie ale przyjdzie taki czas ze i ksiadz dobry bedzie

Gość gość
to bardzo zle myślisz -zapewniam Cię.Masz skrzywioną psychikę Bardzo zostałaś skrzywdzona i skrzywiona. - ok, a co bys zrobil/a gdyby twoje dziecko powiedzialo: mamo/tato, chce do kosciola wiecej nie pojde, dokonac apostazji, nie wierze w boga? :P

ja tam w Boga wierzę ale w KK absolunie nie, dla mnie to zniewolenie i tresowanie ludzi. wszystko na nie, za wszystko zostanie się potepionym, we wszystkim grzech itd a jak jest w praktyce? w kościele wszyscy tak ładnie się modlą a potem przychodzą do domu i dręcza drugiego który ma inne poglądy. Nic nie można robic tylko słuchac księdza i na tace dawać... a potem przyjdzie taka teściowa i życie zatruwa mlodej rodzinie chcącej żyć jak im pasunie a nie jak ktoś nakazał. "modli się pod figurą a diabła ma za skórą"

Gość gość
Kosciola wina ze jedna z druga ze zlozonymi raczkami pod oltarzem a w domu zycie utrudnia,kazdy ma swoje sumienie

Gość gość
chrzest janowy brudne wody ojrdanu w których on mial miejsce mialy uświadomić ludziom jak bardzo sa ubrudzeni grzechami,koniecznosc pokuty,byl czymś zupelnie innym niż chrzest Ducha sw -przeczytaj Biblie uważnie a zrozumiesz na czym on polegal.Byl to jakby wstęp do normalnego chrztu

Gość gość
czy przypadkiem nie dostalbys zawalu, ze twoje wychuchane religijnie dziecko chce odstapic od jedynej slusznej wiary? :D