Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Prawo spadkowe zmarł mój ojciec

Polecane posty

Gość gwegfewf
01.03.14 [zgłoś do usunięcia] królewna fiki miki jak była współnota majatkowa to majatek jest dzielony w taki wlasnie sposób. Jesli była rozdzielność majątkowa- dziedziczą dzieci. Żona nie dostaje nic. Boże, co za głupoty!! co ma rozdzielność czy wspolnota do dziedziczenia?? nic! a i to czy była współnota czy rozdzielnośc nie świadczy o tym, że matka była czy nie była właścicielka 50 %, bo nawet jeśli mieli wspólnotę majątkową to ojciec mógł nabyć ten dom w sposób, któy wyklucza jego wejście w skład majątku wspolnego np. też przez dziedziczenie albo przez darowniznę.

Gość gwegfewf
01.03.14 [zgłoś do usunięcia] Mowidka no to ja cos nie kumam, jezeli jestesmy po slubie 5lat i mamy dziecko 4letnie zamieszkuję w domu rodzinnym meża, mąż dostał dom wraz z gospodarstwem tzn, 19lat temu został na niego przepisany, to czy ja mam prawo do tego domu? W tej chwili nie masz ani ty ani córka, ale po jego śmierci i ty i córka dziedziczycie.

Gość gość
Wszystko zalezy od tego skad ojciec mial kasiore.Mogl odziedziczyc a wtedy majatek ten nie wlicza sie do wspolnoty majatkowej.Sa to bowiem zrodla niezalezne

u mnie za rozdzielenie 44arowej działeczki i zrzękniecie się przeze mnie działki 1ha na brata, oraz wpisania mojego ojca dożywocia zapłaciliśmy 3500zł, no to moze sie myle, napisałam na własnym przykładzie po śmierci mamy, moze cos pokręciłam, jedno wiem ze notariusze zdzierają ile mogą

Gość gwegfewf
skoro autorka na wstępie zaznaczyła, że wszystko było na niego to taką wersję przyjmijmy zamiast na ten temat dywagować, bo to bez sensu

Gość gość
hola hola mlodziezy a skad wiecie ze staruszek nie mial dlugow,spadek przyjmujemy z dobrodziejstwem inwentarza wtedy splacamy dlugi,albo odrzucamy

Gość królewna fiki miki
gwegwe- oczywiście- zasadnicza sprawą jest jakie było pochodzenia majątku który podlega spadkowi. Ale autorka nie zrobiła zastrzeżenia co do szczegołów, wiec można przyjmowac dowolna wersję....

aha dziękuję, ja tylko z czystej ciekawosci pytalam, bo tesciowa ciagle mi mówi ze nie mam nic do gadania bo to nie moje hehe tyle ze mąż jest po mojej stronie, teraz myslimy nad tym aby mnie wpisac jako współwłaściciel domu i gosp. tyle ze narazie z kasa krucho, a tez mysle ze ze 2tys pojdzie na to,

Gość gwegfewf
mi stwierdzenie "wszystko jest na niego" wiele mówi. poza tym jakiej by nie przyjać wersji to pisząc "jesli była rozdzielnośc majątkowa to żona nie dostaje nic" piszesz bzdury

Gość gość
po co tu wyzywac o k***** szmat dziewczyna sie tylko spytala.Skad wiecie ze nie placze,moze byl z niego kawal hooja

Gość królewna fiki miki
gwegwef- to napisz lepiej jak umiesz, oświeć naród!

Gość gość
Z roznych przyczy mozna wydziedziczyc,a zachowku przysluguje 1/3 majatku,bylam u notariusza i pytalam

Gość gość
To ja autorka Jakies dziwne łyse typy zajechaly BMW i chciały z nami rozmawiać, bo ojciec coś im tam wisiał :(

Hej ludzie, a jak mam takie pytanie: jeśli jest dom i pole to osoba, która dostanie dom ZA OPIEKĘ musi spłacać innych? Bo u nas jest taka sytuacja, ze dom mam dostać ja. I nie uśmiecha mi się spłacać rodzeństwa, bo oni przy tacie nie pomagają nic, oni mają dostać swoje działki (ja oprócz domu też jeszcze mam dostać działkę na pasiekę). Tylko, że ja w tym domu mieszkać nie bedę bo za niecałe dwa miesiące wyprowadzam się do męża bo bierzemy wtedy ślub i będę pomagać rodzicom " z doskoku", oprócz tego moja siostra ma wynająć opiekunkę.

Gość gwegfewf
przecież napisałam, na poprzedniej stronie, że to czy była wspólność czy rozdzielność nie ma znaczenia , żona i tak po mężu dziedziczy. nie sądzę , że by ta informacja była oświeceniem dla narodu, elementarna wiedza z zakresu prawa spadkowego

Gość gość
O kuzwa tu na kafe siedza same Doktory.Prawnicy,Notariusze Lawnicy.co jeden mundrezjszy od drugiego

"O kuzwa tu na kafe siedza same Doktory.Prawnicy,Notariusze Lawnicy.co jeden mundrezjszy od drugiego" Prawnicy po kursie eskk :D

Gość królewna fiki miki
gwegwef- a co prawo spadkowe mówi na okolicznośc łysych z BMW pod domem?

Gość gwegfewf
01.03.14 [zgłoś do usunięcia] gość O kuzwa tu na kafe siedza same Doktory.Prawnicy,Notariusze Lawnicy.co jeden mundrezjszy od drugiego a nie pomyslałaś/eś, że nie "siedzą same" tylko na tematy związane z prawem wypowiadają się akurat takie osoby, które cokolwiek na ten temat wiedzą? nie jestem fryzjerem więc na pytania dotyczące wyboru rodzaju trwałej nie odpowiadam. proste?

Gość królewna fiki miki
hah, no ja to zapraszam na porady sercowo życiowe , na włosach i spadkach zębów nie zjadłam...

Gość gwegfewf
widać... czemu więc piszesz takie bzdury ??

Gość gość
Essie Hej ludzie, a jak mam takie pytanie: jeśli jest dom i pole to osoba, która dostanie dom ZA OPIEKĘ musi spłacać innych? Bo u nas jest taka sytuacja, ze dom mam dostać ja. I nie uśmiecha mi się spłacać rodzeństwa, bo oni przy tacie nie pomagają nic, oni mają dostać swoje działki (ja oprócz domu też jeszcze mam dostać działkę na pasiekę). Tylko, że ja w tym domu mieszkać nie bedę bo za niecałe dwa miesiące wyprowadzam się do męża bo bierzemy wtedy ślub i będę pomagać rodzicom " z doskoku", oprócz tego moja siostra ma wynająć opiekunkę. . . . Ojciec powinien sporządzić darowiznę na Ciebie z umową dożywocia, wówczas nie trzeba spłacać pozostałych spadkobierców, nie mogą oni także ubiegać się o zachowek.

Gość gość
Ta darowizna z dożywociem to oczywiście musi być u notariusza zrobiona, aby miała moc prawną :)

Gość gość
do pięciu lat od śmierci można si starać o zachowek jeżeli chcesz się zrzec majątku bo masz obawy że jest obciążony długami musisz to zrobić do 6 miesięcy bo potem dupa blada,zostajesz z całym majdanem

Gość szeregowy czereśniak
kiedyś przepisy były inne. Dostałeś,kupiłeś,wsio rybka. Z chwilą zawarcia związku wszystko było majątkiem wspólnym. I tu myślę że ojciec autorki zawarł związek w czasie obowiązywania tych przepisów. Tak więc. Połowa dla żony. Druga połowa dla żony i dzieci po równo.

dzięki za odp, a ile wynoszą opłaty za taką darowiznę? Czy można ją podważyć? Bo wiesz mój tato ma alzheimera...a mój brat będzie robił wszystko by przejąć ten dom. Juz próbuje.

Gość gość
Do elementarne prawo spadkowe. W przypadku uprzedniego spisania testamentu jest tak ze mozna wydziedziczyczone lub meza u notariusza

z tym spadkiem. Broń Bóg łazić do notariusza. On zawsze będzie doradzał taką opcję,aby jak najwięcej zedrzeć. A to niemałe kwoty,bo oni biorą ileś tam procent od wartości majątku

essie. Nawet jak twojemu bratu uda się przejąć dom,to należy ci się zachowek. Chyba że brat dopilnuje że w testamencie będziesz wydziedziczona. Wtedy po ptokach.

Gość gość
Sporzadzic testament moze tylko osoba posiadajaca pelna zdolnosc do czynnosci prawnych,a wiec pelnoletnia i nie ubezwlasnowolniona.Testator nie moze w chwili sporzadzania testamentu znajdowac sie w stanie wylaczajacym swiadome albo swobodne powziecie decyzji,nie moze tez dzialac pod wplywem bledu lub grozby.Wymienione okolicznosci stanowia podstawe do stwierdzenia niewaznosci testamentu