Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

pomóżcie mi zrobić zupke

Polecane posty

Gość gość

Hej córka 18.04 skończy 7 miesięcy. Aktualnie jest na piersi ale je już jabłko banana mleczna kaszke z bnbovity chrupki kukurydzine. Rozszerzam jej milknie dietę. Chciałabym zrobić jej pierwsza zupke ale nie wiem jak czy możecie mi pomoc? Chciałam zrobić jej zupke z ziemniaka i marchewki. Ugotowanc je razem następnie dodać odrobiny masla kaszy i zmiksowac blenderem . Czy tak będzie dobre bo gdzieś w internecie Wyczytalam że wody na której gotuje się marchewke nie wylewa się a dwodaje do miksowania. Z góry dziękuje za przykładowe przepisy

Gość gość
Up

Gość gość Wrocław
Oczywiście, że wody z warzyw nie wylewasz... Tym rozcięczasz zmiksowane warzywa. Marchewka w kostkę, ziemniak też, zalewasz wodą aby zakryło warzywa. Gotujesz ok 15 min, miksujesz, dodajesz łyżeczkę masła, czy oliwy z oliwek.

Gość gość
Tak, ta woda z gotowania jest wazna, bo w niej sa wszystkie witaminy. To tak jak sie robi kawe parzona, zalewa sie kawe woda i ona oddaje wodzie cala dobroc, zostaja tylko fusy.

Gość gość
A kasza manna? Ale nie taka z bobovity tylko taka zwykła błyskawiczną bez cukru soli itd

Gość gość Wrocław
Zaglądaj do warzyw podczas gotowania aby się nie przypaliły. Możesz też warzywa ugotować na parze, zmiksować, dodać przegotowaną wodę (do odpowiedniej konsystencji) i masło

Gość gość Wrocław
No to do tych gotujących się warzyw pod koniec dodaj łyżeczkę, półtorej kaszy manny. I to razem gotujesz przez kilka ( chyba 3, sprawdź na opakowaniu).

Gość gość
Czyli z tej kaszy musi się taka ciapaja zrobić

Gość gość
Kobieto włącz też swój umysł w to co robisz. Polecam. Warto :)

Gość gość
Nie robiłam nigdy tego typu zup więc mam prawo nie wiedzieć.

Gość gość
Ja gotuje na parze warzywa. Wtedy nie traca tyle witamin. Kasze manna gotuje na wodzie i mieszam razem ze zblendowanymi warzywkami :-)

Gość gość
Twoja corka urodzila sie 18.09.2013?

Gość gość
Tak a co?

Gość gość
Tfu 18.08.2013

Gość Latisha
Syn ma 7 mcy. Ja nie dodaję kaszy mannej (gluten daję tylko czasami - znowu czytałam najnowsze (ciągle to się zmiania, trzeba zachować umiar) badania żeby nie podawać go do roku).

Gość Latisha
Gotuję marchewkę, ziemniak, trochę pietruszki i czasami trochę mięsa w z mała ilością wody, później wszystko razem wrzucam do blendera, dodaję trochę masła i miksuję kilka razy, dodaję wodę z gotowania - w jest większość wartości.

Gość Latisha
dodaję wodę z gotowania w niej większość wartości, ona pomoże zrobić ładną masę,

Gość Latisha
as

Gość Latisha
Piszę w częściach bo nie mogę wysłać w całości bo uznaje mi za s p a m w

Gość gość
Ja takie zupy robiłam pomagając siostrze przy siotrzeńcu i miałam wtedy 16 lat. Takie zupy są tak proste że nie ma co pytać. Wiadomo że na chłopski rozum woda z warzyw jest najwartościowsza bo już w szkole uczą że witaminy pozostają w wodzie, że trzeba dodać oliwy tez każdy wie bo tłuszcz łapie witaminy rozpuszczalne w tłuszczach a że trzeba zmiksować jarzynki też wiadomo, wszak niemowle nie gryzie kawałków . Kaszę się dodaje bezpośrednio do gotowanej zupki i jak błiskawiczna to pod koniec gotowania a jak naturalna to wraz z jarzynkami. Nigdy autorko krupniku nie robiłaś? Nie miksowałaś w życiu?

Gość Latisha
11:07 Tyle wiesz a nie wiesz, od czego jest forum, nie wiesz, że trzeba być grzecznym? Autroka pyta - ja jej chętnie odpowiem, też byłam "sparaliżowana" jak miałam gotować dla dziecka. ja np. nie gotuję dla siebie i męża . Nie mam czasu. W jakim celu dałaś swoją odpowiedź skoro ona nic nie wniosła?

Gość gość
oj dziewczyny ale znow zlosliwosci nie szczedzicie..., Autorko ja zawsze gotowalam na kawaleczku mieska,np filet z indyka ,wrzucalam na wrzatek,do tego dorzucalam ziemniaka,marchewke i co tam jeszcze chcialam i gotowalam 15min ,potem zblenderowalam ,dodawalm maslo,pozniej stopniowo dodalam inne warzywa,czasem dorzucam troche kaszy by zagescic,ostatnio platki ryzowe ,gotuje sie je 3min ,a synowi bardzo smakuje,teraz ma 16mcy,najbardziej lubi zupe brokulowa,podobnie gotuje,tylke ze warywa w drobna kosteczke,brokul pozniej i jak sie wszystko juz ugotuje ,brokul zwyklym tluczkiem do ziemniakow mu odrobine ubujam lub miksuje,wtedy zupa jest gestsza i na koniec dorzucam platki ryzowe,z kalafiorowa podobnie robie,tez wyjmuje sam kalafior i blenderuje itp,nie dodawalam nigdy zadnych kleikow ,tylko drobna kasze lub platki ryzowe ,czasem drobniutki makaron

Gość gość
Ok to dzisiaj będzie zupka z samej marchewki za kilka dni dojdzie ziemniak