Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy wasze roczne dzieci chodzą samodzielnie i mówią mama, tata ???

Polecane posty

Gość gość

jak w temacie moje dziecko skonczyło kilka dni temu rok, nie mówi nic , zupelnie nic nie chodzi samodzielnie tylko trzymjac sie mebli, i ręki mamusi czy mam powody do zmartwień ????????

Gość gość
nie mówi czy nie gaworzy?

Gość gość
Moje akurat chodziły i mówiły. Ale do chodzenia one od małego były wyrywne. Znam wiele dzieciaków, które nauczyły się chodzić miesiąc-dwa po skończeniu roku. Moja rada- nie prowadzaj za ręcę bo to po 1- rozleniwia dziecko a po 2- uczy nieodpowiedniej postawy ciała. Jak się powścieka, ze nie moze gdzieś dojśc to może w końcu zdobędzie się na odwagę i sam/sama się ruszy :) Co do mówienia to też bym wielkiej paniki nie siała- są dzieciaki, któe rozkręcają się po roku. Moje starsze dziecko natomiast, mimo iż jako 10 miesięczne niemowlę mówiło kilka słów, zatrzymało się na tym etapie i długo nie powiedziało już nic nowego :)

Gość gość
Nie pamiętam ile mówił ale mając 11 m-cy sam chodził.

Gość gość
Chyba, ze dziecko nie mówi kompletnie nic- nawet "po swojemu"- wtedy jest powód do obaw. Jeśli nie mówi tylko konkretnych rzeczy to póki co bym nie panikowała.

Gość gość
hmm przepraszam gaworzy , wydala dzwieki oczywiscie smieje sie piszczy ale mama, baba, tata, ma , am , nic z tych rzeczy potrafi wskazac palcem kazdy przedmiot osobe o ktora zostanie poproszona, bezblednie wskazuje na zdjeciahc poszczegolnych domowników, ladnie sie bawi , ukłąda klocki, nawet gdy wchodzi na łozko w bucikach odrazu chce je odpiac bo uczylam jej ze nie wolno, jak dam jej mydełko i powiem umyj brzuszek to wtedy ładnie myje brzuszke raczki, czy nozki wydaje mi sie bardzo sprytna , ale kazdy wciaz pyta to ona jeszcze nie chodzi ? a nie mowi mama ani tata kolezanek maluchy juz po skonczeniu 10 mies zaczeli chdozic i mowic sylaby

Gość gość
z chodzeniem nie panikuj, ma jeszcze czas, bardziej zastanowiłabym się nad tym, że nie mówi. nic nie mówi, siedzi cicho jak trusia czy jednak wydaje z siebie jakieś dźwięki?

Gość gość
Nie panikuj- daj dziecku jeszcze czas. To maluch. Nie jestem zwolennikiem teorii wszelkich o tym, ze każde dziecko rozwija się swoim tempem i nawet trzylatek moze nie mówić ale roczniakowi to bym jednak odpuściła :)

Gość gość
jakie dzwieki wydaje to placz, smiech, yyyyyyyyyyyyy gdy wskazuje na cos palcem , zadnych sylab, żadnych literek aaa, baaa, maa, daj, am, no nic czasami gdy sie bawi mruczy sobie pod noskiem

Gość gość
to ja- z 10:36. Skoro nie mówi anie jednej sylaby, literki to ja jednak bym się tym zainteresowała. Myślałam, ze nie składa wyrazów. Idź z dzieckiem do logopedy po prostu. Moje dziecko w wieku 12 miesiecy było na pierwszej wizycie. Być może coś się dzieje- moze to drobiazg a może coś poważnego. Lepiej to sprawdzić. Dziecko moze niedosłyszec, może mieć obniżone napiecie mięśniowe w jamie ustnej czy cokolwiek innego.

Gość gość
czy może mieć na to wpływ fakt że dziecko było niedotlenione podczas porodu i dostało 6 pkt a

Gość gość
Nie wydala tylko wydaje jak juz. Myśle ze na mówienie tez ma czas. Jesli gaworzy po swojemu wszystko jest ok. Mamy chciałyby aby dzieci szybki mówiły i chodziły ale co co? Każde dziecko ma swój czas. Roczek to wcześnie nawet na chodzenie. Chce powiedzieć ze dzieci w tym wieku zaczynaja dopiero. Ja mam wiele koleżanek których dzieci zaczynały chodzić ok 14,15 miesiąca

Gość gośc 10 36
Pewnie, ze na mówienie ma czas. Ale sylaby powinna już mówic. Nienawidzę takiego uspokajania zaniepokojonych rodziców, kiedy nie ma do tego podstaw! Jakiś głupi mit panuje, ze dzieci na wszystko mają czas. Ale prawda jest taka, że dzieci powinny pewne rzeczy opanować w określonym czasie- nie co do miesiąca ale w jakieś granice są. Mnie też tak uspokajano i dużo rzeczy przegapiłam. Skoro dziecko miało problemy okołoporodowe może miec rozmaite zaburzenia i dysfunkcje. z częsci może wyrosnąć- ale łatwiej mu będzie jeśli mu sie pomoże. Jestem matką dziecka z różnymi deficytami i wiem co mówię. Jeśli tak duże dziecko nie mówi nic a nic trzeba to skonsultować z DOBRYM pediatrą, logopedą a może nawet neurologiem. Skoro nie chodzi i nie mówi może mieć problem np. z napieciem mięśniowym. Ja bym tego nie lekceważyła. Na chodzenie można jeszcze przymknąc oko ale skoro dziecko nie wydaje żadnych konkretnych dźwięków to jest to niepokojące.

Gość ksennnaaa
Moj syn mial 10 miesiecy, jak zaczal samodzielnie chodzic. Za to dzis, w wieku 15 miesiecy nie mowi mama, jedynie tata, ale to bardziej takie dada