Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rtgrgr

Jak pomóc czterolatce porzucić ohydny nałóg PYTAJNIK

Polecane posty

Gość rtgrgr

Moja córka wydłubuje gile z nosa i zjada. Raz się z tym kryje, a innym razem gdy się zapomni, robi to jawnie, przy obcych, przy rodzinie, w miejscach publicznych. Jak ją tego oduczyć?

Gość gość
ośmieszac,chyba jedyny możliwy,bo rozmów i tłumaczeń pewnie milion było

Gość rtgrgr
Ośmieszanie skutkuje częściowo i na krótko tzn przez jakiś czas córka staranniej ukrywa co robi (a ściślej, wydaje jej się że staranniej).

Gość rtgrgr
A może któraś z was miała taki problem z dzieckiem i jakaś metoda poskutkowała?

Gość Mała_Frytkownica
dawać jej słone paluszki. może sodu jej brakuje

Gość gość
Może brakuje jej jakiś mikroskładników i w ten sposób uzupełnia? Ale jakie zawarte są w gilach?

Gość gość
Przyjrzyj się temu od strony biologicznej może. Mój syn robił dziury w ścianach ( w dziurkach po gwoździach) i wyjadał tynk) a syn mojej koleżanki namiętnie wyjadał popiół z popielniczki kiedy przychodził jego dziadek (dziadek pali namiętnie ;D ). I okazało się , przynajmniej w naszym przypadku że synkowi brakuje wapnia i fakt, mleka nie pije, produktów mlecznych nie chce wogóle jak i ziarnistych (kasz itp). Mój syn miał wtedy 5 lat. Mozliwe że twoja córka ma niedobory soli mineralnych i niechcący zajada przez to bakterie. Wytłumacz jej albo pokaż na internecie jak wyglądają bakterie , powiedz że takie same są w katarze i że nie sa smaczne , są ohydne. Powiedz jej też że jak będzie je stale połykać to będzie ją bolał bardzo mocno brzuch .

Gość gość
Za najbardziej prawdopodobną uważana jest teza, głosząca że po produkty niejadalne sięgają osoby z niedoborem składników odżywczych, spowodowanych złą dietą lub niedożywieniem. Zgodnie z tym założeniem apetyt na kamienie, ziemię czy kredę znika, gdy niedobory pierwiastków zostaną uzupełnione. mukofagia - zjadanie wydzielin z nosa

Gość gość
Moja starsza córka(5 lat) też namiętnie zjada gile a młodsza ssie kciuk. Czasem, wzorując się nacstarszej też zjada gile. Masa dzieci to robi. Nie wiem dlaczego tak się dzieje ale w nasxym przypadku osmieszanie nic nie daje. Jest gorzej bo robi to wtedy na pokaz lub obgryza dodatkowo paznokcie w wyniku nerwicy. Jedynym skutecznym sposobem eydaje się brak reakcji przy jednoczesnym angazowaniu dłoni w inne czynnosci. Zajęcie czymś dłoni i głowy. Powodzenia