Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zaprosic na I Komunie ojca dziecka skoro on sie nie interesuje córka

Polecane posty

Gość gość

nie zadzwonił w urodziny, imieniny w swieta, nie płaci tez alimentów

Gość gość
Ja będę miała ten problem za rok :( ale u mnie jest to o tyle skomplikowane że jestem w związku i moje dziecko mówi tato do mojego obecnego męża a czy Pamięta swojego ojca ? nie mam pojęcia nie rozmawiamy na ten temat :(

Gość gość
ja napewno nie zaprosze bo i po co? corkas go nie zna. mam od 3 lat nowego partnera to on jest dla corki ojcem

Gość gość
Ja bym zaprosila,to dobry powod do tego zeby zaczol sie interesowac corka i zobaczyl ile stracil przez te wszystkie lata a jak nie przyjdzie to jego problem,przynajmniej nikt nie bedzie mial do ciebie pretensji ze go nie zaprosilas i ze utrudniasz mu kontakt z dziewckiem bo bywa roznie

Gość gość
ale po co zaprosic? w sumie obcego czlowieka.

Gość gość
co to za ojciec, jeśli trzeba go prosić na ślub jego własnej córki!!! Oczywiście, że nie prosić!!!

Gość gość
komunie* przepraszam :)

Gość gość
Liczy sie gest,zeby ci nikt nigdy nie zarzucil ze mu utrudniasz kontakt z dzieckiem,pewnie i tak nie przyjdzie ale w przyszlosci bedziesz mogla corce z czystym sumieniem powiedziec ze nie zabranialas ojcowi sie spotykac z corka i ze to on mial ja gdzies bo jak corka bedzie starsza moze chciec go poznac

Gość gość
komunie :) pomyliłam się, bo wcześniej czytałam wątek o ślubie :)

Gość gość
oo..też mnie czeka ten dylemat za rok ;/ ale chyba zaprosze..z przyzwoitości. niech sie wstydzi on a nie ja

Gość gość
gość 20:04 za to ojciec tego dziecka ma gest... nie interesuje się, alimentów nie płaci... bez przesady

Gość gość
a jeslic orka ni zna ojca? i co obcy czlowiek po iks czasie pojawi sie na komunii dziecka. a co z dzieckiem? kim ten pan jest- twoim tata.

Widzę że poprawiłaś :) Ktoś wyżej napisał by zaprosić "tatusia" by miała czyste sumienie. Ale dziecko 8 letnie doskonale widzi że ojciec ma je gdzieś - bo nie przychodzi, nie zadzwoni, nie przyniesie prezentu etc. Dlaczego ma stawać na rzęskach i coś udowadniać innym ?

Gość gość
Jezeli corka wgl go nie zna to lepiej miej to gdzies ...

Gość autorka z problemem
wszyscy macie racje, choć opinie różne osobiście bym go nie prosiła, jeśli się pojawi, to zepsuje mi uroczystość:( ale córka mnie poprosiła dodając, że nie chce się czuć gorzej niż inne dzieci. U nas ma być podawanie świecy przez ojca i matkę, także przy komunii rodzice maja stac za dzieckiem a ja sama. Szkoda, że nie mam partnera

Gość gość
nie myślałaś żeby do podawania świecy wziąć ojca chrzestnego?

Gość gość
Ja powiem jak to z mojej perspektywy wyglądało. Komunie miałam kilkanaście lat temu znałam mojego ojca ale tez sie mną za bardzo nie interesował. Mamie było ciezko pewnie z kimś o tym dyskutowala i ostatecznie ojca zaprosiła.Ja jako małe dziecko bardzo sie cieszylam ze był bardzo. Teraz nie mamy w ogóle ze sobą kontaktu nawet chyba nie poznalibyśmy sie na ulicy... No ale

Gość wifigdańsk
nie prosić. ja bym nawet się nie zastanawiala.

Gość wifigdańsk
a czemu jeszcze nie podałas go do komornika,dziecko ma juz chyba 8 lat skoro do Komunii i ty jeszcze nic nie zrobilas zeby alimenty wywalczyc? przeciez to na dziecko idzie,zeby miało lepszy byt.

Gość autorka z problemem
przepraszam, że tak późno odpisuję,ale ze zmęczenia zasnęłam:) Dzisiaj też znów coś skrobnę i zaraz do pracy. Mam straszny dylemat:O:( Chciałam nawet na ten temat z księdzem porozmawiać, bo mam takiego w porządku życiowego proboszcza. Co o tym sądzicie?

Gość gość
Jeszcze do gazety z tym idź idiotko. Do księdza będzie szła, patologia :O

Gość jajeczko78
z ksiedzem, przyjacilka z psychologiem - rozmawiaj z kim chcesz, jednak decyzje podejmujesz ty, pamietaj ;) tuz przed komunia rozstalam sie z mezem - na komunia byla cala moje i jego rodzina i wszyscy staneli na wyskokosci zadania ja bym zaprosila bez wzgledu na wszystko - nie bedziesz miala sobie nic do zarzucenia - nie przyjdzie, ok - przyjdzie - moze dziecko to ucieszy, nigdy nie jest za pozno na kontakt, a jest to wazne. nie musisz go zapraszac do domu, jesli w domu planujesz uroczystosc, natomiast w kosciele jak najbardziej ma prawo byc :)

Gość gość
nie prosić bo to ojciec sam powinien być ojcem a nie gościem

Gość gość
Od zawsze wydawalo mi sie,ze ojciec tak jak i matka ma przygotowac dziecko do komuni a nie czekac na zaproszenie. Dzwonil chociaz i pytal czy pomoc Ci w przygotowaniach do komunii? Ty tez otrzymasz zaproszenie skoro On otrzyma? Macie takie same prawa i obowiazki.

Gość gość
A jesli corka chce by byl to zadzwon do Niego i poinformuj,ze corka ma wtedy i wtedy komunie i ze bedzie jej potrzebny,przeciez to jego obowiazek przygotowac dziecko do komuni a nie jakies zaproszenie wymyslasz.

Gość gość
W życiu ! Skoro jest ojcem to chyba wie ile mała ma lat i ze będzie miała komunie. Powinien sam zadzwonić i zapytać o datę i miejsce. To jego psi obowiązek ! Przynajmniej w kościele powinien się pokazać ! Pisze z własnego doświadczenia. Tez mnie ojciec zostawił i na komunii nie był choc mieszka w tejsamej miejscowosci co ja i wiedzial o komunii. jak wychodziłam za mąż to sąsiedzi pytali czy go proszę na ślub. Nie prosiłam skoro on nas nie widział całe życie. A ostatnio jego matka czyli moja BABKA ostro zgadywala do mnie w ośrodku zdrowia po 30 latach nieodzywania się w ogóle. Powiedziałam stanowczo ze juz mam swoje lata i nie potrzebuje jej troski. Gdzie była 30 lat temu. Odwróciła się jak zmyta :-)

Gość gość
U nas też ojciec biologiczny nie utrzymywał kontaktu z córką. Ale na komunię wysłałam zaproszenie do niego i jego rodziny (babcia, dziadek, siostry). Impreza była w lokalu - ostatecznie była moja rodzina, rodzina męża (ojczyma córki) i tylko babcia ze strony ojca biologicznego. babcia dała prezent i szybko poszła (co zrozumiałe), ale myślę że dla wszystkich to było i trudne i ważne zarazem. Córka pamięta babcię właśnie z tego spotkania... potem nie było już okazji. Ojca nie pamięta i męża traktuje jak tatę. Jednak gdy czasem pyta o niego to zarówno ja jak i mąż odpowiadamy/opowiadamy jej. Dziecko musi mieć szanse by poznać korzenie...

Gość gość
a dlaczego nie wysłać powiadomienia ,że córka ma komunię ? ja może do lokalu bym nie zaprosiła - sama nie wiem, jestem w innej sytuacji bo choć po rozwodzie to były mąż interesuje się synem i będzie na komunii i do lokalu też przyjdzie uważam że ojciec powinien wiedzieć że córka ma komunie....a co z tym zrobi - to już jego sprawa i napewno kiedyś wyrzuty będzie miał że porzucił własne dziecko - to jakaś plaga dzisiejszych czasów w klasie mojego syna ponad połowa dzieci jest z rozbitej rodziny nawet są dziewczynki porzucone przez matki, na wychowaniu jedna u babci druga u taty biologicznego (to nie są siostry)