Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

KONTO DLA DZIECKA czy warto zakladac

Polecane posty

Gość gość

zastanawiam się nad założeniem osobnego konta dla dziecka, na ktore co miesiąc wpłacalibysmy jakies pieniądze. ktoras z Was tak robi?? ile wplacacie/ i czy to ma sens??

Gość LemonD
Moim zdaniem warto. Ja wpłacałam różnie od 100 do 300 zł. Jak miał półtora roku urządziliśmy mu za to pokój, kupiliśmy meble itp. Teraz ma prawie 5 lat i uzbierane 4000 zł, z tym że obiecałam sobie że już nie wypłacamy, jak dorośnie będzie miał jakiś wkład na mieszkanie, dom, studia za granicą czy cokolwiek i od tego roku odkładam równo 300 zł co miesiąc. Kwota nie duża a do skończenia dwudziestu lat powinno mu się uzbierać jakieś 60.000 zł więc myślę że warto!

Gość gośćop
Nie wiem czy warto ale mnie to mobilizuje. Jak syn się urodził to założyłam mu konto i wpłacam na nie co miesiąc 100 zł oraz wszystkie pieniądze które dostanie w prezencie. Teraz ma prawie 8 lat i trochę się już nazbierało.

ja mam lokatę i kasę wpłacałam jeszcze przed ciążą... jak się córka urodziła, to wpłacam z myślą o niej. Lepiej na lokacie niż na zwykłym koncie, przynajmniej inflacja nie zżera.

Gość gość
a nie boicie się inflacji i że jak dziecko będziemialo 18 lat to pieniądze nie beda nic warte?

Gość gość
no bez przesady z tą inflacją:) poza tym pieniądze nazwykłej awiście też są oprocentowane ;) Choć ja jestem za funduszami inwestycyjnymi jeżeli chodzi o oszczędzanie dla dziecka.

Gość gość
tez się nad tym z mężem zastanawiamy

Syn ma fundusz inwestycyjny, córka polisę. Co miesiąc od nas z konta przechodzi do nich po 100zł, niewiele, ale chociaż to. I tak jak ktoś tu pisał, będzie na prawo jazdy, pierwszy samochód, wkład do mieszkania czy studia. Plus dodatkowo wpłacamy to co dostają na różne okazje. Syn ma 3 lata i 4600zł, córka 7 miesięcy 1000zł. Plus ich skarbonki, gdzie wrzucamy te :okazyjne", jak dotrę kiedyś do banku to to wpłacę :)