Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Prezentacja maturalna help

Polecane posty

Gość gość

Maam temat: Doświadczenia bohaterów literackich zwiazane utrata ziemi rodzimej Jaka literatua? Narazie do głowy przaychodzi mi tylko Nad Niemnem a potrzebuję jeszcze co najmniej 2 ;/

Gość gość
Lubisz być bita metalowym prętem?

Gość gość
ciebie mogę walnać takim w łeb jak lubisz

Gość gość
Może Pan Tadeusz? Te kawałki gdzie autor siedzi na emigracji i cierpi. Czyli sam epilog.

Gość gość
Albo "mój lwów" wittlina, on tam wspomina miasto dzieciństwa, które już nie istnieje.

Gość gość
No i placówka prusa.

Gość gość
gość Może Pan Tadeusz? Te kawałki gdzie autor siedzi na emigracji i cierpi. Czyli sam epilog. wiem..ale nie cyztalam nigdy Pana Tadeusza i na samą myśl ze mam to teraz opracowywac odechciewa mi sie wszystkiego...

Gość gość
A co myślicie o "chłopach" bo lubię tą książkę ale ona chyba nie bardzo jednak,tzn ona reprezentuje inny problem

przede wszystkim trzeba rozgraniczyć dwie sprawy - czy chodzi o taką realną utratę ziemi jako majątku czy utratę ziemi ojczystej w czasie rozbiorów? Bo to jednak dwie różne rzeczy

Gość gość
Nie mam pojęcia temat brzmi : Doświadczenia bohaterów literackich związane z utratą ziemi rodzinnej. Przedstaw je, odwołując się do wybranych utworów.

Gość gość
"rodzinnej" to chyba to samo co swojej czyli Polski,czy nie bardzo,słąba ze mnie polonistka,,bardziej leży mi matma i cieżko mi,bo jeszcze nie napisalam a juz Polonista chce bibliografię :(

Gość gość
rodzinnej...przepraszam ale dawno nie widzialm treści tematu i zdawalo mi sie ze 'rodzimej,ale teraz skopiowalam temat z wykazu tematów takze na 100% RODZINNEJ

Jeśli by ziemię rodzinną potraktować jako ziemię ojczystą, to cała romantyczna literatura emigracyjna w czasie zaborów o tym traktuje - wtedy "Pan Tadeusz" jak najbardziej - już inwokacja zaczyna się słowami tęsknoty za utraconą ziemią ojczystą. Mickiewicz, Słowacki, Norwid to sztandarowy przykłady, motyw bohatera tułacza, pielgrzyma. A z kolei "Nad Niemnem" to całkiem inna sprawa - tam chodzi o ziemię jako rolę, nie wrzucałabym tych dwóch utworów do jednego worka.

co do ziemi - roli, to "Chłopi" się nadają. Dobrze już nie pamiętam, ale tam była przecież walka o majątek - Boryna zdaje się chciał wydziedziczyć Antka, czy nawet to zrobił...

Gość gość
Pomóz mi błagam....co powiesz na zestaw,Pan Tadeusz,Przedwiośnie,Latarnik

utrata majątku to też Noce i Dnie, Rodzina Połanieckich - ale to chyba nie są lektury...

nie umiem Ci pomóc, bo nadal nie wiem, czy chodzi o ojczyznę czy majątek.... na twoim miejscu przeszłabym się jednak na konsultacje do nauczycielki i uściśliła to - wtedy można pomyśleć nad zestawem lektur, a tak to ja nie będę mieszać - trochę tego, trochę tamtego - nie chcę Cię mieć na sumieniu ;)

Gość gość
Mi się wydaje żę rodzinna to poprostu kraj gdzie sie urodziłeś bądź ziemia na której siew wychowałeś czyli polska jak i ziemia(miejsce w któym się wychowałeś)...no ale mam ..PT i Przedwiośnie to to jest utracie ojczyzny

Gość gość
I ludze bezdomni + latarnik z tym ze boję sie latarnika bo skomplikowany jest

link który wkleiłam przedstawia 3 utwory traktujące o utracie majątku, jeśli chcesz pisać o ziemi ojczystej - wyżej podawałam Ci nazwiska trzech wieszczy - tylko uściślij to najpierw z nauczycielką, przecież chcesz zdać maturę, prawda?

Gość gość
i wtedy cała literatura podmiotu :PT,Przedwiosnie,Latarnik,Ludzie bezdomni sa o utracie Polski-ziemi rodzinnej czyli jeden wór,chociaz ja mysle ze wymieszanie nie zaszkodziloby wrecz byloby mile widziane jako rózne rozumienie teamtu,ale ze względu na to ze utrata ziemi jaką pola uprawnego to tylko chłopi pozostają bo tylko to znam,ale to tez bardzo malo o tym jest bo jak wczesniej mwoilam ta pwoiesc przedstawia nieco inny problem

Mogą być ci ludzie bezdomni, placówka oraz nad niemnem - dokładnie jak w linku, który wkleiłam

Gość gość
co myslicie PT,Przedwiosnie,Ludzie bezdomni,Latarnik

Gość gość
ale placówki nie znbam zupełnie,pierwszy raz słysze tytuł,a nie mam za duzo czasu zeby sie zagłębiać bo zdaje kilka przedmiotów na roszerzeniu