Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Prezentacja maturalna help

Polecane posty

no początkowo mówiłam o niewrzucaniu do jednego wora, ale fakt - można wymieszać, więc te trzy tytuły, które dałam w linku są jak najbardziej na miejscu

Gość gość
Przedwiośnie , Barykowie. Przebywali w Baku bardzo długo , ale tesknili za Polska , idea Polski jako kraina szczęścia w przykładzie "szklanych domów "

Gość gość
ale placówki nie znam o czym to jest?

jeśli ma być przemieszane, to można różne epoki i różnych autorów - np. motyw tego pielgrzyma w romantyzmie -np. Pan Tadeusz, z pozytywizmu Nad Niemnem" Orzeszkowej i może coś współcześniejszego z emigracji powojennej?

Gość gość
Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić o co chodzi z tymi skzlanymi domami w Przedwiosniu,bo z tego co wiem to stary Baryka opowiada synowi jaka to Polska jest och i ach a potem jak sie okazuje tak nie jest,czy stary Baryka celowo klamal? I po co to robil? Jak na pods tej ksiazki okresli doswiadczenia bohaterów zw ut ziemi rodzinnej?

Gość gość
Nie ma żadnych dat także do wyboru z jakiego okresu chcę ale nie znam zadnych współczesnych ksiazek bo nie lubię czytać , a to ma byc zw z bohaterami lietarackimi no chyba że o czymś nie wiem :)

to daj te, które znasz - "Latarnik" się nadaje, "Nad Niemnem" jak najbardziej oraz "Ludzie bezdomni", bo chyba też znasz - jak nie masz czasu na czytanie to bazuj na tym, co znasz - skonsultuj to później z nauczycielką, a jak zaakceptuje to do dzieła

z tych utworów, które tu miałaś podane, już coś wybierzesz, powodzenia!

Gość gość
nie znam za bardzo nad niemnem,a wiem ze tam jest motyw jak walczy ktos o ziemie z rosjanami czego ja nie znam,,,więc chyba przedwiosnie wolę tylko nie rozumiem o co z tymi szklanymi domami chodzilo,moglabys mi wyjaśnij i dam Ci spokoj? :)

stary Baryka chciał zachęcić syna do odwiedzenia Polski, dlatego roztoczył przed nim wizję że Polski jako kraju szklanych domów, oczywiście szklane domy to tylko mit, wizja, marzenie o ojczyźnie idealnej i szczęśliwej.

poszukaj w internecie opracowań, wystarczy wpisać w wyszukiwarkę, na pewno znajdziesz tego mnóstwo

Gość gość
a Pan Tadeusz co tam można napisać,o czym,czy tak jest jakiś bohater który stacaił ziemię rodzinną?

Gość gość
Absolwentka filologii polskiej pisze prace maturalne na każdy temat! Doświadczenie - 5 lat. Solidnie, szybko i rzetelnie! Bez kopiowania z Internetu! Do każdego tematu podchodzę indywidualnie:) Więcej informacji na maila. Masz pytania? Pisz śmiało! To nic nie kosztuje. Zapewniam stały kontakt w razie pytań odnośnie pracy jak i samej matury:-) KONTAKT; matura24H@wp.pl GG; 39631281