Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość angielski

jak nauczyliscie sie mowic w jezyku angielskim

Polecane posty

Gość angielski

hej. od niedawna mieszkam w anglii. Myslalam ze cos tam umiem z tego jezyka angielskiego jednakze jak przyszlo co do czego to balam sie odezwac. mam taka bariere ze juz jak musze sie odezwac to stres blokuje mi dostep do podstawowych slowek ktore przeciez znam bo uczylam sie w polsce.. i wychodzi cos gorszego nic kali jesc, kali pic. w domu jednak jak sie porzadnie zastanowie nad wypowiedzeniem jakiegos zdania to wychodzi. z rozumieniem tez jest problem a raczej ze skojarzeniem bo nieraz uda mi sie wylapac jakies slowko ktore znam ale za cholere nie umiem sklecic to w zdanie, w calosc i przez to jestem znowu zmuszona do wypowiedzenia bardzo popularnego zdania : I don't understand, heh.. może są tutaj osoby ktore umieja juz rozmawiac w tym jezyku ale takie ktore mieszkaja w angli lub za granica i doradzily by mi od czego w ogole mam zaczac nauke? bo jak narazie się motam - raz ogladam filmy po angielsku i spisuje slowka ktorych nie rozumiem, raz sobie wlacze bajke po angielsku, raz staram sie ogarnac cos z czasow, gramatyki ale w efekcie mimo mojej wiedzy to nie umiem chyba nic.. bo nie umiem odnalezc sie nawet w sklepie (albo sie wstydze) matko.. opiszcie swoje doswiadczenia i sposby nauki please

Dlugo juz tam jestes? Jesli krotko, to nic dziwnego, ze cie zjada stres. Ja po anglistyce przez kilka dni balam sie odezwac, ale tez zawsze taka bylam strachliwa i niesmiala. Nie sadze, zeby byl jakis cudowny sposob, po prostu oswajaj sie z jezykiem, ogladaj filmy, moze z napisami po angielsku, jesli ciezko ci zrozumiec, probuj czytac ksiazki, sluchac radia, rozmawiac, w koncu sie otworzysz.

Gość angielski
jestem tutaj od miesiaca.. chcialabym pojsc do pracy ale moj angielski niejest dobry. Moze lepiej zabrac sie za nauke slowek i zwortow potrzebnych np. w sklepie, u lekarza, w biurze, banku itd? niz tracic czas na nauke slowek ktorych anglicy uzywaja podczas swobodnej rozmowy?

Gość angielski
podbijam bo chcialabym znac opinie wielu ludzi :)