Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

szczepienia

Polecane posty

Gość gość

witam, jestem świeżo upieczoną mamą,Mała ma trzy tyg., wiem ze w drugim m-cu są obowiązkowe szczepienia, i teraz pytanie(może głupie) gdzie się szczepi?w przychodni gdzie dziecko jest zgłoszone? i drugie pyt. jak wyglądaja te szczepienia, czy to jeden zastrzyk czy kilka, czy warto wykonać te 5w1 czy 6w1 i kiedy dokładnie?

Gość gość
i czy warto szczepić na rotawirusy i pneumokoki?

Gość erfef
Co kraj, to obyczaj. :D Nie ma obiektywnego wskazania co do szczepień, jest za to masa argumentów poddających ich sens w wątpliwość.

Gość gość
Witaj. Położna u Ciebie nie była? Nie byłaś na 1 wizycie u pediatry u dzieci zdrowych? Co do szczepionek: płatne (5w1, 6w1) i refundowane różnią się TYLKO ilością wkłuć. My wybraliśmy 6w1, ale głównie dlatego, że jest wcześniakiem i w związku z tym miał traumę po szpitalu gdzie też go kuli i stwierdziłam, że wolę aby mniej cierpiał a konkretniej miał jedno wkłucie. Pneumokoki i rotawirusy: Od początku wiedziałam, że będę szczepić, ale z racji wcześniactwa pneumokoki były dla nas w pełni refundowane. Rotawirusy: mój synek ma 13,5 mca, niedawno byliśmy w szpitalu-zapalenie płuc- a w szpitalu dzieci z rotawirusem biegały po korytarzu, jak się o tym dowiedziałam-nie wychodziliśmy z sali, mimo to się zaraził. Ale przed tym rozmawiałam z pielęgniarką bo akurat zmieniały mu węflon i rozmawiały przy mnie o wnuczce jednej z nich i właśnie rotawirusie i szczepionce. Zapytałam i potwierdziły (pracują to też mają styczność z tym na co dzień) jeżeli zaszczepisz dziecko nie oznacza to, że nie zachoruje, ale jeśli zachoruje to objawy są znikome. U nas nie powtarzali badania, ale zrobił TYLKO przez 2 dni 4 bardzo luźne kupy (raz woda) ot cały rotawirus ;)

Gość gość
dzięki za odp. :) jesteśmy jeszcze przed wizyta u lekarza, a położnej zapomniałam się zapytać chyba faktycznie zdecyduje się na cały pakiet

Gość gość
to ja od wcześniaka z pneumokokami możesz poczekać aby nie walić wszystkiego na raz ja nie mogłam ale koleżanka zaszczepiła na rota a zaczekała z pneumo do szczepień w okolicach 6 mcy :) pediatra Ci doradzi :)