Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytanko_mam

Ponad roczne dziecko w foteliku 0_13_woził ktoś?

Polecane posty

Gość pytanko_mam

Pytam z ciekawości, czy któraś używała dla rocznego dziecka (lub starszego) fotelika 0-13? Zastanawiam się, jakie najstarsze dziecko się tutaj znajdzie, które w takim foteliku jeździ/jeździło. Może też napiszecie jakiego wzrostu i wagi były te dzieci.

Gość gość
No moja na razie 9 miesięcy ale strrraszna drobinka , w maju kończy roczek i myślę że jeszcze spokojnie wakacje przejeździmy w takowym:)

Gość gość
zalezy od wielkości prawda,jesl idziecko sie meisci to sie wozi,ma sie przedzial wagowy miescic a nie wiekowy

Gość gość
Moja może by jeździła, ale potem była już taka ciekawska świata, a ten mniejszy fotelik to był w takiej pozycji półleżącej jednak....

Gość gość
Moj miescil sie dlugo ale musielismy zmienic jak juz umiał siedzieć i chcial podziwiać widoki za oknem a nie leżeć. Mial kolo 9 miesięcy. Teraz ma 16 miesiecy i waży 11 kg wiec teoretycznie mógł by dalej jeździć.

Gość pytanko_mam
To ja wiem, że liczy się wzrost i waga :) ale ciekawa jestem po prostu jak często foteliki 0-13 wykorzystywane są przez dzieci roczne i starsze. Bo trzeba przyznać, że nie jest to częste.. wynika to: raz z niepotrzebnego pośpiechu rodziców, żeby przejść na większy fotelik, a dwa że część osób kupuje jakieś beznadziejne foteliki do wózka, które wydaje mi się, że jednak są mniejsze niż te dobrze znane i dobrze ocenione w testach.. oczywiście są dzieci bardzo wysokie, którym szybko zaczyna wystawać głowa itp. _ Wiele osób dziwi się, że nasze dziecko jeździ jeszcze takim foteliku.Ale nie wiem, dlaczego mam zmieniać, skoro się do niego mieści. Po prostu jestem ciekawa, czy znajdzie się tutaj ktoś, kto używa takiego fotelika dla rocznego dziecka.

Gość gość
U mnie to nie wynikalo ze zbędnego pospiechu tylko z placzu dziecka które nie jest juz na etapie lezenia tylko ogladania swiata z perspektywy siedzacej. Ty albo mazz wyjątkowo ugidowe dziecko albo jesteś mega sknera ktora musi wykorzystać fotelik do ostatniego dopuszczalnego grama, nie zwracając uwagi na komfort dziecka.

Gość gość
*masz wyjątkowo ugodowe dziecko miało być

Gość gość
Moja ma rok i jeszcze jezdzi. Owszem jest ciekawska i czasem marudzi ale mam juz swoje spisoby zeby ja czyms zajac czy zabawic. Wazy 9kg i ma ok 75cm i mysle ze jak sie uda to do wakacji pojezdzi w nim chyba ze nagle podrosnie albo juz zacznie jej to bardzo przeszkadzac.

Gość pytanko_mam
Sknera??? Bez przesady.. i jaki komfort jazdy masz na myśli? że ma złe widoki? Następny fotelik i tak będzie tyłem do kierunku jazdy, więc owszem zmieni się wielkość fotelika i kąt nachylenia, ale nie widok. ;) Dziecko ma 14 miesięcy i jak to dziecko- różnie znosi jazdę. Raz ma dobry humor i jest ok, czasem jest zmęczone i śpiące, to trochę pomarudzi, czasem chce jakieś zabawki, czasem zajmuje się sobą. Normalne chyba. Dziecko nie reaguje źle na fotelik, nie krzyczy, ani nie płacze jak się go do niego wsadza, więc raczej jest mu wygodnie, a teraz wiosna.. więc będzie mu jeszcze luźniej. ;) a co do Twojego durnego komentarza o wykorzystywaniu fotelika do ostatniego grama.. moje dziecko z całą pewnością najpierw wyrośnie z niego na długość, niż wagowo, bo waży 9,5 kg. Jeśli nagle nie zacznie rosnąc w ekspresowym tempie, to fotelik starczy jeszcze na dobrych kilka miesięcy. Jeśli tak się stanie, to i tak wymienimy fotelik gdzieś w czerwcu/lipcu, gdyż w tym małym dziecko się będzie pociło. W każdym razie do końca maja na pewno nie zmienimy, a wtedy dziecko będzie miało 16,5 miesiąca.

Gość gość
Durna to jesteś ty a nie mój komentarz. Dlaczego ma być tylem do kierunku jazdy? Kolejny fotelik jest przodem do kierunku. Jak ustawisz tylem to gdzie ono nogi bedzie trzymać?

Gość gość
Zresztą twoje dziecko i twoj fotelik . Jak dla mnie to i do 18 mozesz je w nim wozic jak sie zmieści. Biedny tylki ten maluch przymuszany do lezenia w czasie jazdy. Żegnam czule.

Gość gość
dziecko nie powinno jezdzic w takim foteliku kiedy przestaje mu podpierac CALA glowe - czyli kiedy glowa zaczyna wystawac u gory, nogi nie maja znaczenia - -to tylko wygoda dziecka, znaczenie ma waga i fotelik moze nie utrzymac ciezszego dziecka i na koniec - wkrajach skandynawskich jest nakaz wozenia dzieci tylem do kierunku jazdy do konca 3 albo 4 roku zycia(juz dokladnie nie pamietam) i producenci na ich rynku maja modele 9-18 kg montowane wlasnie tylem do kierunku jazdy

Gość gość
Oj tam podparcie głowy. Kask założy i będzie dalej wozić puki się mieści dzieciak.

Gość gość
my w wieku 9 miesięcy wymieniliśmy ten pierwszy fotelik 0-13 na większy0-18.dziecku już nogi się nie mieściły i obecnie ma 2lata 3miesiące i Pewnie jeszcze pojeździ.fotelik super,ma fajna opcje położenia do spania,a że dużo podróżujemy to sprawdził się bardzo.jednak uważam,że taki rozmiar byłby za duży przy noworodku i np. 2-5m dziecku

Gość gość
Moj mial 1,5 jak go w takim foteliku wiozlam. Nagla sytuacja, dziecko mi sie rozchorowalo, maz byl w pracy autem a w nim fotelik, pod blokiem mialam auto sluzbowe a do szpitala prawie 20km, balam sie przypiąć mlodego tylko pasem wiec zapielam go w ten fotelik. Nogi wystawaly, glowa minimalnie, chyba nawet zaliczało sie to do normy, pasy ledwo go zapięły - ale jeszcze wystarczyly... W drodze powrotnej musialam dmuchać, synek byl zapiety na przednim siedzeniu, policjant nic nie powiedział, zapytal tylko czy poduszka powietrzna wylaczona.

Gość gość
my musieliśmy w takim foteliku z dzieckiem 10 miesięcy jechać do lekarza, całą drogę napinał się i wołał że chce wyjść z niego, ciasno mu nie było bo był drobny i krótki.

Gość gość
Haha, moj syn jakbym teraz go chciala w fotelik kolyske wsadzic, to moze by tylkiem ledwo wszedl. Jest wielki, w wieku 7.5 miesiaca musielismy kupic drugi fotelik 9-25 kg montowany rowniez tylem, bo w tym malym sie po prostu darl - sie mu nie dziwie, bo sie do niego nie miescil.

Gość gość
Moj nie miescil sie w ten w wieku 6 miesiecy:p i nie,ze glowa mu wystawala,ale po prostu mial mega ciasno,nie mozna bylo go w niego wlozyc a potem wyjac. Darl sie strasznie. Zmienilismy na 0-18 montowany tylem i jazda samochodem znow stala sie przyjemnoscia.

Gość gość
Moja ma 70 centymetrów a ma 5 miesięcy i tydzien.....jakies małe te wasze dzieci. Ale w koncu 97 centyl wzrostu, napewno do roku nie bedzie jeździła w takim bo juz jej ciasno . Wazy w normie 7,5kg tylko jest długa.

Gość autorka_a_a_a
do 22:43 hahaha nie ma to ja nieznajomość tematu i wyzwanie.. nie.. następny fotelik nie jest przodem do kierunku jazdy.. gdybyś nie wiedziała, to są foteliki np. 9-25 mocowane tyłem!!! Britax Max Way, Maxi Cosi Milofix, Maxi Cosi Opal i kilka modeli z Besafe.. więc nie chrzań głupot, skoro nie wiesz, ze są foteliki dla starszych dzieci mocowane tyłem!!! i tak jak ktoś napisał.. w Skandynawii do ok 4 roku życia dzieci wozi się tylko tyłem, bo tak jest bezpieczniej I nie będę się z Tobą kłóciła.. mam niskie dziecko, nie waży za dużo i na prawdę skoro mieściło się w tym foteliku (Maxi Cosi Cabriofix) w grubej kurtce, to teraz kiedy jej nie ma jest mu jeszcze wygodniej. Jakoś on problemów nie robi, że w takim foteliku jeździ. Nad głową jak pisałam ma jeszcze ponad 5cm zapasu do krawędzi fotelika! A skoro Ty pojęcia w ogóle nie masz na temat fotelików, nie wiesz, że następne też mogą być montowane tyłem, to się nie wypowiadaj. Po prostu chcę wiedzieć czy ktoś ma jeszcze w miarę drobne dziecko i używał takiego fotelika.. i tyle.. a nie mam zamiary wysłuchiwać głupich komentarzy, że szkoda nam kasy na następny fotelik czy ze dziecko krzywdzę tym, że je do takiego nosidła wkładam.

Gość gość
Autorko ale skoro dziecku wygodnie bo jest mniejsze to ok. Moj zawsze wzrostem byl ponad siatka,mimo ze na dlugosc sie miescil to po prostu mial niewygodnie,mielismy fotelik besafe,bardzo zabudowany. Mimo ze synek mial pol roku to jednak wymiary wiekszego dziecka(nie pamietam ile mial wzrostu,ale ubranka kupowalam na 80-86) i teraz dopiero skonczyl rok i raz musialam awaryjnie przewiezc go tym nosidlem to szans nie bylo,pupa nie chciala nawet wejsc. Ale on teraz nosi ubranka na 2 latka,wiec ci sie dziwic,a wagowo jednak pasuje do tego pierwszego fotelika bo wazy 10 kg.

Gość autorka_a_a_a
No dlatego nie rozumiem tego ataku na mnie! I to jeszcze osoby, która nie wiem w ogóle, co tutaj robi, skoro nie ma nic do napisania na temat :) Dziecko niskie, waga 9,5 kg mieści się spokojnie. Gdyby mu było nie wygodnie to pewnie za każdym razem by krzyczał, płakał, wyginał się itp. A on po prostu sobie siedzi :) Tak jak pisałam.. owszem, czasem, jeśli jest zmęczony, to marudzi, ale to rzadko. I nie jest związane z fotelikiem tylko ze zmęczeniem (czyli tak jak w domu, jeśli jest zmęczony, to marudzi). Jeśli moje dziecko nagle nie zacznie jakoś szybko rosnąć to pewnie i za pół roku się do tego fotelika zmieści, ale chyba nie będę go chciała latem w tym wozić, bo jednak w tym foteliku dziecko się poci (przynajmniej tak było w zeszłym roku), więc i tak podejrzewam, że fotelik zmienimy zanim dziecko z niego wyrośnie. Synek jest na prawdę bardzo niski.

Gość gość
my zmienilismy fotelik, gdy corka miala rok i 4 miesiace, chceilismy inwestowac w besafe, ale po analizach roznych fotelikow i przymiarkach wybralismy concorda transformers t (tego z polka amortyzacyjna z przodu) jesli bede miala drugie dziecko, to nie bede sie wyglupiala z maxi cosi, tylko od razu kupie besafe i do 4 roku roku zycia bede miala spokoj :)

Gość gość
Ale besafe nie nadaje się dla noworodków.

Gość gość
besafe nie dla noworodków? Dlaczego? Przecież są takie 0-18.

Gość gość
To, że besafe nie nadaje się dla noworodków, to pewnie pisała ta sama, która wczoraj informowała wszystkich, że następny fotelik (czyli ten od 9 kg) zawsze jest montowany przodem. Laska nie ma pojęcia na temat fotelików, ale wciska innym swoje mądrości.

Gość bkt
mój mały ma 16 mc i jeszcze mieści się w kubełku ale wczoraj zaopatrzyliśmy go juz w nowy:) chciałam też tyłem do kierunku jazdy ale sprzedawca mi odradził choć chciałam wydać u niego 1,5 tys:P powiedział że po pierwsze nie mamy isofixa a po drugie choć nasze auto jest spore to może być problem z prawidłowym montażem na same pasy i że lepiej kupić do przodu i go porządnie przymocować niż tyłem i mieć problemy z mocowaniem bo to bezpieczniejsze nie będzie:) polecam poszukać sklepu z fachową obsługą bo naprawde warto:) ja mam 2 takie więc jest to mozliwe:P odradzam sklepy gdzie chcą ci wcisnąć najdroższy model albo jak nam w takim jednym facet mówi AA MOZE CHCECIE PAŃSTWO CHIŃSZCZYZNĘ? SĄ NAPRAWDĘ DOBRE I TANIE:P odradzam też sprzedawcę dla którego adac jest wyrocznią:P

Gość gość
po ostatniej aferze w adac ciezko im bedzie odbudowac wizerunek :P aaa besafe ma srednie oceny w testach adac :)