Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Nabycie spadku a podatek ?

Polecane posty

Gość gość

Witam Mąż był w sądzie w sprawie nabycia spadku po mamie. Dostał powiadomienie z ksiąg wieczystych i połowę nieruchomości. Czy teraz ma jakiś obowiązek względu urzędu skarbowego ?

Gość gość
o rany :o w jakim terminie ? bo w linku otwiera się strona urzędu :(

Gość gość
6 miesięcy

Gość gość
6 miesięcy po nabyciu ? Litości otwiera mi się strona W tym dziale nie ma jeszcze artykułów 😭 Kafeterianko napisz proszę w dwóch zdaniach co powinniśmy zrobić - jesli wiesz na 100 %

Gość AGILLA
Ja po zmarłym mężu poszłam zgłosić nabycie spadku w Urzędzie skarbowym zaraz po ogłoszeniu wyroku o nabyciu spadku...Ale ogólnie jest termin do 6 m-cy.Ale jesli chodzi o termin jak z ksiąg wieczystych to nie wiem,która data się liczy.Najlepiej zrobisz jak zapytasz sie w Urzędzie Skarb.w swoim miejscu zamieszkania.Najlepiej zapytać osobiście i ma się rzetelną odpowiedź z tzw."pewnej ręki".Szkoda,że w naszym kraju wszystkiego człowiek dowiaduje się od znajomych a nie w sądzie od sędziego,że tak trzeba zrobić.Gdyby mi nikt wcześniej nic nie powiedział....A w takim momencie jakim jest śmierć męża a zaraz po pogrzebie załatwianie formalności-to bezduszność naszych urzędników.... A jeszcze jak się ma małe dzieci,które potrzebują rozsądnej mamy....No ale urzędnicy się tym nie przejmują...Mamy sami wszystko wiedzieć i tyle-tak mi powiedziano...Pozdrawiam!!!

Gość gość
Nie płacisz żadnego podatku, od kilku lat te hieny ze skarbówki już nie pobierają podatków od spadku.

Gość AGILLA
Zapomniałam dodać że do 6 m-cy trzeba zgłosić by nie płacić podatku jezeli zmarły był osobą bliską tzn.z pierwszej lini czy jakoś tak.Czyli,że ja musiałam do 6 m-cy zgłosić nabycie spadku bo potem musiałabym zapłacić kwotę od wartości spadku...W moim przypadku i tak nie byłaby to duża kwota bo bym przedstawiła w Urzędzie potrzebne dokumenty....o czym dowiedziałam się od rzyczliwej osoby,która tam pracowała-czyli rachunki za nagrobek,miejsce pochówku,za trumnę itp.Plus to co nabyłam z dziećmi po mężu.Ale o tych rachunkach mało kto wie że trzeba przedstawiać by jak najmniej płacić gdyby się przekroczyło te 6 m-cy.Może akurat danej osobie nie wiele pomogłam ale za to ktoś kto będzie w podobnej jak ja sytuacji może sie już czegoś dowiedzieć bo od urzędników jak w/w mało sie dowiemy-zazwyczaj....

Gość AGILLA
Mam pytanie do "Gościa" wyżej....czyli gdybym ja przekroczyła ten termin nie zgłoszenia spadku też nie musiałabym płacić tzw.kary? Bo znajoma tak miała tylko nie wiedziała wlaśnie,że mogła przedstawić te dokumenty o których pisałam....Pozdrawiam!!!

Gość gość
W moim przypadku było tak. Niedawno temu zmarła moja mama więc odziedziczyłem po niej mieszkanie jednak 16 lat wcześniej zmarł mój ojciec i wtedy obowiązywała ustawa o podatku od spadków. Mama nie przeprowadziła postępowania dziedziczenia więc US naliczył mi podatek od części spadkowej ojca czyli 25% nieruchomości. Nie płaciłbym tego podatku gdybym zobowiązał się do zamieszkania nieruchomości. Poza tym obowiązuje 5 letni okres w którym sprzedaż mieszkania objęta jest podatkiem 19%, po tym okresie tenże podatek jest anulowany i cała suma ze sprzedaży jest wolna od haraczu.

Gość gość
Trzeba zgłosić do US nabycie spadku ponieważ nie będzie można wpisać jej do ksiąg wieczystych ani tym bardziej sprzedać.

Gość gość
Gdy nie ma żadnych problemów z dziedziczeniem wtedy swobodnie można pominąć Sąd i załatwić wszystko od ręki u Notariusza. W Kancelarii Notarialnej dowiesz się wszystkiego na temat warunków dziedziczenia.