Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

dziecko mało przybiera

Polecane posty

Gość gość

dziecko ma 2,5 miesiaca, wazy 4 kg, wzrost 58 cm - czyli 50 centyl, waga poza siatka... lekarz mowi, ze to ok, nie trzeba dokarmiac ani nic robic. mial ktos dziecko z waga poza siatka? corka jest donoszona.

Gość gość
A waga ur?

Gość gość
2700

Gość gość
Moja córka ma 2,5 miesiąca,waży 5300,waga urodzeniowa 4080,zależy ile ważyła w dniu narodzin,moja za to mało pije,bo po 80 i do tego jęczy przy piciu,masakra,

Gość gość
ale moje dziecko jest na piersi, lekarz nie zaleca dokarmiac, pokarmu mam duzo. corka kolezanki wazyla przy urodzeniu 3000, a w tym samym wieku prawie 6 kg...

Gość gość
Moja pije modyfikowane,to niestety nie wiem

Gość gość
Urodziła sie dosyć mala wiec nie jest tak źle. Moj syn yez zawsze byl ponizej norm i lekarz powiedział że lepiej jak jest trochę lżejszy niz mial by miec nadwage. Teraz ma 1,5roku wazy 11 kg. Jest drobny ale szybko zaczął siadac podnosić sie i chodzic. Jak lekarz mowi że jest ok to mu zaufaj.

Gość gość
To w takim razie nie można trzymać się schematu,każde dzieckojest inne

Gość gość
ale co to znaczy ponizej norm? bo moja jest calkiem ponizej siatki centylowej! a wzrost ma na 50 centylu, wiec jest duza rozbieznosc.lekarz z jednej strony narzeka, ze malo przybiera, a z drugiej mowi, zeby nie dokarmiac.

Gość gość
Poza siatką.

Gość gość
Jak masz wątpliwości to zawsze możesz isc do drugiego pediatry.

Gość gość
a tylko wage mial poza siatka, czy wzrost tez? jaka byla roznica?

Gość gość
bylam u drugiego, tez uwaza, ze dziecko jest za lekkie o 500-700 gr. poza tym dopatrzyl sie jeszcze objawow wzmozonego napiecia miesniowego, ale twierdzi, ze to nie neurologiczne i mam sama cwiczyc i masowac w domu.

Gość gość
Powiem ci szczerze że nie pamiętam. Nie mam tego teraz jak sprawdzić. Z waga zawsze bylo za malo. Ja tez sie w tym stresowalam . I poszla do innego pediatry ktory mnie uspokoił. Skonsultuj sie z innym lekarzem to twoje dziecko. Jesli sie czymś niepokoisz to lepiej zeby ktos inny dziecko zobaczył. Moj syn byl na piersi wiec tez moze sie to roznic od karmienia mm.

Gość gość
Jeśli brać pod uwagę samą wagę i jej przyrost, to myślę, że nie jest źle. Mój synek urodził się z wagą 2800, mając 8 tygodni ważył 3990. Na 3,5 miesiąca 3700. Zaczął przybierać znacznie tak około 5-6 miesiąca, kiedy na dobre rozsmakował się w obiach i deserach. I w krótkim czasie sporo przybrał. Na szczęście potem zwolnił. Z tym, że on tak słabo przybierał na mleku modyfikowanym.. mleko moje dostawał około 10 dni, w tym czasie nawet nie wrócił z wagi spadkowej do urodzeniowej.. potem dawałam moje i mm.. a jeszcze przed końcem pierwszego miesiąca chyba, tylko mm. A i tak przybieranie było słabe, ale znacznie się jednak poprawiło. Z tym, że patrząc na długośc ciała Twoja córka rzeczywiście jest szczupła.. bo jednak jest długa.. moje dziecko miało 63cm dopiero na 5,5 miesiąca, więc z taką wagą synek wyglądał inaczej. _ a mała może ulewa? czy wszystko w normie? Sama waga, jak wspomniałam nie jest zła, ale jednak dziecko, które jest takie długie musi być bardzo szczupłe. Ja bym na noc dawała mm.

Gość gość
Na wszelki wypadek zbadaj córce krew i mocz. U nas mniejszy apetyt i słabe przebieranie na wadze było spowodowane anemią i zapaleniem dróg moczowych (częste u dziewczynek).

Gość gość
tak, corka jest bardzo szczupla - zero faldek, nogi i rece jak patyki. no wlasnie lekarz nie zaleca dokramiania, wiec daje tylko piers. sama nie wiem, bo gdyby byla mniejsza ( w sensie wzostu), to bym sie nie martwila, ale tak to ma spora niedowage.

Gość gość
corka troche ulewa, ale bez przesady.

Gość gość
A jak często musisz ją karmić? Co 3-3,5 godziny czy częściej? A w nocy? Prześpi np. 4 godziny? _ Wydaje mi się, że jeśli co tyle mniej więcej karmisz, to raczej się najada... a skąd małe przybierania na wadze? Nie mam pojęcia. Jeśli jednak karmisz częściej, tzn. że mała się nie najada.. może po prostu Twój pokarm jej nie wystarcza.

Gość gość
A ile miała przy wyjsciu ze szpitala?

Gość gość
karmie co 3h mniej wiecej, w nocy ma przerwe 5-6 h. jak wyszlysmy ze szpitala, to wazyla 2570.

Gość letniajagoda
Dobrze waży na piersi dzieci mniej przybywają niż na mm. Mój ważył 4 kg jak się urodził przenoszony 2 tyg. Byl okres ze przybywał tylko 90/120 na tydzień i nic lekarze nie mowili. Nie dokarmiaj, podgoni jak zacznie jes stale rzeczy.

Gość gość
Moja córka jak się urodziła to ważyła 3520,a jak miala 3 miesiące to 6800 przy 63 cm i jest tylko na piersi,więc dużo przybrała. Ja skonsultowalabym się z innym pediatra,żeby być spokojną.

hej, moja córka też słabo przybierała na wadze, ale u niej było to spowodowane ulewaniem. Niestety szlo tez w parze z anemią wiec proponuję zbadac krew. Poza tym, to n ie denerwuj sie na zapas, ja wiem, że to trudne, ale niektóre dzieci są po prostu drobnej budowy.

Gość gość
co za brednie. moje dziecko przez 6 miesiecy bylo karmione piersia, potem 6 miesiecy systemem mieszanym, a teraz ma 1,5 roku i pije juz tylko mm i caly czas dobrze przybiera! mimo, ze bylo drobne przy urodzeniu bardzo szybko roslo na piersi.

Dziecko powinno przybierać minimum 130 gram na tydzień. Mowie o dziecku karmionym piersią . Oczywiście zazwyczaj dzieci przybierają więcej. Twoje dziecko przybrało 1300 przez 8 tygodni wiec spoko mieści si w tym minimum . karm na żądanie i piłuj żeby dziecko wysysalo tzw mleko II fazy czyli ssalo jak najdłużej jedną pierś. Nie dokąd miał, nie ma takiej potrzeby!