Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jak sprawdzić czy syn ma stulejkę

Polecane posty

Gość gość

różne opinie słyszałam o odciąganiu napletka. Ja tego nie robiłam. Dzis w czasie kąpieli odciągnęłam synkowi na około milimetr, nie odważyłam się więcej. syn ma półtora roku. Czy to prawda, że chłopcy maja fizjologiczna stulejkę i że za jakis czas napletek zacznie się odklejać. cy to, że się odciąga/nie odciąga napletka ma wpływ na to? Kurczę, nie wiem co robić. Nie chcę uszkodzić nic synkowi ale z drugiej strony boje się, że przez moje "zaniedbanie" będzie mieć stulejkę i bez zabiegu sie nie obejdzie na ile można odciągnać napletek jeśli w ogóle?

Gość gość
nie ma tu mam chłopców?

Gość gość
Mi położna w szpitalu, jak później położna środowiskowa i pediatra kazały odciągać synkowi napletek, ale tylko tyle ile się da - nic na siłę. Tak też robię - przy zmianie pieluszki lekko odsuwam napletek i czyszczę chusteczką i w kąpieli tak samo. Ale powtarzam, nic na siłę.

Gość gość
Przy okazji wizyty u pediatry poproś o skontrolowanie. Sama nie odciągaj na siłę -błagam. pokaleczysz tylko dziecko , zrobią się blizny i wtedy juz wcale nie odciągniesz. Uwierz, wiem co mówię , przerabiałam to z synem.

Gość gość
Ja też tak minimalnie tylko odciągam i myję. Ale naprawdę minimalnie, żeby nie uszkodzić.

Gość gość
Ja odsuwałam tyle ile sam odchodził, to przecież łatwo idzie wyczuć na ile się skóra przesuwa. Pediatra mi mówiła że w tym wieku jeśli tylko cewkę moczową da się odsłonić, dziecko nie łapie infekcji, nie robi się taka "bańka" ze skóry przy sikaniu, to jest ok.

Gość Jojkaja
Ja nie odciagalam az syn mial 14 miesiecy. (Powiedziano mi bym tego nie robila). Jak bylam z wizyta u pediatry to powiedziala mi abym zaczela mu odciagac delikatnie i pomkilku razach napletek sie troche juz odkleil i widac siusiaka (syna ma 16miesiecy)

Gość gość
Ja nie odciągałam wcale.Pediatra kategorycznie zabronił mi majstrować w tych okolicach. Skórka sama się odkleiła gdy syn miał 3 lata i 4 miesiące.

Gość StormofhormonesBlogspotCom
Blog, na którym znajdziecie wiele przydatnych informacji na temat ciąży i wychowania maluszka, w tym listę z wyprawką dla niemowlaczka, porównanie wózków, opinie na temat kosmetyków dla mam oraz suplementów diety. Dowiecie się także jak ciąża potrafi dziewiętnastolatce wywrócić życie do góry nogami. Nastolatka, też może mieć ogromne problemy z zajściem w ciąże ... Do porozmawiania w komentarzach!!! Po wpisaniu w wyszukiwarkę "stormofhormones" na pewno mnie odnajdziecie:)

Gość gość
ja zaczęłam delikatnie-do oporu odciągać w okolicy roku po tym jak pediatra mi pokazała jak to robić-napletek zszedł prawie cały potem sami to robiliśmy raz na tydzień,potem syn zaczął sam to robić ;) obecnie ma 4 lata i czasami sam odciąga podczas kąpieli a czasami mu przypominamy,napletek bardzo ładnie schodzi a w jego wieku trzeba już odciągać i myć ;)

Gość gość
21:26 Nie odciągać. Nie odciągać. Łatwo powiedzieć. Żeby to jeszcze było takie proste. Mojemu mężowi rodzice nie odciągali kiedy był niemowlęciem, bo byli żółtodziobami i nie wiedzieli nic o tym. I co ? Kiedy był już większym chłopcem teściowej coś się tam nie spodobało, wzięła go do lekarza który stwierdził że to stulejka. Skończyło się na tym że mąż jako dziecko musiał mieć przykry zabieg po którym płakał z bólu kiedy miał się wysikać. Nie chcę żeby mój synek przeżywał coś podobnego. A więc mój mąż jest dowodem na to nie odciąganie napletka nie daje żadnej pewności że stulejka się nie zrobi. Zresztą gdyby tak było to problem stulejki nie zaistniałby nigdy u nikogo no bo przecież bez istotnego powodu nikomu by nie przyszło do głowy by odciągać ten napletek niemowlakom.

Gość gość
ja przy bliźniakach odciągałam i teraz małemu przy każdej kąpieli delikatnie też Nic na siłę.Systematycznie i powolutku. A jak nie to co??Poteem, jak toś pisał, bolesny zabieg. Iluż chłopców znajomych go miało. A dlaczego? Przez lenistwo i głupotę rodziców.

Gość Bruno Curtis
k***a dobrze ze podeszlem do lustra i przypomnialem sobie ze jestem za piekny zeby to dalej czytac

a czy u czterolatka odciąganie napletka może jeszcze uchronić przed zabiegiem czy już za późno?