Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość firaneczka00

Dlaczego tak bardzo krytykujecie ludzi za błędy ortograficzne

Polecane posty

Gość firaneczka00

i zarzucacie, że nie czytają ze zrozumieniem? Rozumiem, jak ktoś sadzi robi błędy w co drugim wyrazie i to bardzo rażące typu "chlep" "mondry" ale uważam, ze nawet wtedy należy zwrócić uwagę z kulturą a nie naśmiewać się z osoby i omijać w ten sposób odpowiedzenie jej na pytanie. Każdemu sie zdarza popełnić błąd! mi zawsze jest wtedy głupio, ale co, ma się zabić bo napisałam "na prawdę" np? jesteśmy tylko ludźmi a polski należy do wrednych języków, czasem się zastanawiam jak coś napisać. Co do czytania ze zrozumienie, to może najpierw zastanówcie się nad sobą, bo czytanie czytaniem, ale interpretacja może być różna. Kto jest bez winy niech pierwszy rzuci kamieniem. Pozdrawiam! :)

Gość gość
może i jeżyk polski należy do wrednych języków ale my nie jesteśmy obcokrajowcami, którzy muszą się z tą "wrednością" zmagać. Robienie błędów ortograficznych po prostu Polakowi nie przystoi :). Przecież każdy z nas podstawówkę skończył a tam uczą wszystkiego w tym zakresie :), więc jesli ktoś pisze z błędami to wystawia sobie świadectwo nieuka :)

Gość gość
UWAGA-RZUCAM!

Gość gość
uważam, że zwrócenie uwagi na blędy ortograficzne na anonimowym forum jest bardzo pożyteczne -rozsądnu człowiek korzysta z każdej okazji, żeby sie czegoś nauczyć. Poza tym są rózne błędy - zwykłe ;literówki, ale i takie, które świadczą o braku oczytania, inteligencji, o niechlujstwie, lenistwie - posty z nimi czyta się niechetni i nie traktuje się ich poważnie.

Gość gość
a daj spokój autorko tu nawet jadą i plują jadem za literówki albo za napisanie czegoś razem, oddzielnie które czasem wynikają z pośpiechu, chorzy ludzi

Gość gość
Dzis zagadal mnie facet.Brzmialo to mniej wiecej tak-Czesc,skand jestes?Menzadka,czy panna?Co porabiarz w rzyciu?Nie chce poznawac takich osob.Niech bedzie osmym cudem swiata,nie i koniec.Zaraz sie zastanawiam,czy umie jesc nozem i widelcem,bo i z taka ulomoscia sie kiedys spotkalam..

Gość gość
polaczki przywiązują wagę do takich rzeczy bo to ich dowartościowuje,chociaz każdy jeden z krytykantów obłał by pierwsze lepsze dyktando,jednak jak wychwyci błąd to oooooo ale jestem wielki!

Gość gość
do gościa powyżej ; pisze się :"Polaczki" i "oblałby" :D Znam bardzo dobrze polską ortografię i nigdy nie oblałam żadnego dyktanda :D .W związku z tym mam świetne samopoczucie :D

Gość firaneczka00
Oczywiście, że nie jesteśmy obcokrajowcami, ale są wyrazy, których nie używa się codziennie, więc zapominamy jak się to pisze. Język polski jest ogólnie wredny, również dla polaków, w wymowie (wielu ludzi nie wymawia r, mówi nie wyraźnie,a w polskim teoretycznie trzeba mówić bardzo wyraźnie) jak i w piśmie, gdzie zasady ortografii nie są tak jasne jak w innych językach. Poza tym nie uważam, aby wyznacznikiem inteligencji człowieka była perfekcyjna ortografia. Nawet uwagę można zwrócić kulturalnie a nie chamsko "najpierw kup sobie słownik ortograficzny" co to w ogóle za tekst?? żebyście wiedzieli jakie błędy walą czasem nauczyciele, lekarze, nawet prawnicy... każdy. Ale oczywiście są idiotami bo napisali cos źle. Oj, kompleksy wyłażą

Gość gość
i tak własnie prymityw wspierając się obrazkami doznał orgazmu bo ktoś napisał polaczki z małej litery,to ci dopiero odkrycie roku,teraz bezmózg kafeteryjny nie będzie spał po nocach zadowolony ze swej spostrzegawczości,co za żałosne babsko

Gość gość
No wlaśnie - jeśli ktos pisze SKOND czy Z KĄD - to widać , że jest patentowanym leniem ktory w podstawówce nic nie robił na lekcjach - albo kompetnym tumanem .Mozna mu nie zwracac uwagi - bedzie nadal robić blędy i mieć opinię pólgłowka .Jeśli woli - jego sprawa.

Gość gość
to raczej ty jesteś żałosny, głupi ignorancie ,pa :)

Gość gość
ja może raczej,ty na pewno

Gość gość
aha i jeszcze pa:-)

Gość firaneczka00
Nie rozumiecie sytuacji, to są błędy bardzo rażące, rzucające sie w oczy. Oczywiscie, ze powinno się zwracać uwagę na błędy, ale z kulturą a nie "lepiej kup sobie słownik" albo "gimbusie do lekcji" to ma być niby zwrócenie uwagi? nie lepiej napisać "niesprawiedliwe piszemy razem" a potem wrócić do odpowiadania napytanie/ to chyba dla was za trudne.

Gość gość
a nie lepiej w ogóle to olać,co kogo obchodzi jak kto pisze,nie podoba się nie czytaj,a nie baw się w polonistę

Gość gość
Nie chcecie mieć darmowej korekty polonisty? Dziwię się. Co wami kieruje?

Gość gość
Mnie podkreśla wszystkie błędy na czerwono, nawet jak piszę tutaj na forum. Nie ma możliwości zrobienia błędu - przynajmniej ortograficznego. Dlatego dziwię się, kiedy widzę orty...

Gość gość
jak ktoś chce to sobie sprawdzi,po co się narzucać,być może własnie ci co maja z programu błedy wychwytywane tak się własnie mądrzą,

Gość gość
Skąd wiecie kto tutaj pisze? Dlaczego nie mieliby tego robić także obcokrajowcy albo osoby ktore w domu mowia po polsku, bo np jedn z rodzicow pochodzi z Pl, ale z pisaniem jest juz gorzej a maja ochote wlączyć sie do dyskusji. Co w tym złego że są błędy? Popiszcie na zagranicznych forach i przekonajcie się że nikt nie sprawi wam przykrości gdy popelnicie bląd.

Gość gość
dokładnie tak,na zagranicznych forach wszyscy walą na luzie,nikt tam niczego nie pisze z dużej litery,tylko u nas buractwo strasznie się wymadrza i chce koniecznie nie wiem zaimponować,dowartościować się? eh te polaczki durne

Gość gość
nie chcecie się czegoś nauczyc w latwy sposób? Przerost falszywej ambicji? Mądry czlowiek korzysta z kazdej okazji, żeby sie czegos nauczyc. Tylko głupka satysfakcjonuje niewiedza. A taki ort, zwlaszcza w tytule, utrwala się - jaka z tego korzyść?

Gość poprawiaczka błędów
może i się nie naprawi, co nie znaczy, że mam nie zwrócić uwagi na rażące błędy mniej rażące również uważasz, że skoro otaczają mnie tumany bez podstawowej wiedzy o języku, którego używają od kilkudziesięciu lat, to powinnam przejść nad tym do porządku dziennego? nie sądzę

Gość gość
jasne,a wy siedząc na forum gdzie panuje totalna degrengolada i dominuja tematy o lizaniu c**y czy ssaniu k***su ewentualnie sraniu czy pierdzeniu skończyłyście szkoły własnie po to żeby sie pałetać po takich g***ach,normalny człowiek widząc same nagłówki uciekł by stąd i nie wrócił więcej,pa

Gość gość
Poprawiaczka ty chyba nie rozumiesz- ludzie dluzej mieszkaja za granica, wyjechali jak np mieli rok i po prostu nie potrafia gramatycznie pisac, ale chociaz sie staraja nie tracic kontaktu z jezykiem. Albo cudzoziemcy ktorzy w Pl zamieszkali i jeszcze robia bledy. Ten kto pisze chcem niekoniecznie chodzil do polskiej szkoly! Jasne? Czy napisac jeszcze raz?;-)

Gość gość
Taaaaa- przeciez kazdy sklada oswiadczenie pod postem- 'pisze z Polski, ukonczylem szkole'

Gość gość
Ja ostatnio zauważyłam debilny zwyczaj pisania "by" z czasownikami oddzielnie, np. chciała bym, mogła być itp, strasznie mnie to wnerwia. Powiedzcie mi jakim trzeba być debilem, żeby nie znać podstaw języka? Albo jakieś byki typu:mimo, że, chyba, że.... tam nie ma przecinka! Niestety przykre to jest co się dzieje. Jak tak czytam neta i różne fora to dochodzę do smutnego wniosku, że 80% internautów to upośledzeni umysłowo kretyni: nie potrafią pisać, nie potrafią zachować się z kulturą, z każdego się śmieją, każdego obrażają. Nawet nie mają już szacunku do starszych ludzi, profesorów. Widziałam ostatnio jakiś filmik na gazecie, w którym coś tam opowiadała pani profesor, a pod filmem komentarze na temat jej wyglądu, sposoby mówienia, no ogólnie mówiąc chamstwo i prostactwo. Przykre to jest, że tylu ludzi ginęło za tą Polskę, żebyśmy byli wolnym narodem, żeby język polski nie zginął, żeby nowe pokolenia Polaków mogły żyć na tej ziemi, a tak sobie teraz myślę, że ci ludzie niepotrzebnie ginęli, niepotrzebni byli takimi patriotami, skoro teraz 80% Polaków to debile, którzy tylko oglądają po/rn/ole, walą konia, imprezują, i nic więcej ich nie obchodzi. Akowców porównują do banderowców, że przecież Polacy też mordowali, więc co złego w tym że nas Ukraińcy mordowali na Wołyniu? Więc ogólnie jestem przerażona poziomem Polaków i uważam niestety, że ofiary żołnierzy walczących za Polskę były daremne, skoro teraz dzieje się taki syf.

Gość gość
Skąd możesz wiedzieć o kim piszesz??

Gość gość
mogła bym* miało być

Gość gość
Dlaczego zwracam uwagę na błędy ortograficzne? Bo z szacunku do drugiej osoby warto sprawdzić tekst przed wciśnięciem "wyślij". Razi mnie olewanie języka polskiego i pisanie byle jak. Zwłaszcza w dzisiejszych czasach kiedy przeglądarki same podkreślają błędy. A już mistrzostwem jest jak ktoś w jednej wypowiedzi chwali się, że ma wyższe wykształcenie i robi byki no to przykro mi - zero tolerancji!