Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

od kiedy wasze dzieci ?

Polecane posty

Gość gość

Wskazywało palcem Robilo papa Bilo brawo Przybijalo piątkę??

Gość gość
najpierw było brawo (i kosi kosi) w 8 miesiącu życia, później papa z miesiąc później, wskazywało palcem koło 11 miesiąca, wcześniej namiętnie pacało całą ręką a nie pomyślałam żeby nauczyć przybijać piątką, najpierw dawało cześć, buzi, żółwika między 11 miesiącem a skończeniem roku.

Gość gość
Wszystko to od 8 do 10 czy 11 miesiąca, ale nie pamiętam w jakiej kolejności. Poza biciem brawo, tego bardzo późno się nauczył. Pokazywanie palcem jakoś spontanicznie było, "papa" wytrwale uczyła go babcia, bo mnie to nie bawi, a "kosi kosi" czy gesty z "tu sroczka kaszkę warzyła" też spontanicznie, przy zabawie przyswoił.

Gość gość
w rozwoju najpierw jest kosi kosi u mnie najpierw było papa,ale u nas pojawiło się to późno bo syn miał zaburzony rozwój i wszystko robił później więc było to w okolicy 14-15mcy brawo jeszcze później a piątkę przybijał jako ostatnie teraz robi wszystko,łącznie z żółwikiem hehe

Gość gość
Mój ma 10 mcy i z tych wymienionych rzeczy to nie wskazuje palcem jeszcze, ale to chyba dopiero gdzieś roczne albo starsze dziecko robi, przynajmniej moje pierwsze tak robiło, a przybijanie piątki to otworzy rączkę, ale przybijam przecież ja, bo on jeszcze nie wie o co chodzi. Za to bije brawo i czasem zrobi papa. Najwcześniej z tego wszystkiego to klaskał w dłonie jakoś po 6-7 miesiącu.

Gość Zdziwiona mamaaa
Moze mi ktos wyjasnic w jakim celu uczyc dziecko przybijania piatki i zolwika??? Toz to sa subkulturowe niszowe zachowania w normalnym zyciu nieprzydatne.

Gość gość
a po co uczy się kosi kosi łapci? :O to jest po prostu zabawa, dziecko uczy się przez to koordynacji ruchowo-wzrokowej, musi trafić w rękę drugiej osoby, raz ma wyprostowane paluszki a raz zgięte i uderza knykciami. Wszystko po co a później mówisz "dzieci rozwijają się w swoim tempie" bo niewiele umie w stosunku do rówieśników.

Gość gość
Piątki nie "uczę" przybijać, ale robię to bo synek się wtedy śmieje i sprawia mu to widoczną radość. Za to w przypadku obu moich dzieci nie dało rady bawić się w sroczka kaszkę ważyła, jedno i drugie zabierało rękę albo zaciskało palce i było marudzenie zamiast zabawy. Za to przy 'piątce' paluszki prostowały i się cieszyły.

Gość gość
u mnie kaszka sroczkę ważyła zaczęło wychodzić koło 1,5 roku kiedy sam zaczął mówić niektóre słowa, wcześniej też zabierał rękę, bo łaskotało go.

Gość Zdziwiona mamaaa
Nie mam cisnienia, zeby moje dziecko umialo to czy tamto szybciej niz inne dzieci, no moze poza sprawnym odpieluchowaniem. Poza tym to prawda, ze dzieci rozwijaja sie w swoim tempie, widze to po moim synu i jego rowiesnikach - dzieci ucza sie nowych umiejetnosci w przeroznej kolejnosci.

Gość gość
tak same uczą się, domyślą się ;) Nie pomyślałaś że stymulując mózg zabawami szybciej dziecko nauczy się wołać na nocnik?

Gość gość
kosi kosi dziecko samo robi gdy się cieszy czy też jest zadowolone,my nie uczyliśmy a synek robił

Gość gość
Co to jest kosi kosi??

Gość gość
Mój kosi kosi robił jak miał pół roku. Wasze naprawdę tak późno to robiły? Pokazywał palcem jak miał 8 , piątkę jak miał 9. Ja sama pokazywałam mu palcem oczy czy nos misia albo coś w książeczce i załapał. Paluszkiem uczyłam go naciskać na zabawkę aby grała bądź elementy, które się przesuwają.

Gość gość
kosi kosi to jest zabawa i robienie kosi kosi to kiedy dziecko uderza jak przy klaskaniu, kiedy słyszy wierszyk.

Gość gość
Najpierw papa, jakos 8 miesiac. Potem pokazywal palcem od 9. I na koncu kosi kosi, jak juz skonczyl 11 miesiecy,moze nawet 2 tyg przed pierwszymi urodzinami.