Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość komunia do zrobienia

Menu komunijne, pomocy!

Polecane posty

Gość gość
no sloiki co tam dzisiaj wymyslicie???

Gość gość
A mnie rozbawiła ta wieprzowina z czekoladą....

Sama przygotowywalam taka komunie na 20 osob i teraz pytanie-wrocimy z kosciola i ja mam stac przy baniakach min.40 minut, robic zamieszanie,czy podac gosciom od razu cieply posilek.Wybralam zupe gulaszowa na wolowinie,pozniej kawa ,tort.Na paterze kilka rodzajow ciast i ciasteczek,ktore sama pieklam i kazdemu gosciowi na odchodne spakowalam.Wlasne wedliny,pasztet z krolika i 2 salatki,ale i tak nikt nie mial siedmiu zoladkow jak Alf,wiec malo poszlo.Gril to bardzo kiepski pomysl,raczej na spotkanie nieoficjalne.

Gość gość
Moja propozycja ,żeby nie tracić czasu na stanie przy garach .Dzień wczesniej gotujesz zupę a) cebulową z grzankami i tartym serem ,b) krem z brokułów lub szparagów .Na drugie danie zrazy wołowe zawijane ,nadziewane piersi z kurczaka (robisz dzień wczesniej).do tego młode ziemniaki -gotujesz rano i garnek owijasz w koc-będą ciepłe kilka godzin.Przed podaniem polewasz masełkiem i koperkiem,kasza gryczana (gotujesz rano i pod kocyk).Mix sałat (vinagret dajesz tuż przed podaniem),mizeria ,buraczki ,-podanie wszystkiego to moment.Potem kawa,tort,jakieś ciasto ,lody z owocami .Na kolację bigos z młodej kapusty z koperkiem.cienkie kiełbaski na gorąco ,może szaszłyki,które zrobisz dzień wczesniej a będą piekły się same po obiedzie,może udka,sałatka warzywna,półmisek mięs czy wędlin ,ogóreczki,pomidory,

Gość gość
Pomysl z grillem na komunie jest boski.Zeby bylo wykwintnie polac miecho(karkowa,kielbacha?)czekolada!

Gość gość
popieram niektóre pomysły jak najbardziej rosół ok może go urozmaicisz na sposób austriacki zamiast makaronu naleśniki cienko pokrojone w paseczki pomidorowa też się sprawdzi klasyczna albo zupa krem nie ma co kombinować klasyka zawsze jest ok roladki z piersi kurczaka też ok :) możesz zrobić np bitki wołowe z kluskami śląskimi to zawsze się obroni a z zup jeszcze klasyka jak żurek czy barszczyk czerwony z pasztecikami lub krokietami wszelkiego rodzaju pieczone mięska ok ale schab odradzam z prostego powodu jest suchy.... polecam upiec boczek ja przyprawiam solą pieprzem jalapeno i multum czosnku ale możesz dać mniej, czosnek nie każdy lubi tak jeszcze myślę o schabie może w sosie chrzanowym ( na ciepło,lub zimno sosik oczywiście) pieczony kurczak albo same udka do tego piree albo frytki ja robię też galaretę ja nie lubię ale rodzina tak nie dogodzisz wszystkim nie ma szans a moze taki schabowy bez panierowania bez niczego do tego duszone pieczarki albo w calosci ( wtedy malutkie ) albo większe pokrojone w plasterki do tego np kopytka

Gość gość
schabik nigdy nie będzie suchy ale pyszny w ten sposob.; 1-1.5 kg kawałek oczyścić i mocno przyprawić.Odstawić na noc do lodówki.Nastepnie włozyć do rekawa do pieczenia,mocno związać oba końce razem i włożyć do garnka z zimną wodą,tak ,żeby cały był pod wodą (oprócz końców rekawa.Przykryć pokrywką i gotować od Zagotowania się wody 40 minut.Wyłączyć i zostawić w garnku jeszcze na 15 minut.Potem wyjąć,rozciąć rękaw i ostudzić a powstały sos wykorzystać .Schab jest miękki i wilgotny .Przepis znaleziony w necie i sprawdzonywielokrotnie.

Gość Ola

Polecam serwis chrzcinyikomunie.pl ! Szeroki wybór lokali na chrzciny i komunie !