Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość duszę się

ASTMA! RATUNKU!

Polecane posty

Gość duszę się

Jak złagodzić objawy astmy?!

Gość gość
Matko Bosko, to musi być straszne :(

Gość gość
jak nie masz lekow bedzie ciezko, jesli masz w domu anyz i tymianek - zaparz i pij, inhalacja z soli moze pomoc ale moze rowniez zaostrzyc- goraco, lepiej isc do lekarza albo na pogotowie, zastrzyk z hudrokortizonu od razu daje ulge

Gość gość
hydrokortizon mialo byc , ale masz atak dusznosci, czy ogolnie zaostrzenie,

Gość gość
musisz być pod stałą kontrolą lekarza, dostaniesz stałe leki i na pewno lek w razie ataku. Ja w chwili obecnej jestem w ciąży i odstawił mi lekarz lek który brałam codziennie, jest ciężko, musisz wiedzieć co na ciebie działa. Otwarte okno, inhalacje. A gdy dostaniesz lek na atak zawsze go miej przy sobie. Z ASTMĄ DA SIĘ ŻYĆ

Gość gość
Mam zawsze ze sobą ventolin. Ale ostatnio tak mnie pokręciło, że poszłam do lekarza. Moj kaszel i świsty tak go przerazily, że dał mi od razu zwolnienie i dodatkowe leki. Niestety pyli w tym roku okrutnie. Zanim poszłam do lekarza to się tak zaventliniłam, że aż sie źle czulam. Teraz jest już dobrze, ale wiem ,że sam ventolin nie pomoże. Uwazaj na siebie, idź szybko do lekarza, albo na pogotowie - astma bywa śmiertelna.

Gość gość
ja od paru lat jestem na ventolinie i seretide, zaostrzenia tylko jak jestem przeziebiona. ale ty jesli masz alergie to pewnie dodatkowe leki.

Gość gość
seretide - czy to jest steryd, nigdy go nie miałam napisz proszę czy bierzesz te leki regularnie, czy tylko jak coś zaczyna się dziać

Gość gość
jesteś tu

Gość gość
Mnie na astmę ostatnio bardzo pomaga asmenol. Nie tylko że objawy są słabsze, ale też znacznie rzadziej są.

Witajcie, u mnie ostatnio lekarze zaczęli podejrzewać astmę. A wszystko zaczęło się od przewlekłego stanu zapalnego błon śluzowych. Jestem teraz na etapie diagnostyki, ale warto dowiedzieć się więcej na ten temat. Bardzo dużo cennych informacji jest w artykule: https://portal.abczdrowie.pl/leczenie-astmy Poprzez edukację może jakoś łatwiej nam będzie oswoić się i żyć z tą chorobą.

Jeśli doraźnie to Salbutanol/Ventolin/Verodual. Od siebie mogę polecić szczególnie Salbutanol. Wszystko na receptę. Jednak najlepiej zwyczajnie pójść do lekarza. W zdecydowanej większości objawy astmy można wyeliminować poprzez stałe przyjmowanie leków.

Gość gość
A czy ktoś może mi polecić jakiegoś dobrego specjalistę od astmy z Lublina ?

Gość gość
Ja ci mogę polecić dr. Teresę Stelmasiak www.alergolog.lublin.pl. Prowadzi mnie już długi czas i dzięki niej funkcjonuję praktycznie jak zdrowa osoba. Wcześniej prowadził mnie ktoś inny i niestety poprawa była tylko niewielka. Trafienie na dobrego specjalistę przy astmie to podstawa.

Gość martinss
Przy zatkanym nosie to najlepszym leczeniem jest inhalacja dla mnie. Dlatego kupowaliśmy ostatnio inhalator i padło na Alergia Stop. Sprzęt polskiej marki Sanity, pewnie ktoś ją kojarzy. Gwarancji mi dali na 2 lata i rzeczywiście wszystkie elementy wyglądają solidnie. Nie hałasuje, łatwo się pobiera aerozol, można leczyć różne przypadłości w tym też takie poważne jak alergia.

Gość Mirka34
Według mnie osoby, które mają astmę koniecznie powinny zaopatrzyć się w taki sprzęt https://kredos.pl/inhalatory/inhalator-omron-a3-specyfikacja i zawsze mieć go w domu pod ręką. W końcu astma, to poważna choroba i nie ma co ryzykować, tylko warto przejść do konkretnych sposób jej leczenia i przede wszystkim skutecznych.

Gość Kobietazastma
Do głównych metod domowych leczenia astmy zalicza się homeopatię, ziołolecznictwo, akupunkturę i jonizację powietrza. Nie są to jednak metody odpowiednio skuteczne i badania naukowe to potwierdzają. Ale terapeutycznie, uzupełniająco można nimi wspomagać leczenie farmaceutyczne. W nieznacznie nasilonych przypadkach choroby mogą one łagodzić objawy astmy. Należy jednak skonsultować się z lekarzem przed ich zastosowaniem. Na przykład niektóre zioła mają silne właściwości alergizujące, tak więc samodzielne ich stosowanie może być niebezpieczne. Zapoznaj się także z poradnikiem http://www.totylkoastma.pl/biblioteka/leczenie-dorazne-i-podtrzymujace,8.html

Gość renata1
Dużo funkcji ma inhalator Pro od Sanity, w tym sensie że można różne leki tutaj wlewać także zakres terapii jest dość szeroki, ja bym ten model polecała.

Gość blacktal
Radzi sobie dobrze z aerozolem Baby Sanity, nie marnuje lekarstwa, przy pobieraniu mgiełki też raczej nic nie ucieka w atmosferę, także ekonomiczna inhalacja :)

Gość gość
Dużo zastosowań ma mój Pro, jest do w zasadzie każdej kuracji można sobie nim też po prostu nawilżyć śluzówkę, tempo jest regulowane więc łatwiej jest sobie oddech zgrać z maszyną.

Gość gość
Mi się bardzo fajnie inhaluje aparatem Pro, na pewno duża w tym zasługa regulacji tempa przez co łatwiej jest mi zgrać wdech i wydech.

Gość gość
Można sobie dość łatwo poradzić z wdechem na aparacie Alergia Stop, polecam jako pierwszy inhalator, jest mały uproszczony, na pewno się tutaj człowiek do inhalacji nie zrazi.

Gość annkabednarz
Dobre parametry ma kompresor w modelu Pro jest wyjątkowo cichy i szybko generuje mgiełkę, przez co cała inhalacja się skraca

Gość gość
Fajne parametry masz nasz Baby, cichy, wydajny, z małą cząstką leku także można go stosowac też jak chce się lek podać w płuca

Gość gość
Aerozol jest świetną sprawą zwłaszcza dla dzieci, dużo bezpieczniejszy i skuteczniejszy niż tabletki wg mnie, co do sprzętu to kupiliśmy Pro, polska marka, długa gwarancja, nadaje się do każdego leczenia.

Gość gość
Warto było zamówić Baby, bardzo cichy, łatwy w podlączeniu, synek nie ma żądnych problemów żęby aerozol rzeczywiście wziąć w płuca sobie

Gość gość
Mozna się na różne sposoby inhalować naszym Pro czy to górne czy dolne drogi, przeziębienia, astmy, alergie – zastosowań ma multum, to chyba jego największy atut.

Gość gość
Kupiłam model Senior w zeszłym roku, mierzy sprawnie, szybko jak do tej pory, wyświetlacz tu jest rzeczywiście dużą zaletą, widać wyniki z okna sąsiadki...prawie ;)

Gość gość
Kupowałam w marcu Alergia Stop i jestem zaskoczona na plus że w sumie inhalacja jest taka mało uciążliwa, sądziłam że będzie głośniej i też dłużej to czasu będzie zajmowało