Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Skaza bialkowa u dziecka

Polecane posty

Gość gość

Czy sa jakies mamy, ktorych dzieci cierpia na skaze bialkowa? Napiszcie jak Wasze dzieci to przechodza? Co dajecie im do jedzenia? Czy przyjmuja jakies leki?

Gość gość
Moja nie ma skazy, ale wiem że będziesz skazana na bardzo drogie mleko z apteki na recepty. Bo bez recepty to straszna cena.

Gość gość
No wlasnie czytalam o tym mleku, tylko ze dziecko ma 1,5 roku a mleko chyba tylko do roku jest na recepte.

Gość FiFi Lanstrumph
U mojej córeczki kiedy miała 2 m-ce zdiagnozowano na oko skazę, alergolog to potwierdził, pokarmiłam jeszcze tylko 2 miesiące bo nie bardzo wiedziałam co mogę jeść, nie miałam czasu ani fantazji itp i bardzo schudłam, pokarm zanikł. Nie wiem o jakim bardzo drogim mleku pisze osoba powyżej, w tej chwili w aptekach są 2 rodzaje mm jest to bebilon pepti i nutramigen. Ja dostawałam receptę na bebilon pepti, z którą płaciłam za puszkę ponad 7 zł, teraz jest też w sprzedaży bez recepty płaci się za puszke ok 23 zł, to nie są jakieś wielkie koszty. Nutramigen jest trochę lepszy w składzie ale śmierdzi okrutnie jak pasza dla zwierząt. Moje dziecko zrobiło minę jakbym mu podała jakiś kwas czy coś w podobie, było mi jej żal więc uparłam się na pepti. Teraz jestem w drugiej ciąży i jako mama starsza i mądrzejsza wiem że będę starała się jak najdłużej karmić piersią, nawet przy skazie. PS. Jest też duża grupa dzieci, które ze zdiagnozowaną skazą mają podawane mleko mod. ze sklepu typu HA czyli hipoalergiczne, jest taka seria z nan,enfamil, bebilon. Jakieś dwa lata temu puszka takiego mm o wadze 400 g to był koszt ok 30 zł.

Gość gość
Ja używałam mleka bebilon pepti kupowałam go na receptę, dziecko niechętnie go jadło, ale pomogło, po roku zmieniłam na normalne nan i już było dobrze.

Gość gość
2 rodzaje mleka? heheh chyba dwa popularne. Są jeszcze np humana sl, isomil, bebilon neocate...

Gość gość
No tak, 23 zl to nie tak duzo. A co wartosciowego mozna jeszcze podawac dziecku oprocz mleka?

Gość szkotka uk
moja corka miala skaze a karmilam ja przez 16 miesiecy. Twoje dziecko ma juz 1.5 roku i skoro nadal ma skaze to jak sadze nie za bardzo przestrzegalas jej diety. Lekarze mi mowili, ze jak bede bardzo uwazala na to co jem (kiedy karmilam ja wylacznie piersia) i potem na to co podaje jej do jedzenia to po 1 roku zycia powinna ze skazy wyrosnac. I tak sie stalo. Ale nie wiem czy wiesz, ze mleko i jego pochodne sa w bardzo wielu produktach - np wedliny a nawet produkty gdzie sie go nie spodziewasz np paluszki czy chipsy. Generalnie pilam mleko owsiane, jadlam sery kozie, jogurty sojowe a wedliny tylko te bez mleka albo sama pieklam. Nie mozna jesc produktow na ktorych jest napisane, ze moga zawierac sladowe ilosci mleka albo ze produkowane w fabryce gdzie sa rowniez produkty zawierajace mleko.

Gość szkotka uk
owsianke gotowalam na wodzie a potem dodawalam mleko neocate, nalesniki na mleku owsianym itd - nie jest to takie straszne jak sie wydaje.

Gość gość
Witam, Mam do sprzedania 3 puszki mleka sojowego (dla niemowląt z alergią na białko mleka krowiego) Nutramigen 2. Oddam za 15zł za puszkę. Chętnych proszę o kontakt pod nr. tel.: 796877739 Marzena W

Gość gość
nutramigen to nie jest mleko sojowe, tylko mm które zawiera hydrolizat białka o wysokim stopniu hydrolizy. A bebilon pepti 100% płatny jest droższy niż 23 zł. Teraz bebilon pepti nie jest refundowany, refundowany jest bebilon pepti dha (koszt 100% to 35zl). Mok Syn też cierpi na skaze, nawet bebilon pepti nie pomagał, dopiero nutramigen daje jako takie efekty, zmiany skórne jeszcze sporadycznie się pojawiają. Jakiś czas karmiłam piersią, przestałam bo Mały po prostu odmówił ssania piersi, a mimo moich starań nic się nie zmieniło w tym temacie. Ze skazy się wyrasta albo nie, różnie bywa. Ale to racja ze mleko jest dosłownie we wszystkich podstawowych produktach.

Gość gość
Opowiem jak było i jest u nas: Mam wcześniaka, więc nigdy nie był na piersi (brak pokarmu, ale to nie o tym temat), więc tak: w szpitalu miał potówki-był w inkubatorze. Ale ja podejrzewam, że to już coś było na rzeczy, nie tolerował różnych mlek (bóle brzucha), aż w końcu trafiliśmy na NAN PRO HA. Było okey. Gdy miał 3 mce to "potówki" przestały schodzić, utrzymywały się... Umówiłam się prywatnie do pediatry, aby nie miał styczności z innymi dziećmi, okazało się, że to skaza. Przeszliśmy na bebilon pepti. Pojawił się kolejny problem-odmawiał picia tego mleka, gdy wypijał połowę z tego co powinien (nic po za mlekiem jeszcze nie jadł) miał ok 4 mce, kolejna wizyta u pediatry i mieliśmy pomału wprowadzać znów NAN PRO HA. Skaza się już nie pojawiła. Gdy miał 5-6 mcy zaczęłam dodawać do zupek jogurt naturalny, potem mu podawałam jogurciki z rossmanna te dla dzieci i nic mu nie było, potem podawałam kaszki te aby dodać tylko wodę, też nic, wprowadziłam mleko NAN PRO dalej nic, ale przestał całkiem pić mleko, gdy miał rok próbowałam podać krowie-skaza, koziego nie chciał, alergolog powiedziała, że więcej wapnia jest w warzywach niż w mleku. Niedawno-ma 15 mcy zaczęłam mu gotować manną na mleku i zjadł nawet całą zrobioną na szklance mleka krowiego-nic. Teraz mu będę znowu próbowała podać krowie. :)