Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Niewiemniewiem

Haluksy krótkie pytanie

Polecane posty

Gość Niewiemniewiem

Jak często bolą? Za miesiąc kończę 19 lat i właśnie po raz pierwszy zetknęłam się z tym bólem. W związku z tym mam pytanie jak często i jak bardzo bolą? Pytam bo w styczniu wybieram się na wyprawę dookoła świata z czego dużą część będzie stanowiła wędrówka piesza. Zatem jeżeli po tym pierwszym bólu już jestem z góry przeznaczona na katorgi dorzucę do kosztów owe 4 tysiące (nie wiem skąd ja je wezmę) na operację gdyż ani w Bankoku ani w Nairobi robić jej nie zamierzam a wrócę do Europy dopiero po ok 2-3 latach. Co radzicie? Jak z bólami?

Gość gość
trudno powiedzieć

masz 19 lat, więc kostki cały czas rosną. mnie bolały gdy chodziłam w niewygodnym obuwiu, to ile szłam nie miało większego znaczenia. Haluksy mogą też boleć bez powodu (po prostu bo rosną, coś jak zęby ósemki). Operacja jest potrzebna dopiero, gdy naprawdę kość urosła na tyle, że nie możesz dopasować żadnych butów i stopa boli właściwie cały czas. Po operacji musisz oszczędzać nogi przez 3 miesiące. Jeśli zrobisz operacje na 2 nogi naraz będziesz praktycznie przykuta do łóżka nawet na 2 miesiące.. Raczej trzeba po 1 nodze robić. A to już znacznie wydłuża okres rekonwalescencji. Skonsultuj sie z lekarzem, może wcale nie potrzebujesz operacji.

Gość gość
tez mam na jednej nodze haluks boli mnie czasami, czy moze jest cos co sprawi ze to znikie, albo chociaz sie zmiejszy? Operacji sie nie podejme

Gość wetka500
Niestety, z doświadczenia wiem, że halluksy się nie zmniejszają. Moja mama miała operację w Poradni Chorób Stopy i już jest wszystko w porządku, ale wiem, że i mnie to czeka. Też się boję, chociaż jak na nią patrzę to zazdroszczę i po prostu muszę zaoszczędzić trochę kasy i też się odważyć.

Gość gość
a to na pewno haluks nie dna moczanowa?

Gość Betrika
Ból halluksów można zawsze zminimalizować dzięki specjalnym plastrom http://www.compeed.pl/ Ja zawsze je stosuję i jest lepiej.

Gość gość
Plastry to może na ból ale aby cała stopkę trzymać prosto to jakieś wkładki typu hallu Forte trzeba zastosować.