Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Problem z dniami plodnymi

Polecane posty

Gość gość

Hej Kobietki Mam problem ze swoimi dniami plodnymi. Staram sie o dzidziusia.Miesiaczki mam nieregularne. Raz okres co 30 dni a raz co 40. Ostatnia miesiaczke mialam 4 marca przy cyklu 40 dniowym. Jak mam obliczyc w takim razie dni plodne? Lekarz nic mi nie doradzil. Kazal czekac az sie samo unormuje.Dla mnie bez sensu. Poradzcie.

Gość gość
Dni plodnych sie nie wylicza tylko sie je okresla na podstawie obserwacji. W jednym cyklu moga wypasc na 10 dc a w drugim na 20 dc. Poczytaj troche. Wg obliczen (i tez pi razy oko) da sie obliczyc tylko w cyklach zakonczonych, bo owulacja nie jest stala a miesiaczka jest nastepstwem owulacji (12-14 dni po owulacji wystepuje miesiaczka). Obserwuj wydzieline. O wystepowaniu dni plodnych informuje sluz. Jest go wiecej, jest bardziej przejrzysty, czasem calkiem przezroczysty, ciagnacy. To jest sluz plodny. i w tym czasie warto wspolzyc, zeby zajsc.

Wyliczyć, to można niestety tylko do tyłu (tzn. dzisiaj mam okres to ok 14 dni temu miałam owulację). Myślę, że skoro starasz się o dziecko to najpierw należy uregulować cykl, bo jego nieregularność z czegoś wynika, pewnie z zaburzeń hormonalnych. A później jeśli nie ma innych problemów to regularny seks powinien zakończyć się ciążą. Najlepiej dla celów nie tylko wyznaczenia owulacji , ale także diagnostycznych iść na monitoring cyklu - lekarz oceni czy owulacja jest czy pęcherzyki pękają. Podejście lekarza beznadziejne, pewnie na nfz... W tych sprawach chyba lepiej prywatnie. Jakby co to pytaj - ja starałam się 4 lata.

Gość gość
30-40 dni to regularne cykle, org. to nie zegarek; nieregularnosc jest wtedy gdy jeden cykl wynosi 25 dni, drugi 130 trzeci 60 itp

Wg lekarzy ponad tydzień różnicy to nieregularność. Poziom hormonów można zbadać.

Gość gość
wg lekarzy i podrecznikow nieregularnosc zaczyna sie po 14 dniach roznicy gdy zaleznosc taka wystepuje przynajmniej w 50% cykli