Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pranie ciemnych rzeczy w pralce

Polecane posty

Gość gość

Witam, mam pytanie, na jakim programie pierzecie ciemne rzeczy typu bluzki, skarpetki, spodnie, ręczniki ? W jakiej temperaturze i jak długo trwa pranie ? Dajcie znać. Kupiłam pralkę bosch i nie jestem z niej zadowolona, piorę w 40 stopniach i tylko przez 1 godzinę. Wydaje mi się, że to za krótko. Nie pachną i wydają się być niedoprane. Ustawiam na program "mix".

Gość gość
tez mam boscha i na mixie nie piorę w sumie w ogóle jeżeli juz to jak coś się trafi bardzo brudnego, dżinsy ewentualnie narzuty itp. ponieważ nie znoszę prasować wszytskie moje ubrania piorę na "motylku" (nie wiem czy masz napisy czy obrazki) czyli pranie delikatne w 30 stopniach plus włączona opcja mniejszego gniecenia ciuchów podczas wirowania i pachną po praniu obłędnie więc może płyn do płukania sie trafił felerny

Gość gość
ja piorę w 50 stopniach. kiedys zawsze prałam w 60. pierze sie ponad 2 godziny.

Gość gość
Ubrania piore w 30-40 st. , zależy jak jest na metce. Reczniki tez. Przecież nie są az tak brudne, bo wycieram sie przecież po kapieli.

Gość gość
I tez mam Boscha. Wszystko pięknie pachnie.

Gość gość
Bluzki, getry, ogólnie takie bardziej delikatne ubrania - 30 lub 40 stopni, pierze się 50 min, u mnie to program "sport". Dżinsy, skarpetki - w zależności od stopnia zabrudzenia ;) albo jak wyżej, albo 50 stopni na programie "syntetyki" przez 1,5h. Ręczniki - absolutnie 60 lub 90 stopni, program jak wyżej (syntetyki) lub opcja prania wstępnego (przy 90 st.) wówczas pierze 3h. Mam jeszcze program "szybki", czasem piorę na nim ubrania nowe (kiedy chcę je po prostu przepłukać) lub odzież sportową taką też do przepłukania, wówczas pierze się 30 min. w 30 lub 40 stopniach. Z jakiego bym programu nie skorzystała pranie zawsze jest czyste i pachnące. Grunt to chyba dobre środki piorące i ewentualnie do płukania, no i co myślę najważniejsze - nie przeładowywać bębna. Załaduj tak na 2/3 a zawsze masz gwarancję że pranie będzie wyprane jak trzeba.

Gość gość
Bardzo dziękuję za cenne rady :-) No nie wiem co ja źle robię, ale moje pranie nie pachnie ładnie :-( A Panie, które piorą w pralce bosch, to ile trwa Wasze pranie ? Biorę w proszku persil albo vizir. A Wy ?

Gość gość
mam niemiecka pralke i uzywam programu "pflege leicht" - czyli cos jak lekka pielegnacja :P rzeczy nie sa pogniecone, wszystko czysciutkie i ladnie pachnie i tak: * czarne rzeczy piore na "pl" 40°, dlugosc prania ok. 1,5h * kolory, zwykle bluzki itd. tak samo * biale na "pl" 60°, dl. prania ponad 2h * kolory, posciel, reczniki 60°, 2h i jeszcze uzywam programu "wolle" * swetry welniane, plaszcz z kaszmiru, 30°, na jakies ok. 40min

Gość gość
ja to ta z pierwszej odpowiedzi ;) motylek trwa jakieś 40 min, ten miz chyba z godzine a ręczniki i pościel to już od godziny do dwóch, piorę najczęsciej w proszku ariel, czasem używam tez płyn domol do kolorowych (tani i dobry) albo płyn persil, płyn do płukania E żółty najczęsciej i wszystko pachnię przepieknie

Gość gość
ja od tej niemieckiej pralki, uzywam proszku persil, a plyn do plukania, to czarny lenor. Proszku daje jakies 150gram na pralke, ale beben jest wypelniony do polowy lub 2\3. Do programu "wolle" uzywam plynu do prania, nie proszku. Poza tym raz na jakis czas puszczam pranie bez rzeczy, czyli wlaczam program na 90°, wsypuje sade do prania i to wszystko :)

mi jak nie pachnie juz pranie po praniu to uzywam preparatu do czyszczenia prali i pozniej jest ok.Wazne zeby ta gume przy bebnie czyscic no i szufladke na proszek.

Gość Nitka88b
Ciemne pranie piorę z ciemnymi, białe tylko same z proszkiem Domol z Rossmana bo najlepiej wybiela, a kolorowe z kolorowymi. Unikam w ten sposób farbowania. Jak mam droższe ciuchy to oddaję do pralni, a że mieszkam w Wawie to jest to http://fresh-clean.com.pl/ także śmiało polecam.