Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przestraszona mama

obfite wymioty u 5,5 mies.dziecka

Polecane posty

Gość przestraszona mama

Cześć. Podałam dzisiaj mojej 5,5 miesięcznej córce pierwszy raz kaszkę. Do niedawna byliśmy na samej piersi, potem zaczęłyśmy wprowadzać zupki. Tolerowała ****ardzo dobrze. Dzisiaj natomiast po kaszce bardzo wymiotuje. Nie zjadła jej dużo, najwyżej parę łyżeczek z czego spora część wylądowała na śliniaku. Karmiłam ją po 10tej, potem trochę pospała, obudziła się, pobawiłyśmy się, podałam jej pierś i miałam zamiar wyjść z nią na spacer. koło 13:30 zaczęła wymiotować i to bardzo. Myślałam, że to jednorazowa akcja, ale w ciągu godziny zdążyła już zwymiotować 5 razy, przy czym ten ostatni raz to już nie bardzo miała czym, ale dało się wyczuć że ją to bardzo męczy. Potem ponosiłam trochę i śpi w leżaczku z głową wysoko. Co powinnam zrobić, żeby się nie odwodniła. Jak się obudzi podam jej trochę przegotowanej wody, ale boję się, że zacznie się wszystko od początku, z drugiej strony nie chcę czekać za długo. Jakie macie doświadczenia. Please help.

Gość gość
Ja bym poszła do lekarza, zazwyczaj przy odwodnieniu podaje się elektrolity, ale to małe dziecko więc lepiej nie czekać.

Gość przestraszona mama
no to ide

Gość goscan
to najlepsze co mozesz zrobic - wizyta u lekarza. 5x w ciagu 1h??

Gość gość
to sepsa

Gość gość
Następnym razem przy wymiotach podaj płyn nawadniający. Ja zawsze w domu mam Orsalit, właśnie na takie nagłe wymioty. Dzieciaki bardzo szybko się odwadniają a do apteki nie zawsze przy wymiotującej dziecince może iść. Kup Orsalit i miej go zawsze w domowej apteczce. Tutaj jest ciekawy artykuł na ten temat http://portal.abczdrowie.pl/odwodnienie-u-dziecka

Gość gość
orsalit jest paskudny wystarczy woda z odrobiną soli tak samo zapobiega odwodnieniu . Ale co z dzieckiem autorko ,napisz jak będziesz mogła. Życzę zdrowia .

Gość gość
To maleństwo więc jak dalej wymiotuje to wybierz się do lekarza, takie maluchy bardzo szybko się odwadniają

Gość gość
Jesli kaszka byla z dodatkiem mm to wymiotuje wlasnie od tego. Moze to byc alergia na bialko albo na jakis skladnik mmm. Moje dziecko tak mialo jak po pół roku karmienia piersią przeszlismy na mm to byly takie wymioty że aż chlustalo z niego. Pomoglo jedynie przejscie na bebilon pepti. U nas nie chodzilo o samo bialko bo karmiąc jadlam je i nie bylo problemu . U nas był pproblem z jakimś skladnikiem mm nie udalo sie ustalic z jakim konkretnie. Po roku wszystko przeszlo i teraz moze jesc wszystko. Najlepiej skonsultować sie z lekarzem . Zwłaszcza ze jeśli duzo wymiotuje jest ryzyko odwodnienia.

Gość gość
Ostatnio gosciu mielismy identycznie!