Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Działanie Jodthryx 50

Polecane posty

Gość gość

Witam, Dziś odebrałam kolejne wyniki badań i nie wiem co mam myśleć. W czerwcu 2013r zdecydowałam się na badanie hormonalne. Mój okres był nieregularny, skąpy, a cykle trwły nawet po 47 dni. Dodatkowo była masa innych objawów, ale do nich po prostu przywykłam i myślałam że tak musi być. Tj stany depresyjne, brak energii chęci do czegokolwiek, spanie po 14 h i mimo to odczuwanie niewyspania i ciągłego zmęczenia. Moje wyniki z czerwaca to : FT3 4,3 (2,0-4,4) FT4 12,5 (9,3-17,0) THS 8,11 (0,27-2,50) DHEA-Sulfat 1,1 (0.4-4,3) Estradiol 59,7 Progesteron 0,31 FSH 10,3 Prolaktin 36,0 (4,8-23,3) Testosteron 0,27 (0,03-0,48) Co do diagnozy usłyszałam że mam lekko podniesione TSH i że może ono wpływać tez na podwyższenie prolaktyny. Chciałam dodać, ze przebywam w Niemczech, ale chodzę do polskiego ginekologa. Nie wyjaśnił mi on za dużo nie dostałam także za pierwszym razem wyników badań. Usłyszałam że prawdopodobnie brakuje mi jodu dlatego przepisał mi Jodthyrox 50 i ponownie kazał przyjśc na wizytę kontrolną.Wykupiłam leki, ginekolog powiedział że powinnam brac jedno tabletkę dziennie i tak też robiłam... Niestety ulotka była w języku niemieckim i nie pokusiłam sie aby cokolwiek o tym leku przeczytać... Moja niewiedza doprowadziłą do tego, że nie przyjmowałam leku rano i nie na czczo, poza tym zapominałam czasem w ogóle go wziąć smutas.gif Mimo wszystko po kontroli okazałąo sie że moje TSH jest w normie spadło do 1,83, FT3 oraz FT4 równiez było w normie. Widziałąm różnice również w moim samopoczuciu, było dużo lepsze, no i mój okres wkońcu się unormował. Radośćskończyłą sie kiedy zaczęłam czytać o niedoczynności i Jodthyrox... Zaczęłam brać poprawnie leki tak jak w ulotce i ponownie udałam sie na badania. Lekarz rodzinny wypisał mi skierowanie do szpitala gdzie przeprowadzono badanie usg, scyntygrafii po zastosowaniu Tc 99mm, oraz badanie krwi. No i wyniki bardzo mocno mnie rozczarowały... Zostały przesłane do learza ogólnego, który nic mi nie powiedział... Wyglądają następująco : TSH 0,13 (0,34-5,60) FT3 5,05 (3,1-6,8) Ft4 23,84 (12-22) MAK 8 (5-34) TAK 24,15 (<10,00) TRAk 0,4 (<1,8) Reszta opisu jest dla mnie nie zrozumiała gdyż jest w języku niemieckim smutas.gif Próbowałam ją tłumaczyć, ale słownictwo jest specjalistyczne i nie ma go nawet w słowniku smutas.gif Jedyne co udało mi sie ustalić to to że mam małą tarczycę 6 ml (prawy 4ml, lewy 2ml), chłonność Tc 99mm wynosi 0,1%, Brak guzów i torbieli, negatywny TRAk wyklucza Autoimmunthyreopathie typu M. Basedowa. Zaleceniem jest odstawieniem Jodthryx-u i kontrol po 8 tygodniach. Niestety ciężko mi wytrzymać do tego czasu i nie wiem co mam myśleć o tak przewrotnych wynikach Czy to możliwe, że dwaka Jodthryx 50 była dla mnie za duża i spowodowała taki obrót sprawy? Bardzo proszę o pomoc, gdyż z uwagi, że znajduje sie za granica mam ograniczony dostęp do porady lekarskiej smutas.gif Przepraszam że tak sie rozpisałam ale chciałam dokłądnie opisać swój problem.

Gość gość
przede wszystkim musisz zrobić badania na obecność przeciwciał antyTPO i anty TG, bo nie wiadomo czy nie masz choroby Hashimoto

Gość gość
Dzięki za zainteresowanie się moim problemem :) Czytałam o chorobie o której wspominasz, ale jedyne co nie pasuje to niski MAK (aTPO). Z tego co wyczytałam w necie to MAK jest odpowiednikiem aTPO, TAK - aTG, a TRAk - TG... Dodam, że lekarz rodzinny zlecił mi badania między innymi przeciwciał, a więc to chyba to...