Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dziewczyny jak roznica miedzy urlopem a zasilkiem macierzynskim bo rece mi juz

Polecane posty

Gość gość

opadają. Pogubiłam się. Urlop to urlop - przysługuje on w końcu każdej kobiecie czy nie? A zasiłek to pieniądze. To rozumiem. Ale nie pojmuję jak nie raz czytam, że kobiecie przysługiwał będzie zasiłek macierzyński, a urlop już nie. Chce sie starać o dziecko, ale umowe mam tylko do listopada, a nie moge zostac bez zasiłku macierzynskiego bo sobie nie poradzimy. I zastanawiam sie czy majac umowe na czas okreslony do listopada jak zaszlabym w ciaze to mialabym ten zasilek i roczny urlop czy nie?!

Gość Anne Robins
nie wiem

Gość gość
Otoz urlop macierzynski, przysluguje tylko PRACUJACEJ kobiecie, natomiast zasilek przysluguje kobiecie ktora w momencie ciazy pracowala, placila skladki, ale np jej umowa skonczyla sie w trakcie trwania ciazy/wiadomo zostala przedluzona do dnia porodu, ale potem nie ma juz gdzie wracac/, to tak prostymi slowami

Gość gość
Jesli w moemncie porodu nie istnieje stosunek pracy czyli termin umowy na czas okreslny sie skonczyl to ZASILEK. A jesli umowa o prace trwa wtedy jest urlop

Gość gość
Czyli jezeli przedluza mi umowe tylko do dnia porodu to otrzymam zasilek macierzynski w wysokości 80% mojej wyplaty? I jeszcze pytanie ile bedzie mi ten zasilek przyslugiwał? przez 20 tygodni? A jesli przedluza mi umowe dluzej niz do dnia porodu, wtedy bede tez miec urlop tak? W sensie, że bede miała gdzie wracać po skonczeniu sie tego urlopu? I tylko na tym polega roznica? :)

Gość gość
Pomimo, że masz zatrudnienie na czas określony, masz macierzyński 12 miesięcy (12x80% wynagrodzenia lub 6x100%+6x60%). Nie ma znaczenia to, że umowa kończy się w listopadzie. Piszesz do ZUSu i już :)

Gość gość
jak urodzisz po listopadzie juz to nie bedziesz miała pracy to jaki ty chcesz miec urlop???? urlop ma tylko pracujaca kobieta a tobie umowa konczy sie w listopadzie...ona sie przedłuzy do dnia porodu ale potem juz nie bedziesz miała pracy-umowy czyli nie bedzie urlopu a sam zasiłek no takie to trudne ???

Gość gość
jak ci maja przedłuzyc umowe jak nie bedzie cie w pracy???

Gość gość
Jest tak jak pisze literki. Jesli pracodwaca przedluzylby ci umowe do czasu powiedzmy miesiac po macierzynskim to masz gdzie wracac po urlopie wtedy. Jednak nie znam osobiscie takiego przypadku i wiekszosc dziewczyn konczy umowe w dniu porodu i dostaja zasilek macierzynski a po roku dostaja status bezrobotnego

Gość gość
Dzięki dziewczyny, rozjaśniłyście mi wszystko. Czyli niezależnie od tego, że nie mam umowy na czas nieokreślony w ciążę mogę zajść a pieniądze i tak dostawać będę przez rok. Bo sama kwestia tego, czy będę miała do czego wracać średnio mnie interesuje. Raz że nie wierzę w to, bo to się nie opłaca pracodawcy mojemu, a dwa, że nie wiem, czy bym tam wracać chciała

Gość gość
Sa wyjatki kiedy zasilku nie dostaniesz. Jesli umowa konczy sie przed uplywem 12 tyg. Ciazy, albo jesli jestes na umowie na zastepstwo, albo na okres probny. Wtedy nawet zasilku sie nie dostaje. Jesli jednak zadna z powyzszych sytuacjo cie jie dotyczy, umowa zostamie przedluzona do dnia porodu, a potem dostaniesz zasilek z zus.

Gość gość
Nie no mam zwykla umowe - nie zastepstwo, nie okres probny. Teraz tylko musialabym zajsc w ciaze tak zeby w listopadzie byc juz w 12 tyg, bo wnioskuje, ze inaczej nie dostane zasiłku... Co za paranoja w tym kraju... Czyli mam czas do sierpnia.... bo jak zajde we wrzesniu do nie bedzie 12 tygodni... ehhh

Gość gość
Czyli od wrzesnia do listopada bede musiala zaprzestac starań. A skąd ten chory przepis - orientuje się któraś??

Gość gość
Chyba już wszystko zostało powiedziane. Podsumowując: urlop ma ta kobieta, która po porodzie ma szanse wrócić do pracy (czyli umowa o pracę na czlas nieokreślony lub na czas określony, ale o wiele dłuższy niż wyniesie czas trwania urlopu macierzyńskiego). Zasiłek dostaje każda, która pracowała legalnie i płacone miała składki. Jednak przy umowie na czas określony, że dostać zasiłek to trzeba mieć ukończone 12 tygodni ciąży w dniu, na który wcześniej zaplanowano rozwiązanie umowy (tylko wtedy umowa zostanie przedłużona do dnia porodu i pieniądze "pensja" będą najpierw płacone do dnia porodu, a później zasiłek macierzyński). Oczywiście w ciąży możesz być wtedy, kiedy chcesz.. ale jeśli to będzie 7-8 tydzień.. to umowa skończy się zgodnie z planem i nie będzie pieniędzy.

Gość gość
Ok, a w takim razie tygodnie ciąży lekarz liczy od poczęcia czy od dnia ostatniej miesiączki? bo to też zmienia postać rzeczy

Gość gość
Od pierwszego dnia ostatniego okresu. Tak liczą lekarze.

Gość chcę kupić
lekarz ustala wiek ciąży na podstawie informacji od pacjentki o pierwszym dniu ostatniego krwawienia a także na podstawie pomiarów z USG. u mnie ciąża była młodsza o 2 tyg niż z daty ostatniego krwawienia ale ja mam nieregularne krwawienia bardzo :)

Gość chcę kupić
w dniu kończenia się umowy musisz być powyżej 12 tc czyli im wcześniej zaczniesz się starać tym lepiej bo różnie to bywa z tym zachodzeniem w ciąże. Nic na ostatnią chwilę bo jeśli ciąża będzie młodsza to pracodawca nie ma obowiązku przedłużać umowy.

Gość gość
a jakie dokumenty i kiedy trzeba dostarczyć do ZUS-u żeby taki zasiłek otrzymać???

Gość gość
Czy zna Ktoś odpowiedź na powyższe pytanie??? Jeśli tak to bardzo proszę o pomoc.

Gość gość
po porodzie zanosisz albo Ty albo jeszcze pracodawca kwity do zus,pracodawca Tobie powie jakie albo w zusie,mimo,że 2razy nosiłam te kwity do zusu to niestety nie pamiętam co tam było.ale wszystko dostałam w pracy,chyba jeszcze akt urodzenia trzeba okazać.

Gość gość
A jakieś specjalne pisma trzeba pisać. przyznam ze jestem całkiem zielona jeśli chodzi o sprawy urzędowe.

Gość gość
albo osobiście do ZUSu Twój mąż albo listownie do ZUSu albo do pracodawcy. Wypis ze szpitala ten który informuje o urodzeniu dziecka i akt urodzenia. Bierzesz, ze sobą ksera i oryginały i wtedy w ZUSie powinni wziąć ksero. Jeśli do pracodawcy i to on będzie wysyłać to pracodawca powinien na ksero potwierdzić, że jest ono zgodne z oryginałem. Dołączasz do tego wniosek o urlop macierzyński/ zasiłek macierzyński. Jeśli o urlop to wszystko do pracodawcy jeśli o zasiłek to też powinnaś do pracodawcy i on powinien to do ZUSu wysłać ale może powiedzieć Ci żebyś sama to załatwiła.

Gość gość
Czy wzór takiego wniosku znajdę na stronie ZUS?