Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kłócące się dzieci ratunku

Polecane posty

Gość gość

Czy macie jakieś sposoby jak pogodzić dzieci? Syn ma 16 lat a córka 13. Wiem, że to zupełnie inne światy, ale między mną w moim bratem była dokładnie taka sama różnica wieku i całe życie praktycznie żyliśmy w zgodzie, może poza wczesnym dzieciństwem. Żrą się praktycznie o wszystko, wracam z pracy zmęczona, a w domu jest jeszcze gorzej. Nie chcę ich olewać, ale nie chcę być też sędzią, bo nie ocenię sprawiedliwie, na pewno każdy ma trochę racji, nie chcę też ich karać i zamykać w pokoju, bo będą czuły się pokrzywdzone. Najgorsze, że mają wspólny pokój i będą mieć, bo nie stać nas na większe mieszkanie. Co robić?

Gość gość
no raczej nie wiele poradzisz niestety. może wyjedź gdzieś na weekend i powiedz że nie wrócisz dopóki się nie pogodzą i przestaną robić awantury w domu, ty sobie odpoczniesz a do nich może coś dotrze

Gość gość
Jak ja wspominam moje nastoletnie życie to było identycznie, nigdy się nad tym nie zastanawiałam, ale chyba podświadomie zdecydowałam się na dzieci o bardzo dużej różnicy wieku i już raczej nie będą miały okazji się pokłócić, syn ma 13 lat a córka rok i syn ją uwielbia, dodaje zdjęcia na facebooku siostry itd :)

Gość gość
Pewnie z czasem się pogodzą, ale to jeszcze ok 3-5 lat może potrwać, chociaż nie ma reguły :) Ostatnio czytałam artykuł gdzie siostry całe życie żyły w symbiozie a jak wkroczyły w dorosłe życie to straciły kontakt kompletnie http://www.wiadomosci24.pl/artykul/z_rodzina_wychodzi_sie_dobrze_299387.html :) Może zaproponuj im jakieś punkty wymienne na nagrody za dzień zgody czy coś w tym stylu? Nie wiem, zrób coś, żeby po prostu brak kłótni im się opłacało, to chyba najlepsze co podziała na nastolatków :) Powodzenia

Gość gość
U nas byla duza roznica wieku ale zawsze sie jakis powod do sprzeczki znalazl;) moja mama nigdy sie nie wtracala,kazala nam samym znalezc sposob porozumienia sie .pomoglo. dzis w wieku doroslym nie klocimy sie w ogole i mamy swietny kontakt(jest miedzy nami 7 lat roznicy)

Gość gość
no ja też myślę że to nie jest kwestia różnicy wieku tylko charakterów i wychowania. z rodzeństwem jest jak ze znajomymi - jednych się lubi innych nie, tylko tutaj niestety jest konieczność mieszkania pod jednym dachem :) ale zazwyczaj w życiu dorosłym doceniamy tę rodzinną więź i zaczynamy się dogadywać

Gość gość
Wspólny pokój w tym wieku?? Masakra, współczuję dzieciom. Zrób coś, by zapewnic dzieciom prywatnośc, przedziel pokój ścianką, zrezygnuj z sypialni, cokolwiek.

Gość gość
nie przesadzaj, są rodziny 7 osobowe mieszkające w jednej izbie z powodu biedy a są kochającą się, szczęśliwą rodziną, wspólny pokój nastolatków to nie jest tragedia życiowa