Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co potrafiły Wasze dzieci kończąc ósmy miesiąc życia?

Polecane posty

Gość gość

J.w.

Gość Mat Rat
moja corka tanczyc go-go i recytowac z pamieci liczbe PI

Gość gość 37
Przewracać się z pleców na brzuch i z brzucha na plecy, siedzieć stabilnie, stać z podpórką długo, stać bez trzymania do 15 sekund, robi "papa" daje "cześć", umie coś gadać po swojemu "ple ple brrrr" :D wie co znaczy "nie wolno, puść" "am am", powtarza gesty buzią - brrrr, mlaskanie, na imię reaguje już od dawna, nie sylabizuje np. tatata, dadadada czy bababa.

Gość gość
Jakieś tam początki słów to wiadomo, ale najbardziej byłam dumna z tego, że zaczęła mi chodzić :D I to mimo tego, że urodziła mi się z porażeniem splotu barkowego, może to nawet przez to tak wcześnie zaczęła chodzić, bo musiałam z nią dużo ćwiczyć i chodzić na rehabilitacje.

Gość gość
Gaworzy, naśladuje mimikę, przesyła całusy, przybija piątkę. Raczkuje, wstaje i siada samodzielnie od 6 miesiąca. Ciekawa jestem, kiedy zacznie chodzić.

Gość elsiee
łomatko....moje umiały narąbać w pieluche, obrzygać, siadały, czołgały sie, lubiły pojeść i darły się jak syrena okrętowa.... Dziecko w tym wieku nie UMIE ale na odruchy. Twoje pewnie poezję pisze... :P

Gość gość
Usiadl,zaczal raczkowac,rozumial polecenia: chodz do mnie,usmiechnij sie,daj buzi,pokochaj,przybij piatke,daj czesc,zrob papa,podmuchaj,postukaj,daj,wskazywal paluszkiem na przedmioty,na jak jedzie samochod robil brrrrr. Pewnie bym nie zapamietala tego,ale moja mama akurat wszystko spisala:)a ja do tej listy dopisuje wlasnie co robi po skonczonym 12 miesiacu;)

Gość gość
ło matko, kolejne pierdu pierdu. Zapytaj lekarza czy ci się dziecko dobrze rozwija i tyle w tym temacie :(

Gość gość
" łomatko....moje umiały narąbać w pieluche, obrzygać, siadały, czołgały sie, lubiły pojeść i darły się jak syrena okrętowa.... Dziecko w tym wieku nie UMIE ale na odruchy. Twoje pewnie poezję pisze... jezyk.gif " Sama jesteś odruch. Dzieci się bardzo szybko uczą. 8 miesięczne dziecko to fascynujące stworzenie, które już wiele rozumie. Choć nie potrafię zrozumieć tego przechwalania się co to dziecko nie potrafi, to inna sprawa. Dzieci zasadniczo uczą się nierównomiernie, w jednym są lepsze, to w czym innym gorsze. To, że opisywane w książkach etapy zaliczają później nie znaczy, że nie załapują innych rzeczy wcześniej. Z resztą, i tak się w końcu nauczą, a to jak szybko dziecko się uczy na początku nijak nie prognozuje mu czy będzie w przyszłości zdolne i inteligentne. Za to mając rodziców, którzy przykładają taką wagę do "sukcesów" dziecka, mają dużą szansę by być nieszczęśliwymi i sfrustrowanymi.

Gość gość 37
Ty od pokazywania paluszkiem, pokochaj itd... Jak go tak tresowalas? To możliwe zeby 8miesięcznie dziecko to robilo? OSmykusiu miesiac to wiesz chodzi o 7m i 4 tygodnie, nie 8m u 4 tyg.

Gość gość
Babcia tak go tresowala:p bo duzo z nia przebywal. Tsk wiem co to znaczy konczac 8 miesiac zycia. Ja nie mam parcia by Szkolic dziecko,a moja mama tak. Kazda chwile spedza z nim uczac go nowych rzeczy:P to ona zapisala nawet w moim kalendarzu przy odpowiedniej dacie,zebysmy pamietali co umie,zaznaczajac:"skonczony 8 miesiac"i jego umiejetnosci. Ma bzika na tym pukcie. Moj syn ma 12 miesiecy(skonczone)i7 dni i potrafi odpowiedziec na pytanie jak sie nazywa. Chyba nie bede go cofala w rozwoju bo przecietnie dziec***ewnych rzeczy nie robia? Jakby nie byl gotowy to by tego sie nie nauczyl,ale jak ktos chodzi i caly czas mu cos walkuje to silabrzeczy sie nauczyl.

Gość gość
Ale np.nie potrafil zrobic kosi kosi,chociaz babcia nie odpuszczala od 6 miesiaca:P a synek i tak nauczyl sie dopiero majac 11 i 2 tyg,czyli w 12 miesiacu. Wiec az taki suoer zdolny nie.jest:p chodzic tez dopiero probuje stawiac pierwsze kroczki a nie smiga od 8 jak wiekszosc:p

Gość gość
Dodam jeszcze na zakonczenie,ze moj synek jak widzi babcie,to z tego wszystkiego wyciaga paluszka i pokazuje dookola i mowi"gdzie,gdzie,gdzie!";) juz ma jej po prostu dosyc i kojarzy ja wlasnie z nauka i ciaglym wypytywaniem sie i uczeniem nowych rzeczy. Wiec jak widzi tylko dziadka to do niego ucieka,bo moga usiasc i robic glupoty adekwatne do wieku;)

Gość gość
Moja niunia potrafi: chodzić kilka kroków bez przytrzymywania, mówić: mama, tata, daj, baba, pić, spać, kot, nie, tak, rozumiała proste polecenia typu: chodź, przytul, połóż się, pocałuj, robić kosi- ksi, pokazywać palcem na tik-tak (zegar) lampę, okno, wskazywać części ciała: oko, nos, ucho, rączka, nóżki, tańczyć słysząc muzykę,