Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

kazać dziecku przepraszać

Polecane posty

Gość gość

Czy uczycie karzecie dziecku przepraszać ?jesli tak to od jakiego wieku?

Gość gość
Mojego uczę ma teraz 3 lata nie ma potrzeby często przepraszać ale jak coś zbroi wie że ma przeprosić i nie wolno tak robić . Ja nie umiem przepraszać ,nikt mnie nie nauczył babcia mnie tak wychowała ona sama była z tych osób co nie przeproszą i mnie nie nauczyła ja sama tego też się nie nauczyłam .jedyne przepraszam jakie powiem to jak chce przejść a ktoś stoi na drodze a to nie to samo jak przepraszam za coś .

Gość gość
Ja uczyłam już przed rokiem. Jeśli dziecko coś zbroiło to mówiłam mu, że musi teraz przeprosic brata/babcię/tatę czy kogokolwiek.n Maluch szedł i przepraszał jak umiał- całusem, przytuleniem. Jak dzieci podrosły zaczęły same używać słowa przepraszam. Moim zdaniem trzylatek już powinien wiedzieć, ze należy przepraszać. Trochę późno na naukę.

Gość gość
Nie "karzecie" tylko "każecie". Ten błąd ortograficzny spowodował, że użyłaś innego słowa i twoja wypowiedź jest bez sensu. Więc nie piszcie, ze ortografia jest bez znaczenia.

Gość gość
Do kogo to napisałaś że 3 latek powinien już wiedzieć że trzeba przepraszać i za późno na naukę bo chyba nie do mojej wypowiedzi o moim 3 latku co go uczę ,tak uczę go cały czas a jak zaczął mówić a zaczął bardzo wcześnie już był uczony że trzeba przeprosić ,podziękować itp,i nadal mówię mu kiedy ma przeprosić a nauczony jest tego dawno ,więc nie zabieram się za naukę 3 latka ,pewnych rzeczy ale już nauczyłam go dawno dawno a po prostu utrwalam .

Gość gość
Tak- to było do Ciebie. Źle zrozumiałam Twoją wypowiedź. Ale znam takich ludzi co wciąż wychowanie odkładają bo dziecko za małe i nie rozumie. Przepraszam za pomówienie ;)

Gość gość
No ale całowania ,babć ,cioć i innych to nie uczę .Fuj

Gość gość
odkąd zaczął rozumieć więcej rzeczy czyli po 1,5 roku, teraz ma prawie 2 lata i mówi zazwyczaj sam dzień dobry, do widzenia, proszę, dziękuję, czasami przypominam.

Gość gość
Moje dziecko nie całowało wszystkich :D Chociaż nie jestem przewrażliwiona i nie przeraża mnie jak dziecko cmoknie w policzek swoją babcię czy bliską ciocię. Zwykle jednak maluch się do kogoś przytulał lub głaskał po głowie.

Gość gość
Mój ma 2 lata, używa słów proszę dziekuje i przepraszam i in np zapraszam :D

trzeba dziecko uczyć takich rzeczy, przecież musi być świadome gdzie są granice i należy przyznać się do popełnionego błędu

Gość gość
tak, uczymy dziecko przepraszać i czasem trzeba go przymusić do tego (ale zazwyczaj jak coś zbroi i się zawstydzi), ale w sumie to bardzo rzadko się to zdarza, no i uczymy że trzeba przeprosić jak się odbije, jak puści bąka itp - i w tej sytuacji to od razu krzyczy przepraszam, ma 3,5 roku, w zasadzie od kiedy zaczął być kumaty to go uczyliśmy:)

Gość gość
A co jesli dziecko nie chce przeprosić ?

Gość gość
a co jak dziecko mowi przepraszam ale nie poczuwa sie do winy? wie co trzeba powiedziec ale zeby skruche okazal to zapomnij nie podoba mi sie to :/

Gość gość
No właśnie dlatego ten temat nieraz słyszę jak rodzice każą dziecku przepraszać a ten nawet niewie za co ale jak już słyszy 50 raz no przepros to powie.

Gość gość
Up