Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

mamy tzw sowy jak sobie radzicie gdy male dziecko wczesnie wstaje

Polecane posty

Gość gość

"sowy" czyli takie, ktore lubią późno chodzić spać i późno wstawać - wiadomo, że maluchy raczej wcześnie wstają więc jak sobie radzicie ? Musiałyście po prostu przestawić się na tryb "skowronkowy" ? :)

Gość Przyszła mama na paźdz 2013
Ja chodziłam spac koło północy i wstawałam kolo 8-9 w ciąży, po porodzie chodze spac o 21.30 i pobudke mam kolo 5.30/6, sama sie przestawiłam jak musiałam niemalze zapałkami oczy podpierac :P:P Ale w dzien nie spałam nigdy, nawet tydzien po porodzie gdy corka spała ja nie bo nie umiem drzemac w dzien.

Gość gość
Nie radzimy sobie,serio chodzę wiecznie niewyspana przez co nie mogę normalnie funkcjonowac ,robię wszystko na siłę i wpadlam w depresję,chociaz to nie jest jedyny powód bo gdyby mój mąż był wyrozumiały a nie pieprzonym egoista to na pewno lepiej bym to znosiła

Szczerze? Odsypiam, gdy facet jest w domu. Mój partner pracuje na zmiany i wstaję rano do dziecka tylko gdy ma jedynki i po pierwszej nocce.

Gość Afromental
Corka chodzila pozno spac,okolo 22 i spala do 11 rano,wiec problem byl z glowy.W tej chwili corka ma 5 lat i chodzi do przedszkola,wiec wstajemy o 8,syn spi od 20 do tej pory co my,ma 14 miesiecy. Byl czas,kiedy dzieci budzily sie wczesniej,ale wtedy ja nie reagowalam i taki maly/mala jak widzial,ze spimy,to kladl sie po kilku minutach i dalej spal.Nie ma mowy,zebym o 5-6-7 wstawala,bo dziecko chce,a potem dziecko o 10 idzie spac dalej,a ja co?Kwestia nauczenia dziecka,moje zdanie jest takie.

Ja to uwielbiam chodzić spać około północy a wstawać około 10, czasami nawet później więc jestem typową "sową" . Ale przed ciążą w tygodniu i tak musiałam wstawać rano do pracy ale weekendy odsypiałam... a teraz nie ma mowy na spanie dłuższe w weekend przy małym dziecku :) ale kładę synka późno spać, zasypia mi około 22, ja chodzę spać około północy a synek wstaje między 8 a 9 rano.

Gość gość
dostroic dziecko do wlasnego rytmu :) da sie, wiadomo z niemowlakiem nie bardzo, a jak sie karmi piersia to juz wcale, antomiast potem... im pozniej pojdzie spac tym pozniej wstanie. nigdy nie rozumialam matek, ktore klada dzieci spac o 20.00 a potem wstaja rano i narzekaja... po co sobie zycie utrudniac? ;)

Gość Afromental
A jeszcze dodam,ze mam we wszystkich pomieszczeniach tzw.niemiecki9e rolety(mieszkam w Niemczech zreszta;) ) i po ich spuszczeniu dzieci nie maja pojecia czy jest noc czy dzien,ale za to maja szwajcarskie zegarki w dupkach i budza sie punkt 8-Chociaz bywalo gorzej,musialam ich przestawiac sila,ale sie udalo :)

Gość Afromental
Wlasnie przy karmieniu piersia u nas bylo swietnie jak byly noworodkami,budzi sie-cyc-spi dalej,do 6 miesiaca i corka, i syn spali do 11 rano.

Gość gość
ja również sobie nie radzę, zwsze musiałam spać przynajmniej te 10 godzin kładąc się ok 12-01 w nocy a wsając 10-11 tak miałam całe życie, do szkoły miałam ogromny problem zawsze wstawać a za to wieczorem byłam rozbudzona i nie szło mi kijem zagonić do łóżka np o 21... moje niewyspanie objawia się tym, że jestem zmierzła i niecierpliwa co bardzo odbija się na dziecku. Niestey teraz też dostrzegłam jakim mąż jest pieprzonym lenie bo nie mam szans na to by zajął się małym a ja bym odespała... nigdy go sam na spacer nie wziął. Jesteśmy na skraju rozwodu a ja na skraju załamania nerwowego.

Gość Afromental
a o ktorej dziecko wstaje?

Gość gość
Ja zawsze lubilam dlugo spac,niekoniecznie pozno chodzac:P potem chodzilam pozno spac i spalam do dluga,potem mialam problem przestawic sie w pracy,bo mialam czasami na 6.30. Odsypialam w weekendy.i wtedy 8 byla dla mnie luksusem. teraz udalo mi sie synka dostosowac do siebie. We wczesnym niemowlectwie mial kilka przypadkow ze wstal 6/przed 6 ale sporadycznie. Kp i zazwyczaj trzymalam go w lozku ile sie dalo,podawalam piers jak sie budzil,on zasypial i tak jakos go nauczylam ze wczesnie chodzi spac a "pozno"wstaje bo o 8. Za to w dzien zawsze spal mniej niz inne dzieci. Majac 8 miesiecy odrzucil druga drzemke i pozostal przy jednej. Teraz ma rok,zasypia po 19,kolo 20 i spi do 8 rano. A potem w dzien ok 2h.o 13. Mi to pasuje:)

Gość gość
*Do pozna nie do dluga;) nie wiem co sie tak idiotycznie mi napisalo:P

mi dzięki Bogu mąż czasem pomaga, bo w weekendy czasem wstanie rano i zajmie się małym a ja mogę pospać do około 10.30, współczuję Wam dziewczyny, co macie mężów dupków co Wam nie pomagają w opiece nad dzieckiem

Gość gość
wszystko zależy od tego jak późno nauczysz malucha zasypiać - im później będziesz go kładła tym później będzie wstawał :)

Gość gość
cieszyłam się że dziecko szybko usypia a ja mam cały wieczór dla siebie. Niestety dziecko przestawiło się, więc ja marzę żeby iść spać o 21,00 a on buszuje do 23,00. Wszystko zmienia się, teraz ja przysypiam na filmach, czy z książką w ręku. W dzień nie odsypiam, bo jestem w pracy. Małe dziecko + praca na etacie = szybkie chodzenie spać, większość sów wymięka. Poza tym tak szczerze, nie wyobrażam sobie gnić w łóżku do 10,00 rano. Mój tryb zarywać noce kilka dni z rzędu do 24 a nawet 2 przy dobrej książce ;) a później odespać np. w weekend.

Gość nomadic
ja zawsze uwielbiałam spać długo i późno się kłaść, nawet jak mały poszedł do szkoły i musiałam wstawać kwadrans po 6 codziennie to i tak nie przeszkadzało mi siedzieć z ksiazka czy przed tv do północy lub dłużej, teraz w drugiej ciąży padalam o 21 i nawet nie raz zdarzyło mi się zasnąć w ciuchach i makijazu:D a teraz sytuacja wraca do normy, znowu ostatnia chodzę spać tym bardziej ze wiadomo jak jest ze spaniem w ciąży:) A jak pierwszy syn był mały i się rano budził to dawałam mu pierś i przysypial albo potem bawił się zabawkami na łóżku obok mnie a ja przysypialam, może i egoistyczne ale nie dałam rady inaczej, a teraz jak chcemy pospać dłużej w weekend to syn idzie do dziadków bo oni wcześniej wstaja:)

Gość gość
Bylam sowa,ale gdy urodzilam pierwsze dziecko zamienilam sie w skowronka :P

Gość gość
ja jestem sową do dziś, tzn nie do końca, syn ma 14 miesięcy. Miałam chwilę w szpitalu że wstawałam o 6 a o 21:30 już mnie nie było, ale mąż pomagał mi przy dziecku chwilę, miał pracę, musiał zjeść, wypić kawę więc u mnie był 4h. Ale w domu idę spać najwcześniej 23 a wstaje ok. 5-6 mam po takim maratonie jeden dzień gdzie padnę o 22, i dalej to samo :) A śpię dłużej jak mąż jest rano w domu bo wtedy zajmujemy się Małym na zmianę, i albo ja wstaje w nocy zmieniać pampersy i śpię do9-10 a mąż wstaje o 5-6 i się Nim zajmuje, albo odwrotnie, oboje jesteśmy "sowami"

Gość gość
Moja mała czy spac pójdzie o 20 czy o 23 i tak wstanie o 7. A ja gdybym mogla spałsbym do poludnia;)

Gość gość
gościu z 20:27 jejku ale Ty jeszcze 14 miesięcznemu synkowi zmieniasz w nocy pampersy ?

Gość gość
moj syn ostatnio tez wstaje o 6.15-czy go klade o 19, czy o 21! Do tej pory budzil sie o 7, to jeszcze moglam zniesc, ale 6? Dlatego zaczelam go pozniej klasc, ale to na nic ...

jestem 100% sową.. dziecko śpi od 19:30 do 7 rano..... a ja się kładę 24-1. Rano jest ciężko, ale da się przeżyć. Gorzej było jak niedawno mała wstawała parę dni pod rząd o 5-6 :O Dzisiaj córka wstała o 7. O 8:30 zachciało jej się znowu spać i pospałyśmy do 11:20 :D to lubię W weekendy mąż mi daje odespać :) dzięki temu daję radę :) Jak ja wstanę to potem daję mu pospać, bo on może spać o każdej porze, a ja w dzień nie umiem

Gość gość
Jestem śpiochem i typową "sową". Dla mnie naturalna godzina na zasypianie to około 2-3 w nocy i wstawanie między 10 a 11-tą. Nie mogę nic poradzić bo nie wiem z czego wynika stan u mnie w rodzinie ale fakt że czy psy domowe, czy potem dziecko.... jakby dostosowywały się do mnie.

z rozrzewnieniem wspominam czasy sprzed ciąży jak sobie siedziałam do 2-3 :) czemu czas tak szybko leci jak dziecko śpi :D

Gość gość
Do d**y z tą kafeterią, znów wyszło że niby spam... Co za niewydolny serwis! Chciałam chociaż podzielić wypowiedź na części ale i tak wkleiła się tylko jedna część. Walę to, sorry, idę stąd.

Gość gość
"gość wszystko zależy od tego jak późno nauczysz malucha zasypiać - im później będziesz go kładła tym później będzie wstawał " Haha dobre. Moj syn bez wzgledu na godzine o ktorej pojdzie spac to wstaje o stalej porze 7.20-8.00. Nawet jak zasnie ok.24 co mu sie zdarzalo.Odespi w dzien nastepnego dnia. Nawet nie tego samego. Zafunduje sobie drzemke 3h-3.5h i tyle z dluzszego spania rano. Zreszta wole wstac juz po tej 7 i miec wolny wieczor od 19 niz maly mialby nam zawracac glowe do 23 i potem spac. Mimo ze uwielbiam spac to jednak chce miec troche czasu dla siebie,na spokojna kapiel,film czy tez ksiazke.

ja to z nostalgią wspominam czasy ciąży, tzn ostatni trymestr jak poszłam na L4, chodziłam spać po 1 i wstawałam ok 11, to były 3 miesiące kiedy najlepiej w życiu się wysypiałam :)

Gość gość
Led chloe witamy.

Gość gość
Gosc 21.29. Doskonale Cie rozumiem :-D Moj syn, nawet jakby poszedl spac o polnocy, to najpozniej o 6.30 jest na nogach. I tez uwazam, ze wieczory ss dla mnie I meza, pora na relaks, ksiazke, kieliszek winka, czy film. Jak akurat zdarza mi sie wolny weekend (maz pracuje od poniedzialku do piatku, w przeciwienstwie do mnie), to potrafimy siedziec do 3 nad ranem, chociaz wiemy, ze rano bedzie ciezko, bo szkoda isc spac :-D