Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ksan

Wady wymowy...

Polecane posty

Gość Ksan

Mam straszne problemy z wymową... w sensie wydaje mi się ze chyba mam wszystkie mozliwe wady wymowy, chociaz raczej nie Nie wymawiam R, zamiast tego robię takie jakby hhhh czy coś, no nie wiem, na przykład z ,,bardzo'' wychodzi ,,baydzo'' ale nie bajdzo, tylko jakby pominięcie tego R ale brzmiące trochę jak H. No i jeszcze mam problem z ż i sz, kiedyś wszyscy się śmiali (właściwie to nawet niedawno też ktoś na to zwrócił uwagę) że mówię jak Sid z Epoki Lodowcowej .__. Dla tych co mówią to chyba jest super zabawne ale ja się z tym czuję okrrroppnnie Jeszcze mam problem z CZ, i tego nie umiem za bardzo opisać, po prostu wychodzi takie CZCZCZCZC, no nie wiem, ale brzmi beznadziejnie >_< Jeszcze do tego mam taki ohydny głos i to już w ogóle jakaś tragedia, wszyscy się śmieją ze mnie, a ja staram się nie odzywać do nikogo ani z nikim nie rozmawiać bo tak strasznie się wstydzę tego jak mówię, przez to wszyscy z którymi chodzę do szkoły zaczęli uważać mnie za jakąś dziwaczkę, a nie chce rozmawiać z nowymi osobami bo się wstydzę co sobie pomyślą, mam 15 lat (niedługo 16) i idę do liceum w tym roku, najpierw sie cieszyłam że w końcu się uwolnię od tych ludzi ale teraz się boję, bo ci już są przyzwyczajeni troszkę do tego jak mówię, ale tam będą wielkie tłumy ludzi którzy będą słyszeć mnie pierwszy raz, i pewnie też będą mi to jak mówię wypominać, bo to nie tylkonie wymawianie R bo do tego to by się mogli przyzwyczaić tylko to wszystko razemmm ja nie moge... to jest tragedia jakaś, jeszcze staram się mówić wyrazy bez R SZ Ż CZ i DŻ przez co wychodzą mi jakieś dziwne zdania albo urywam w połowie, np. mówię komuś ,,mogłabyś mi po.... n-nie ważne'' bo wstydze się powiedzieć ,,pożyczyć'' bo ma Ż i CZ .___. Ma może ktoś coś podobnego? Pewnie nie może przynajmniej ktoś się dowartościuje czytając jaka jestem beznadziejna

Gość gość
musisz pójść do logopedy bo o ile wade wymowy 'r' można jeszcze uznać za trudną bo musi drgać język to 'cz' 'ż' itp można sie spokojnie nauczyć ;)

Gość gość
Beznadziejni to byli dorośli którzy są lub byli odpowiedzialni za Twój rozwój. Dlaczego nie chodziłaś do logopedy i nie wykonywano z Tobą w domu ćwiczeń. Wszystkie wady wymowy są do pokonania. A nie miałaś problemów z pisownia? Nie wiem ile masz lat , ale na logopedę i ćwiczenia nigdy nie jest za późno!