Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość roboo15

medycyna niemcy

Polecane posty

Gość roboo15

hej szukam pomocy :( wiem że były tu podobne wątki jednak chciałbym bardziej sprecyzowanych odpowiedzi :) otóż przeprowadzam się własnie do niemiec, i tam chce napisać mature. najpierw rok będę uczył się języka potem maturka no i właśnie ... medycyna. wiem ze nic innego nie bede w stanie robić jak tylko być lekarzem. to moje powołanie. niestety jestem zmuszony wyprowadzić się do niemiec.. powiedzcie mi czy ucząc się cały rok języka jestem w stanie napisać tam mature i pójść na medycyne?? to dla mnie bardzo ważne, jestem gotów na ciężką prace... tylko czy jest to możliwe. obecnie umiem język na poziomie podstawowym. czy jest dla mnie jakaś szansa?? z góry wszystkim serdecznie i gorąco dziękuje :)

Gość gość
postaram Ci powiedzieć tak dużo jak wiem. studiuję w Niemczech, ale nie medycynę tylko kierunek techniczny. wydaje mi się że nie dasz rady w ciągu roku opanować języka, przygotować się do niemieckiej matury i napisać ją na najwyższe oceny najlepiej 1+ albo 1, czyli powyżej 90%. i o ile takie przedmioty jak chemia czy fizyka wydają się do przejścia to z obowiązkowymi humanistycznymi może być dużo ciężej. na Twoim miejscu poświęciłabym najpierw rok na naukę, później dopiero matura później próbować startować na studia. ale właściwie dużo łatwiej byłoby gdybyś mógł zostać do matury w polsce, zrobić egzamin językowy z niemieckiego - zazwyczaj wystarcza c1 ale niektóre uczelnie wymagają c2 i starać się o przyjęcie jako student międzynarodowy. ogólnie na medycynę w niemczech są bardzo wysokie wymagania. jeśli nie masz samych najwyższych ocen możesz zapomnieć o wyborze uczelni, o ile się dostaniesz, to zostajesz przydzielony. sporo informacji da się znaleźć na forach, ale niestety zazwyczaj tylko po niemiecku. jest jeszcze polska strona "studia w niemczech" ale mało tam konkretnych danych.

Gość gość
Radzę zrobić maturę w Polsce

Gość gość
Absolutnie nie masz najmniejszych szans na niemiecką maturę. Jeśli chcesz studiować, to maturę musisz zrobić w Polsce. Później oczywiście kurs na niemieckiej uczelni, przygotowujący do egzaminu DSH - google ci wytłumaczy - a po zdanym egzaminie (kurs może trwać rok, tylko jeden raz możesz powtarzać) możesz rozpocząć każde studia, medycynę też. Z tym, że na medycynę to egzamin DSH musisz zdać wyraźnie wyżej, niż na inne kierunki. I to jest jedyna droga dla ciebie, jeśli cokolwiek chcesz w Niemczech studiować.