Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tam tam ram

co to jest ostatnie namaszczenie?

Polecane posty

Gość tam tam ram

co ono daje umierajacemu i na czym polega?

Gość gość
Ostatnie namaszczenie to Sakrament Św., ktory ksiądz udziela choremu w długotrwałej chorobie i można go przyjmować wiele razy w życiu. Ksiądz namaszcza czoło i zewnętrzną stronę dłoni chorego poświęconym przez biskupa krzyżmem św. To jest sakrament, który uzdrawia chorych albo daje siłę by znosić cierpienie i wzmacnia chorego. Przyjęło się że udziela się go umierającemu jako ostatnią deskę ratunku do powrotu do zdrowia stąd obiegowa nazwa "ostatnie namaszczenie" ale prawidłowe jest: "namaszczenie chorych" bo w wielu przypadkach uzdrawia przewlekle chorych.

Gość gość
Cytat z Biblii: "Choruje ktoś wśród was? Niech sprowadzi kapłanów Kościoła, by się modlili nad nim i namaścili go olejem w imię Pana. A modlitwa pełna wiary będzie dla chorego ratunkiem i Pan go podźwignie, a jeśliby popełnił grzechy, będą mu odpuszczone."

Gość gość
czyli z tego co zrozumialam to osttnie namaszczenie pomaga uleczyc najciezej chorych tak? -to po co leczyc ludzi skoro oleje pomoga i ksiadz? -po co wydawac miliony na badania skoro wystarczy duzy sad i oliwki w nim? a i skoro dzieki olejowi moze sie latwiej dostac do nieba? -a jak kogos nie zdaza namascic to gdzie pojdzie? ja naprawde zadaje te pytania po to zeby mi ktos wyjasnil jaki jest sens tego calego namaszczania,czy ktos to potrafi?

Gość tam tam tam
i jeszcze jedno pytanie dlaczego stosuje sie te oleje jako ostatnia deske ratunku,skoro pomagaja to wedlug mnie powinny byc podane jako pierwsze zamiast lekow,sa pewnie tansze niz np.antybiotyki niz jakas chemia na przyklad,moje pytania uwazam ze sa sensowne i oczekuje tez takich wypowiedzi a jezeli to jest lipa z tymi olejami to prosze mi wytlumaczyc po co wciskac ludziom taka ciemnote? tylko po to by nabic kase producentom oleju i ksiezom? a i juz naprawde ostatnie dlaczego w do afryki nie wyslano tych olejow zeby pomogly chorym na AIDS,trzeba byc naprawde bez serca -teraz juz naprawde ostatnie,dlaczego mamy ksztalcic lekarzy ?ich studia sa dlugie i kosztowne czy nie byloby prosciej wyslac ich na praktyki do gajow oliwnych niech sie ucza jak chodowac*****elegnowac drzewka,a zamiast studio medycznych wyslac ich do seminariow koszt mniejszy ,dlaczego?

Gość tam tam tam
do goscia z 9;01 czy udzielajac mi takiej odpowiedzi mozesz to jakos uzasadnic? czy to tylko taka pusta pisanina?

Gość gość
jest tam ktos?

Gość gość
rok temu przed operacja takie wziełam mysli miłam tak czarne ze brłam pod uwage nawet najgorsze po tym namaszczeniu dzien pózniej pojechałam na sale operacyjna byłam spokojna przygotowana takie namaszczenie mozna wziasc jak /ziemia sie tobie wali/ nie trzeba koniecznie czkac na ta /ostatnia chwile/

Gość gość
teraz juz calkiem zglupialam zrozumialam ze ostatmie namaszczaenie + leki daje efekt czyli jak placebo,albo zdolnosci lekarzy?

Gość gość
gdy się facet spóści to jest ostatnie namaszczenie bo na następne trzeba dłuuugo czekać :-)

Gość gość
podsumowujac te kilka odpowiedzi dowiedzialam sie ze katolicy niewiele wiedza o tym w co wierza,co reprezentuje ich kosciol,to ludzie ktorzy nie mysla a robia to co wiekszosc bo taka tradycja

Gość gość
Ostatnie namaszczenie to jak ksiądz przychodzi do domu i także sobie zrobić loda po czym cię namaszcza tym co wyprodukuje. Albo namaszcza cię linomagiem i wtedy jedzie w anuska jako ostatnie.

Gość gość
ostatni raz w życiu widzisz Batmana

Gość maliniii
po czynach katolików widać jak wierzą i w co głównie w mamonę jak się sąsiadowi coś stanie złego to radocha dla katolików Bóg jest w tym małym mieszkanku w kościele ( tabernakulum) i jak już wyjdą z kościoła po uprzednich śpiewach i biciu się w piersi, to już myślą że Bóg nie widzi i mogą robić co chcą

Gość gość
Maliniii- cóż za wzorcowy katolicyzm z ciebie bije na tym topicu, bo już na innym wyzywasz swoją teściową. Jestem pod wrażeniem

Gość gość
TEMAT PROWOKACJA w celu wysmiewania sie z KK

Gość gość
Bedziesz umierał,poczujesz jak obumiera ci ciało,członki. Nie smiej sie,gdy nie rozumiesz sensu sakramentu.

Gość gość
Szatan nienawidzi KK,bo On głosi prawde.

Gość maliniii
29.03.14 gość Maliniii- cóż za wzorcowy katolicyzm z ciebie bije na tym topicu, bo już na innym wyzywasz swoją teściową. Jestem pod wrażeniem x x x no popatrz, jak rozsiewasz plotki, zacytuj co napisałam na tamtym forum i czy to jest wyzywanie teściowej w którym słowie ją wyzwałam

Gość maliniii
po za tym gdzie napisałam że to ja przejawiam wzorowy katolicyzm?

Gość tam tam tam
i ni sie nie dowiedzialam

Gość gość
Nie trzeba wątku aby wyśmiwać się z KK. KK samo dba by się o to wyśmiewać buahahahahaaaaaaaaaaaaaaaa

Gość gość
hahaaaa z kk nie trzeba sie wysmiewa,mozna sie tylko smia z tego cyrku

Gość inny gośćć
Koteczki śmiejecie się z świętości. I po co wam to? Jakby was to nie ruszało to nie marnowalibyście swojego czasu. Prawda? A tak siedzące czorty podjudzają was do waśni.

Gość gość
ostatnio zmarl ktos z kim bylam blisko,stad to moje zapytanie a wysmiewanie,skoro tak to odbierasz

Gość gość
szukanie logiki w jakiejkolwiek religii to strata czasu.

Gość gość
kk to siedlisko kłamstwa i obłudy.