Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pytanie o rozwarcie.

Polecane posty

Gość gość

Pytam bo zawsze zastanawiało mnie to jak to jest z tym rozwarciem. Czy kobieta je czuje, jeśli tak to jakie to uczucie i czy jest w stanie sama sprawdzić czy już ma jakieś rozwarcie?

Gość gość
Ja tam nic nie czułam, tzn. czułam skurcze ale nie rozwarcie.

Gość gość
Moja koleżanka mówiła, że jakiś czas przed porodem czuła takie jakby szczypanie w kroku i wrażenie miała takie jak by tam mokro miała, ale na wizycie jak była to rozwarcia jeszcze nie miała żadnego.

Gość gość
nie,nieda sie samemu okreslic ile cm rozwarcia jest. Jedyne co sie wtedy czuje,to ogromny bol przy kazdym skurczu

Gość gość
Z dokładnością w cm nie ale czy w ogóle kobieta "badając" sama siebie byłaby w stanie zauważyć różnice, przed i w czasie rozwarcia?

Gość gość
szyjka się otwiera,więc myśle,że jakby sprawdziła palcami to jakąś róznice by wyczuła, Ja sobie w tym momencie nie wyobrazałam wkładania TAM nawet palca:) Jak lekarz sprawdzał rozwarcie,to myślałam,że odlece w kosmos :/

Gość gość
A czy, któraś z Was odczuwała jakieś zmiany w kroczu jakiś czas wcześniej przed porodem. Bo po tym co mówiła moja koleżanka zastanawiam się nad tym, że skoro to nie są objawy rozwarcia to, co to i z kąt to się bierze?

Gość gość
nie,ja nie odczuwałam żadnych zmian. Mogła odczuwać szczypanie w trakcie rozwierania szyjki. Mozna wypatrywać kiedy czop śluzowy wypadnie,to już oznaka zblizającego się porodu

Gość gość
A jak taki czop wygląda, czy można go pomylić po prostu ze śluzem?

Gość gość
podobnie do ropy,taki zielonkawo-żółty,czasem zabarwiony delikatnie krwią. Raczej nie pomylisz tego ze śluzem.

Gość gość
Bardzo dziękuje za wszystkie odpowiedzi. Wiem, że każda z nas jest inna i ile kobiet tyle opinii. Sama za chwile mam rodzić jest to mój pierwszy poród dla tego chciałam mieć jakieś porównanie. Bo o tym, że można przegapić rozpoczynający się poród też wiem;)

Gość gość
można przegapić,zazdroszcze tym kobietom lekkiego porodu:) Jak skurcze będziesz miała regulane co 5 minut,wtedy mozesz jechac do szpitala:) Zycze szybkiego i w miare lekkiego porodu

Gość gość
Rozwarcia nie czulam zadnego. Tylko skurcze. A sobie nie sprawdzalam.i tak poznalabys na pewno jakbs sie pomacala. Slyszalam od znajomej poloznej,ze dziewczyna tuz przed porodem jak jeszcze byla w ciazy(studiowala medycyne) instruowala meza jak ma ja zbadac,zeby na darmo na porodowke nie jechac;)

Gość gość
Dziękuje. Moja siostra tak miła przy drugim dziecku poszła na wizytę bo była dzień po terminie a lekarz jej powiedział, że ma już 5 cm rozwarcia i ma się zbierać do szpitala tam podali jej kroplówkę i pół godziny od podania kroplówki była już po wszystkim. Później śmiała się że gdyby nie ta wizyta to nie wiadomo gdzie musiała by rodzić bo miała w planach jeszcze zakupy i jeszcze parę innych rzeczy. a w ogóle nic nie czuła żeby co kolwiek miało się dziać.

Gość gość
Dobry pomysł;) Gorzej jak partner panikarz;) I nie wiadomo co wyczuje;)

Gość gość
jak najbardziej kobieta jest w stanie sama sobie zbadac rozwarcie, jesli bol jej nie paralizuje; ja sobie sama badalam po skurczach zeby nie wzywac co chwile lekarza, ale ja prowadzilam samoobserwacje przez 8 lat i nie stanowilo to dla mnie problemu

Gość gość
A jak wyczuwałaś tą różnice, czy jest ona aż tak znaczna, że każda będzie wiedziała, że to już rozwarcie?

Gość gość
O coś podobnego chciałam zapytać, dlatego nie zaczynam nowego wątku. Kończę 40 tydzień ciąży i od kilku dni mam dziwne uczucie rozpychania w kroczu a rozwarcia ani śladu. Więc co tam może się dziać czy, któraś mama przechodziła coś takiego?

Gość gość
Jak bez rozwarvia czujesz tlko takie wglebienie,to przy rozwarciu bedziesz czula tam duza luke:Pze swobodnie moglabys wlozyc palec np.(Domyslam sie tylko) Ktos pytal o czop u mnie bylo to sluz podbarwiony na rozowo w sporej ilosci,czasami podbariowiony krwia.

Gość gość
Na razie mam wrażenie takie jak bym tam w środku cały czas cos miała.