Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy matka może sprzedac mieszkanie,a kasę w całości oddać jednej z córek?

Polecane posty

Gość gość

Czy naprawdę nic mi się nie należy?Moja matka ma troje dzieci,dwie córki i syna.Ja mieszkam z mężem u teściów,brat ma mieszkanie na kredyt(wzięty razem z matką) a siostra mieszka w mieszkaniu,które było kiedyś naszym "domem rodzinnym",matka z ojcem wyprowadzili się z niego i wybudowali osobny dom.Mieszkanie jest nadal własnością rodziców.Siostra poznała ostatnio pewnego pana,z którym wiąże pewne plany na przyszłość,m.in.przeprowadzkę,więc chce żeby rodzice sprzedali to mieszkanie i dali jej pieniądze do ręki.Chodzi o jakieś 150tys.Czy mogą tak zrobić?

Gość gość
mogą a ci nic do tego

Gość gość
Niestety, żyjący rodzice mogą dysponować jak chcą.

Gość andkaa
Też mi się tak wydaje. Równie dobrze mogliby wszystko oddać sąsiadowi (tyle, że poza gronem rodzinnym ktoś by płacił kasę za darowiznę), a obie siostry olać.

Gość gość
Dziękuję za odp

Gość gość
Jedna siostra warta drugiej. Chytrus dwa razy traci

Gość gość
moga zrobic z kasa co chca

Gość gość
Jedna wszystko dla siebie, druga pazurami będzie wyrywać bo jej też się należy... Rodzice muszą być z was dumni :-)

Gość gość
drugi artykuł z google po wpisaniu hasła darowizna a zachowek jest całkiem niezły, ale nie mogę go wkleić

Gość gość
Teraz będą sępy czekać..

Gość gość
Czyli nic nie można zrobić. Każdy jest mądry póki jego taka sytuacja nie dotyczy.

Gość gość
otulona_snem moga,dopiero po ich smierci mialabys prawo do zachowku xxx do jakiego zachowku??? zachowek jest liczony od masy spadkowej - a kasa za sprzedane mieszkanie za życia nie wchodzi do spadku, skoro nie była na koncie rodziców w dniu ich śmierci

Gość gość
powiedz rodzicom, żeby dali ci twoją część - a siostrzyczce do mieszkania niech się gach dołoży!

Gość gość
A może panienka po prostu nie zasłużyła?

Gość gość
oczywiście, że wchodzi. To jest darowizna dla jednej z córek. Po śmierci rodziców będzie wliczona do spadku dla celu wyliczenia zachowku wynawet gdy minie 10 lat. Poczytajcie orzeczenia SN do art. 994par. 1 k.c.

Gość MieszkoMieszko27
Autorko a ty co, chcesz zmusić matkę żeby cię pokochała i tobie dała pieniądze a nie siostrze? Skąd kretynko nie wiesz że może akurat tobie zapiszą swój nowy dom? Jak w przysłowiu, z rodziną to dobrze się wychodzi ale na zdjęciu ;-)

Gość gość
NO to jak to jest, dlaczego tobie nic nie dali ? Nie mówili nic na ten temat ?

Gość gość
no córka obdarowana winna zgłosić to do US, bo jak nie zglosi to nici ze zwolnienia z podatku.

Gość gość
Nie,nie pragnę tego żeby mnie pokochała,chcę sprawiedliwości.Ma trójkę dzieci a nie jedno.

Gość gość
Nie,nie pragnę tego żeby mnie pokochała,chcę sprawiedliwości.Ma trójkę dzieci a nie jedno.

Gość gość
Jak się skarbówka dopatrzy to zrobi. A wierz mi, że sprawdzają przlewy powyżej 10.000 PLN, albo jeżeli kupi mieszkanie, a nie będzie mogła udowodnić to kara jest bodajże 75% sumy ktorej nie potrafi wykazać, a na zgloszenie darowizny ma 6m-cy bo potem płaci się podatek.

Gość gość
Mogą zrobić tak:matka sprzeda to mieszkanie i kupi inne i da je tej córce

Gość gość
Do masy spadkowej wchodzi darowizna do 5 lat wstecz

Gość gość
Tyle że możesz powiedzieć rodzicom że w razie czego niech liczą tylko na ową córę... Można to podciągnać pod skrajną niesprawiedliwosć wobec dzieci -no chyba że ciebie też kiedyś sowicie obdarowali.

Gość gość
Mąż ma trójkę rodzeństwa. Jakiś czas temu dostali w spadku po babci jakąś działkę na mazurach. Mąż zrzekł się spadku bo więcej z tym roboty by było niż to jest warte, pozostała trójka żre się o to do dzisiaj. To tyle jeśli chodzi o rodzinę. Matka będzie mądra to sprzeda to mieszkanie i przepierdzieli forsę na swoje przyjemności przed śmiercią bo dać coś takim pazernym sępom to porażka.

Gość gość
po 1 zycie nie jest sprawiedliwe po 2 jestes dorosla i ona juz za nic nie musi byc odpowiedzialna ani w zwiazku z toba ani z reszta. To sa jej pieniadze i zrobi z nimi co chce a ty se zapracuj glupia franco.

Gość Zsazsa
Autorko czy masz dobre warunki u teściów ? Moze nic ci nie brakuje a siostra i brat potrzebują bardziej niż ty , bo jedno ma kredyt a drugie nie ma mieszkania . Możliwe ze sprzedadzą i podziela po równo miedzy was, porozmawiaj z rodzicami. Powinno byc sprawiedliwie , chociaż nie zawsze tak jest . :(

Gość Ale to już było
Znam taka sytuację.Po pewnym czasie matka zmarła ( była wdową) za życia wzięła kredyt i ta córka która zgarnęła po matce wszystko zmusza rodzeństwo do spłacenia tegoż kredytu wziętego za życia przez matkę.Żeby było fajniej ta pazerna siostra mieszka w domu w którym zamieszkiwała z matką.Obecnie sprawa jest w sądzie.Rodzeństwo notarialnie odpisało się od wszystkiego.Po prostu szuka jeleni do spłaty długu😠