Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

dostałam wypowiedzenie a okazało się, ze jestem w ciaży

Polecane posty

Gość gość

staramy sie o dziecko, jesienią straciłam pierwszą ciążę. Od stycznia staramy się znów. W pierwszej połowie marca podpisałam wypowiedzenie, a teraz najprawdopodobniej jestem w ciąży. To byłby 6 tydzień. Ciesze się niezmiernie :-). A szef chyba mnie zmiesza z błotem, jak mu powiem.

Gość gość
Szef wcale nie musi cie mieszac z blotem bo nic go twoja ciaza nie obchodzi- ochrona przed zwolnieniem jest od 12 tc, a tak nie musi ci cofac wypowiedzenia

Gość gość
bzdury

Gość gość
ale sama podpisalas wypowiedzenie i to tylko 6 tyd.

Gość gość
Z kolei gdy firma wypowiada pracownicy angaż (czego ona początkowo nie kwestionuje), może ona żądać uznania tej czynności za bezskuteczną, gdy po dokonaniu wymówienia okazało się, że jest w ciąży lub gdy w okresie wypowiedzenia zaszła w nią (wyrok SN z 29 marca 2001, I PKN 330/00).

Gość gość
oczywiście, ze tak. Żadne 12 tygodni. Wręczenie wypowiedzenia w ciazy jest nieprawne, nawet, gdy ciąża okaże się później. trzeba wypowiedzenie wycofac

Gość gość
Ale przepisy są tak skomplikowane, że hoho

Gość gość
wcale nie są skomplikowane. trzeba tylko umieć dobrze czytać i interpretować. Kobieta w ciazy jest chroniona zarówno przed wręczeniem wypowiedzenia, jak i przed rozwiązaniem umowy, choćby w ciażę zaszła w ostatnim dniu biegu wypowiedzenia. A jak okazuje się, ze podczas podpisywania wypowiedzenia była już w ciąży, to już w ogóle

Gość gość
Wręczenie wypowiedzenia w ciazy jest nieprawne nawet jeśli byłaś nieświadoma ciąży. Więc sorryy masz szczęście ale musi cofnąć

Gość gość
nie ma sie co tak podniecac, moze i tej ciazy tez nie donosic.

Gość gość
no fajnie mi zyczysz gościu. Musisz być strasznie zgorzkniały/a i nieszczęśliwy/a jak będzie, nigdy nie wiadomo...

Gość gość
a gdzie tu zyczenie? wlasnie: nic nie wiadomo, jedna ciaze stracilas, druga tez mozesz, zycie. wiec nie ma sie tak zaraz podniecac wypowiedzeniem i reakcja szefa.

Gość gość
A ktoś się podnieca? Reakcja szefa jest dla mnie oczywista, bo to nie pierwsza taka sytuacja w naszej instytucji (państwowej!)

Gość gość
Kolezanka walczyła z pracodawca w sądzie w identycznej sytuacji do twojej i nie bylo wątpliwości - wypowiedzenie cofnięto, a ona...poszla na chorobowe

Gość gość
A jaką miałaś umowę? Na czas określony czy nieokreślony?

Gość gość
Jak bym miala takiego pracodawcę co by mnie po sadach ciagal to tez bym od razu poszla na l4 i po zakończeniu macierzynskiego jeszcze raz zaszla w ciąże.

Gość gość
Jedna i druga strona ma racje :) O co chodzi? O rodzaj umowy :) . Jesli byla umowa na czas nieokreslony: kobieta chroniona jest od poczatku ciazy, czyli szef w takiej sytuacji ma prawny obowiazek cofnac upowiedzenie, jesli rozwiazanie umowy zostalo podpisane w momencie, gdy kobieta byla juz w ciazy. . Jesli umowa byla na czas okreslony: kobieta chronbiona jest dopiero po 12 tc,

Gość gość
* upowiedzenie = wypowiedzenie

Gość gość
Oczywiście umowa na czas nieokreślony

Gość gość
W takiej sytuacji prawo jest po Twojej stronie ;)