Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Tabletki antykoncepcyjne na uregulowanie okresu a antykoncepcja.

Polecane posty

Gość gość

Witam. Od jakichś 3 miesięcy biorę tabletki antykoncepcyjne Dionelle, które przepisał mi lekarz ginekolog na uregulowanie okresu. Na wizycie miesiąc temu byłam u innego ginekologa (tylko po przepisanie kolejnej paczki) i powiedział mi, że to działa normalnie jako zabezpieczenie, że nie mam się czego obawiać, natomiast na ostatniej wizycie mój Pan Doktor `prowadzący` powiedział mi, że te tabletki mają bardzo małe działanie antykoncepcyjne i przy współżyciu zalecane będą inne zabezpieczenia. Z czego to wynika? Biorę je zgodnie z instrukcją - codziennie, o tej samej porze, nie zdarza mi się zapomnieć, każda tabletka na odpowiedni dzień tygodnia, zaczynając od poniedziałku, nie popijam. Czy w końcu jestem dzięki nim zabezpieczona? Jeszcze drugie pytanie. Czy gdy np. w poniedziałek, wtorek i środę, wezmę tabletkę o 9, a w czwartek o 11-12 czy ma to jakieś większe znaczenie?

Gość gość
parę godzin nie ma znaczenia,a z tę skutecznością,to lekarz dobiera tabletki na miarę,wagę,przebyte ciąże,wtedy dobierany jest lek odpowiedni.Nie dla każdej wszystkie tabletki są tak samo skuteczne,np ja z kuzynką mialyśmy te same potem ona odstawiła zaszła w ciążę i choć wagę ma tą samą to lekarz powiedział,że poprzednie już się dla niej nie nadają bierze takie z różnym poziomem hormonu w różnych etapach cyklu.Więc może i do wyłącznie regulowania okresu stosuje się jakieś o minimalnej jego zawartości.