Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pieczenie w sercu prosze o porade

Polecane posty

Gość gość

Od dwoch godzin strasznie piecze mnie serce. Nie wiem co to moze byc (mam 30 lat). Co powinnam z tym zrobic: wybrac sie teraz na pogotowie czy poczekac z tym do jutra i udac sie do rodzinnego lekarza?

Gość gość
zadzwon na 112 i zapytaj

Gość gość
Dzwon na pogotowie, to może byc zawał, takie są właśnie objawy.

Gość gość
A może to niestrawność raczej. Wiek na zawal za wczesny, to mogą być wrzody, albo woreczek żółciowy- wbrew pozorom takie sprawy odczuwa się na klatce piersiowej- wiem, bo sama tak miałam.

Gość gość
Przez to, ze moj ojciec umarl na zawał (jego ojciec z resztą tez), wiedzialam, ze moj przypadek z zawalem moze miec malo wspolnego- poczas zawalu towarzyszy strach przed smiercia i pare innych objawow ktorych nie milalam. Dlatego nie spieszylam na pogotowie... Przejrzałam kilka specjalistycznych stron opisujących moj problem i jestem w szoku, ze jest to bardziej zwiazane z żołądkiem niz z zawalem. Dwa dni temu odstawilam antydepresanty silne jak dla konia co takze moze byc przyczyna moich dolegliwosci. Jesli wczesniej nie wykituje, to mam do pogadania z moim lekazem...

Gość gość
Eee dziewczyno jeśli odstawilas antydepresant to całkiem normalne że tak teraz wygląda sprawa:) to są poprostu skutki odstawienne i powinny minąć..sama tak miałam w dodatku uderzenia gorąca,strasznie się pociłam, zawracalo mi się w głowie.. Mam nadzieję że nie odstawilas tak poprostu nagle z dnia na dzień? Tylko stopniowo zmniejszając dawki..! To bardzo ważne.. Jeśli odstawilas nagle to natychmiast wróć do leku i go zażyj. To pieczenie w sercu moim zdaniem jest takim właśnie symptomem nerwicowym i to normalne że tak się dzieje..a swoją drogą jaki antydepresant brałas i jakie dawki? I jak długo?

Gość spaślak_
poczas zawalu towarzyszy strach przed smiercia>>>niekoniecznie i ja bylbym sceptyczny ze klatka piersiowa boli od zoladka chyba ze ktos jest tak durny i nie odroznia pieczenia zgagi od bolu w klatce. nie masz kaszlu przypadkiem ? jesli tak to przeczytaj ulotki od lekow ktore bralas tam bedzie wyjasnienie. zobacz dlonie i stopy czy nie maja innego koloru niz zwykle i mozesz sobie sprawdzic puls w tetnicy z lewej i prawej strony w sensie czy wyczuwasz ze ktoras jest bardziej "wypelniona". wiekiem sie nie sugeruj nie kazdy ma zawal czy problem z sercem od trojglicerydow czy cholesterolu.

Gość gość
Bralam pół tabletki dziennie sertraline 50mg. Odstawilam je po 5 dniach brania poniewaz byly dla mnie za mocne- potrafilam godzinami siedziec jak nacpana. Poza tym po nich nic mi sie nie chcialo.

Gość gość
O rany to w takim razie to pieczenie to normalna sprawa.. Powiem tak..antydepresanty działają dopiero po ok.2-4tygodni.. Wtedy można mówić o efektach..póki co początki z takim lekiem zawsze wyglądają tak że wszystko się nasila, człowiek nie ma chęci do niczego,jest ciągle śpiący, otumaniony..dlatego bo organizm przyjął nieznaną mu substancje i dopiero po regularnym codziennym bramiu po tych 2tygodniach lek zaczna wkoncu pomału działać..samopoczucie się poprawia, tobie coraz bardziej wszystko zaczyna się chcieć..czujesz większą siłę i motywację do działania,itd i to nie jest tak że odrazu zaczniesz się dobrze czuć i tak będzie codziennie już . Lek stopniowo będzie się rozkręcał będziesz miała mieszane dni raz będzie lepiej raz znów gorzej..i z czasem tych dni lepszych będzie więcej to już oznaka że lek w pełni działa..tak po ok.3 miesiącach wszystko się unormuje i będą już same dobre dni..jeśli oczywiście lek okaże się dla ciebie odpowiedni.. Źle zrobiłaś że odstawilas nagle..trzeba było tylko to przetrzymać te dni co mówisz że czułas się jak naćpana.. To jest jak najbardziej normalne . I lek wcale nie był dla ciebie za mocny..brałas przeciętną dawkę..wcale nie silną. Szkoda że zrezygnowałas z tego leku bo jeśli masz depresję lub nerwice bardzo by ci mógł pomoc..wiem bo sama brałam antydepresant na nerwice..i miałam dosłownie tak jak ty na początku..ale to minęło..trzeba tylko przeczekać.. A pieczenie w sercu to tylko objaw nerwicy moim zdaniem..a że twój układ nerwowy jest teraz troszkę naruszony tym nagłym odstawieniem leku to całkiem normalne że czujesz takie pieczenia itp to minie..wypij sobie melise albo jakieś coś na uspokojenie wes co cie rozluźni jakieś kropelki czy coś powinno minąć..

Gość spaślak_
zawracasz d**e zamiast przeczytac ulotke :O nie lykaj przypadkiem tej aspiryny, ten twoj lek ma interakcje z aspiryna, warfaryna itd. czyli domniemam że obniza krzepliwosc krwi wiec nie grozi ci zawal,zator czy udar. jestes histeryczka i masz problemy z czytaniem a wlasciwym lekarzem bedzie jednak psychiatra, nie kardiolog.

Gość gość
do spaślak_ przypominasz mi kogos z bajki smerfy

Gość gość
no sorry gdy ja dostałam pierwszy raz w życiu ostrego napadu zgagi to byłam przekonana że to zawał ból zaczął się nagle i był tak silny że trudno mi było oddychać nigdy przedtem nie czułam tak silnego bólu no i zdarzyło mi się to w okresie gdy miałam bardzo dużo stresów i przechodzoną grypę, byłam osłabiona gdy przez ponad półgodziny ból nie mijał wylądowałam na Izbie Przyjęć wiek nie ma nic do tego bo rzadko kto się bada serce w młodym wieku ja np. od 15 roku życia nie miałam ekg więc niby jak 16 lat później mam wiedzieć że jestem w pełni zdrowa ? lekarze często bagatelizują dolegliwości młodych osób bo z góry zakładają że oni "są zdrowi"

Gość gość
miałam przypadki w rodzinie, śmierci na zawał w wieku 36 lat gdyby każdy myślał kategoriami że trzydziestolatek nie może umrzeć na zawał to byłoby więcej zgonów lekarz nie powinien się sugerować wiekiem pacjenta i jego wyglądem a jego objawami i wynikami jeden durny lekarz patrząc na mojego męża powiedział że niemożliwe że ma wysoki cholesterol, bo jest szczupły i wygląda młodo na swój wiek (39 lat) a mąż ma bardzo podwyższony cholesterol, gorszy wynik od własnej mamy i babci ja z kolei mam wysoki cukier mimo diety i też każdy durny lekarz pyta dwa razy czy na pewno robiłam badanie na czczo :-( taaaa, specjalnie oszukuję by mieć wyższy wynik, lekarze to idioci

serce nie może "piec"... jeśli piecze Cię w okolicy zamostkowej to może masz zgagę. wizyta u lekarza nie zaszkodzi.

Gość gość
Pieczenie to raczej nie zawał ..ale zawsze lepiej sprawdzić .

Gość gość
do OliwkaM85 Tak pieklo mnie jak diabli serce. Z anatomii czlowieka akurat dobra bylam i zapewniam, ze wiem gdzie sie serce znajduje..

Gość gość
Dziekuje wszystkim za wypowiedzi. Za kilka godzin bede miec wizyte u lekarza.

Gość gość
Ja się zgadzam że z czymś takim to tylko do lekarza! W Józefowie chodzę co Centrum Kardiologii i polecam serdecznie!