Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

wymiotujące dziecko, pomocy

Polecane posty

Gość gość

Moja 9 miesięczna Córka od rana wymiotuje. O 4 obudziła się i jak zwykle podałam Jej herbatkę - zwymiotowała. Pomyślałam, że może nie miała na nią ochoty i to dlatego. Ale potem podałam Jej o 6 mleko i teraz o 8 również i w obu przypadkach zwróciła jedzenie. Nie wiem co się dzieje. Zachowuje się normalnie, uśmiecha się gaworzy, bawi się, nie ma gorączki ani biegunki. Co to może być? Bardzo się niepokoję...

Gość gość
to może być jelitówka :) dawaj często pić (chłodne), ale po 2 łyczki... dieta - po dwie łyżeczki, w odstępach... no i pewnie bez lekarza się nie obejdzie...

Gość gość
jak często podawać Jej pić?

Gość gość
na co czekasz, idz ze do lekarza, tu takiego nie znajdziesz,a tylko dziecku szkodzisz

Gość gość
Mała zachowuje się normalnie, dlatego jeszcze się wstrzymałam z lekarzem. Pojadę na pewno, ale chciałabym jeszcze chwilę Ją poobserwować.

Gość gość
Może włos jest w gardle stanął bo był w mleku i zwraca . Dac dużo pić by przełyk ,oczyścić

Gość gość
ręce opadają jak ktoś daje radę inną niż "idz do lekarza" apropo niemowlaka, którego nie widzi, nie zna jego stanu ani nie może zbadać...

Gość gość
najwazniejszcze zeby sie nie odwodnila! jesc , nawet jak caly dzien nic nie zje, to sie nie nie stani, przeglodzi sie i tyle. ale ja nei bedzie pila to bardzo zle. dawaj jej pic najwiecej jak sie da, moze byc nawet zwykla woda, albo herbatka mietowa. Nie przejmuj sie ,dzieciom zdarzaja sie takie wypadki, moze wczoraj zjadla cos co jej poszkodzilo, wystrczy kawalek lupy od jabka lub cos powiedzmy ze ciut mniej swiezego

Gość gość
a bez lekarza sie obejdzie :) nie pzejmuj sie :) skoro dziecko normlnie sie zachowuje to nie ma powodow do panii,Moj syn kiedys napisl sie wody z jeziorka, normalnie ulamek sekundy nie zdarzylam go zlapac zeby nie pis. i co? potem kilka razy zwymiotowal i zyje :)

Gość gość
źle piszecie - musi pić dużo, ale po troszeczku... my rocznemu dziecku dawalismy strzykawką kompot z jabłek (można) lub osłodzoną herbatkę...po 5 ml...cała noc Lekarka kazała po troszeczku! Biegunka doszła po 24 h.

Gość gość
o widzisz, a mojej koleżanki syn po wypiciu odrobiny wody z jeziora (czystego, z flagami i takie tam) w 3 godziny po wpadł w stan septyczny, bo zignorowali własnie wymioty. Dziecko było nie do odratowania. Także uważam ze SKRAJNĄ nieodpowiedzialnośc nie chodzenie z tak małym dzieckiem do lekarza, coby się nie działo

Gość gość
będę Jej cały czas podawać płyny i jeśli do 14 Jej się nie poprawi to pojadę do lekarza

Gość gość
dziecko tylko 2 razy zwymiotowało i już do lekarza? bez przesady... Może zjadła wczoraj coś nowego co jej zaszkodziło?

Gość gość
woda z odrobiną soli jest dobra ,dzięki temu się nie odwodni a nie czuć soli w smaku .

Gość gość
Jak radzili juz - podawaj duzo wody, zeby sie nie odwodniła tzn malutkimi porcjami ale zeby bilans wyszedł duży. W razie problemów jak bedzie tez zwracała mozesz z czasem podac orsalit (elektrolity zeby sie nie odwodniła)

Gość gość
dlaczego do lekarza dopiero po 14? przecież rejestrować się powinno RANO

Gość gość
nie muszę się rejestrować, chodzę prywatnie

Gość gość
Moje dzieci zawsze miały takie objawy na ząbki..sprawdź,może się coś wysuwa?

Gość gość
No właśnie moja Mama mówi mi to samo, że to może być przez ząbki. Daję Jej pić, nic się póki co (na szczęście) nie dzieje.

Gość mamapoliimarty
może ząbki, a może jelitówka, ale tak czy inaczej dziecko musi pić, bo taki maluch szybko się może odwodnić, nie musi na początku jeść ale pić koniecznie.Około litra płynów na dobę. Podawaj małymi łyczkami, co kilka minut, a najlepiej kup orsalit i podawaj wg ulotki.Gdyby doszła gorączka,biegunka lub coś innego niepokojącego to koniecznie idź do lekarza.Powodem do niepokoju jest senność dziecka, apatia i skąpe sikanie.

Gość gość
Najważniejsze jest nawadnianie. Podaj jej jak najszybciej Orsalit, tak aby uzupełnić elektrolity. Podawaj około 15 mililitrów płynu co 10 minut. Obserwuj, czy dziecko nie ma objawów odwodnienia. Jeśli zaobserwujesz objawy odwodnienia u dziecka, zgłoś się niezwłocznie do lekarza. Są to: mniej mokrych pieluszek, ciemniejszy kolor i nieprzyjemny zapach moczu, suchość w ustach (dotknij palcem języka dziecka, aby to sprawdzić), bladość lub niezdrowe zaczerwienienie skóry, dziecko płacze bez łez, przyspieszony oddech.

Gość gość
Godzinę temu dałam Małej mleko, wszystko pięknie zjadła i nie wymiotowała. Uśmiecha się, gaworzy, bawi się. Mierzyłam Jej temperaturę ma 37,5. Biegunki nie ma. Poobserwuję Ją jeszcze, będę dawała Jej pić. Ale wieczorem i tak pokażę Ją mojemu pediatrze żeby mieć już 100% gwarancji, że wszystko jest ok.

Gość gość
Byłam u lekarza. Kazał dać mocz na badanie bo to może być powiązane z drogami moczowymi, a jeśli nic nie wyjdzie to może to być lekka wirusówka. Mam Ją poić i obserwować.