Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy to jakis zabobon????

Polecane posty

Gość gość

Hej, ostatnio poprosilam szwagierke o bycie chrzestna naszego dziecka, ta grzecznie odmowila wykrecajac sie ciaza. Ok, zrozumialam, ze moze boi sie ze bedzie sie zle czula czy cos (w dniu chrztu bylaby w 5 mies). Ale dzis poprosilam kuzynke, a ta mi powiedziala ze niestety chrzest za 3 mies, a ona za miesiac rozpoczyna starania o dziecko i byc moze do tego czasu bedzie w ciazy. Wiec spytalam (z czystej ciekawosci) dlaczego w ciazy nie mozna byc chrzestna, a ona mi na to "bo nie". I rozmowa skonczona. Czy to jest jakis zabobon??? Bo raczej kosciol katolicki nie ma nic przeciwko...Mozecie mnie oswiecic :)

Gość gość
może po prostu nie chcą być chrzestnymi dla twojego dziecka i tyle? a ty się doszukujesz drugiego dna...

Gość gość
Tez sie z takim czyms spotkalam ze ciezarna nie moze trztmac do chrztu, ale gdy pytalam z jakiego konkretnie powodu przewaznie slyszalam - bo nie albo bo to przeynosi pecha ewentualnie ze tamto dziecko przejmie wszystkie dobra przez co u tej ciezarnej moze cos sie dziac. Czyli, wytlumaczenia zadne i jak dla mnie zabobon, podobnie jak kupa mniej lub bardziej głupich

Gość gość
nie to raczej nie to ze nie chca. Ja jestem chrzestna ich dzieci, a poza tym mamy bliskie relacje. Nie przyszloby ,i do glowy kogos zmuszac do takiej funkcji albo obrazac sie ze ktos nie moze- wiem ze w zyciu sa rozne sytuacje wiec ok. Ale obie mi zaznaczyly ze nie bo ciaza, dlatego jestem troche ciekawa.

Gość gość
to jest jakiś zabobon ale co i jak dokładnie to nie wiem

Gość gość
tak tak, też słyszałam, że kobieta w ciąży NIE MOŻE być chrzestną :D ale ciężko mi teraz wyjaśnić dlaczego, ponieważ nie skupiam się na takich bredniach :D

Gość gość
a moze też boją sie konsekwencji finansowych. Małe dziecko to duży wydatek - a tu chrzest, roczek chrześniaka itp - to też niemałe kwoty. Nawet jeśli nie oczekujesz od chrzestnych sponsorowania twojego dziecka... to jednak z niczym tez nie wypada sie pojawić

Gość piosnka na wiosne
Milicjanci znalezli w lesie borowika: - Gadaj gdzie twoi kumple! Nie chcial powiedziec to go spalowali. Przynosza resztki grzyba na komende: - Pocoscie go palowali? - pyta komendant. - My!?? palowali?!? On spadl ze schodow!!!

Gość gość
Ja znam ten zabobon. Chodzi o to, że ciężarna nie powinna trzymać dziecka do chrztu, bo może umrzeć albo rozchorować się jedno z dzieci, albo to chrzczone albo to nienarodzone. Pewnie wieki wieki coś takiego się stało i stąd ten zabobon

Gość gość
Chodzi o to ze kobieta w ciazy nie moze byc chrzestna bo odbierze malemu cale szczescie

Gość gość
tez sie z tym spotkalam. Szwagierka miala byc chrzestna syna, ale odmowila z powodu ciazy, a wiem, ze to nie byla wymowka-tlumaczyla, ze to przynosi pecha jednemu z dzieci- albo chrzczonemu, albo temu nienarodzonemu. Ona w taki zabobon wierzy i koniec :D

Gość gość
Tak to głupi zabobon jak zresztą wszystkie zabobony. Ja byłam chrzestną gdy byłam w ciąży. Coś mi się obiło o uszy o tym przesądzie więc powiedziałam rodzicom dziecka, że jestem w ciąży, na wypadek jakby mielli cos przeciwko. Nie mieli. Dziwi mnie to, chrzest odbywa się w kościele, rodzice chrzestni maja byc katolikami a oni przejmuja sie jakimiś zabobonami.

Gość gość
no spoko, dziekuje za rozjasnienie sytuacji :) ja tam w takie rzeczy nie wierze i nie bardzo sie znam, no ale jesli ktos wierzy to trzeba to uszanowac:) tez zawsze mnie dziwilo ze jestesmy niby tkim katolickim narodem, a wiara w takie zabobonne d**erelki wciaz zywa :D

Gość gość
tak jest taki przesad, dokladnie nie wiem na czym polega ale u mnie tez sie nie prosi kobiet w ciazy ani dziecku sie nie odmawia bycia chrzestnym( choc w tym przypadku ostanio jednen kuzyn odmowil drugiemu bo poprostu przestal chodzic do kosciola i powiedzial,ze on dobrym chrzestnym nie bedzie bo jednym z obowiazkow jest wychowywanie dziecka w wierze)