Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Filologia angielska w Krakowie czy public relations w Anglii

Polecane posty

Gość gość

jak uważacie ? nie chce się zbytnio rozpisywać , bo wolałabym żebyście spojrzeli na to obiektywnie

Gość gość
Ani jedno ani drugie.

Gość gość
A dlaczego tak uważasz, można wiedzieć ? :)

Gość gość
Nie są to przydatne studia. Nie mam nic do studiów humanistycznych, ale co będziesz robiła po tych kierunkach?

Gość gość
i tak na kasie w biedronce skończysz :)

Gość AJALA
również uważam że ani to ani to ale lepiej poza krajem

Gość gość
po anglistyce w Krakowie mogę pracować jako nauczyciel bądź tłumacz ( w zależności od wybranej specjalizacji ) , udzielać korepetycji , być tłumaczem na roznych spotkaniach biznesowych itd. , pracować w szkołach angielskich , ogolenie jest dużo opcji i myślę że w dzisiejszych czasach to bardzo przydatny kierunek , chociaż trudny i wymagający obecności na każdym zajęciach oraz pracy w domu :) studia w Anglii natomiast dają możliwość na znalezienie dobrej pracy za granicą jak i w Polsce , na uczelniach za granicą stawia się na praktykę i przygotowanie do zawodu , praca w agencjach reklamowych itd. może być ciekawa szczególnie jeśli ktoś lubi wymyślać , tworzyć nowe kreatywne rzeczy , nie wiem czy do końca nadawałabym się do tej pracy z racji tego że nie mam dużej pewności siebie i nie do końca umiem bronić swoich pomysłów , nie mam takiej siły przebicia , ale praca wydaje być się ciekawa , noi w dzisiejszym świecie mediów raczej myślę że zapotrzebownie na takie rzeczy jest. Nawet gdyby to były kierunki których "nie opłaca się studiować" , to wole uczyć się czegoś co mnie interesuję , bo jeśli człowiek robi to co kocha , to może dać to największe efekty :) Ale nie zgodze się że humanistyczne kierunki są spisane już kompletnie na straty ,tak naprawdę potrzeba humanistów także dzisiaj , chociaż PR zajmuje się akurat bardziej społecznymi zagadnieniami , marketingiem , może nawet trochę psychologii bym powiedziała.

Gość AJALA
teraz już oczywiste że do PR nie nadajesz się :) idź na filologię

Gość gość
A cóz to za studia ? Dla fasonu chcesz studiować ?

Gość gość
Jeśli ktoś naprawdę lubi to co robi , jest w tym dobry , a później stara się o prace , to na pewno nie skońćzy na kasie w biedronce , no chyba że tylko siedzi w domu narzeka i czeka aż praca przyjdzie do niego sama :) Na razie jestem jeszcze w liceum , ale pracowałam już jako promotorka , konsultantka telefoniczna i hostessa , mimo swojego młodego wieku , braku doświadczenia i nauki w liceum dziennym znalazłam pracę , trzeba wstać zacząć szukać i działać :) I od czegoś trzeba zacząć , wiem że z pracą nie jest łatwo , dlatego zaczęłam od takich małych rzeczy , ale za to wcześniej. Ale oczywiście dla niektórych łatwiej siedzieć i marudzić ,że pracy nie ma...

Gość oj pracy jest multum
tylko płaca to jałmużna a ja nie zamierzam być w taki sposób traktowana jeśli ktoś chce to może sobie pracować ja szukam pracy za którą dostanę wypłatę a nie jałmużnę

Gość gość
AJALA chyba zbyt szybko stawiasz takie "diagnozy" , bo ani mnie nie znasz ani za dużo o mnie nie wiesz :) Ta praca jest dla mnie naprawdę ciekawa , wymaga kreatywnego myślenia , nowych pomysłów , można tworzyć coś nowego , a właśnie to mnie naprawdę interesuję , tworzenie :) Jak na razie z reklamą nie miałam dużo wspólnego , natomiast jako konsultantka telefoniczna ( co wymagało czasem naprawdę dużej.. chmm.. kreatywności , tak to bym nazwała , i psychologicznych chwytów ) sprawdziłam się bardzo dobrze , mimo tej potrzebnej "dużej pewności siebie ". Może jest tak że w życiu prywatnym różnie z tym bywa , natomiast w pracy potrafię się dostosować do wymagań i daje z siebie wszystko.

Gość gość
no właśnie miałam to dopisać , że to kolejna wymówka " za takie pieniądze nie opłaca się pracować " nie będę za takie grosze... Ale od czegoś trzeba zacząć :) np. jako zwykły konsultant telefoniczny możecie startować o awans na trenera , który zarabia już trochę więcej , chociaż nadal nie jakieś kokosy , ale trzeba się "wspinać " :) Ważne jest tez to ze w pracy można zdobyc nowe kontakty , doświadczenia. Z kelnerki można awansować krok po krok np. na menadżera albo kierownika sali. Jeśli chcecie od razu zając jakies dobrze płatne stanowisko to róbcie dodatkowe kursy , fakultety itd. bądź też wyjedzcie za granicę do pracy , tam stawki nawet w zwykłym KFC są o wiele większe , wiadomo.

Ja będę studiować dziennikarstwo ze specjalizacją reklama i public relations i też mogę pracować w agencjach reklamowych a czuje że zrobię świetną karierę.

Gość gość
Wybierz coś co cię interesuje i jest dobrze opłacane.

Gość gość
2 kierunki po c***ju :D Wiesz czym chcesz się konkretnie zajmować?

Gość gość
tak wiem :) pierwsza opcja to praca w agencji reklamowej druga to specjalizacja tłuamcza na anglistyce - tłumaczenie dokumentów , książek , na spotkaniach biznesowych , konferencjach , wyjazdach , może dawanie jakiś korków i praca w szkole jezyka angielskiego , bądź tez praca tłumacza sądowego noi obydwie opcje są opłacalne planuje raczej emigrować , więc studia w anglii byłyby lepsze ale to dość odważna decyzja , i kosztowna , oczywiście bez student loan czyli kredytu studenckiego by się nie obyło , na szczęście można spłacać dopiero po studiach przy zarobkach powyżej 15 tysięcy

Gość gość
W Anglii zapłacą ci za studia, 1 kierunek, o resztę sama musisz zadbać. Dobrze jest to wiedzieć jak się wybierasz.

Gość gość
Będę musiała wziąć student loan , mieć jakieś oszczędności na pierwsze miesiące na wynajem albo akademik , jedzenie , i jak najszybciej będę musiała znaleźć pracę Ale przeraża mnie perspektywa tego że będę tam zupełnie sama bez nikogo znajomego , no ale wiadomo po czasie poznaje się ludzi Jednak zastanawiam się nad Krakowem , tam będzie połowa moich przyjaciół , będzie łatwiej , pewniej , tylko perspetywy na przyszłość gorsze

Witam, jak słyszę że po filologii ktoś ma perspektywę tylko na pracę w biedronce, to mi się przysłowiowy nóż w kieszeni otwiera. Owszem, prawdą jest że bardzo dużo osób z wykształceniem wyższym (w tym na pewno też po FA) nie ma pracy w zawodzie, ale można wymienić kilkadziesiąt innych kierunków bez perspektyw pracy w zawodzie w naszym kraju. Jestem zdania że jeżeli ktoś to kocha i ma predyspozycje językowe, to nie utonie, wręcz przeciwnie można zarobić naprawdę sporo, tym bardziej, że z tego co się orientuję to na FA na UP w Krakowie jest spory przesiew już na pierwszym roku, co świadczy o tym że nie każdy kto się zdecyduje może takie studia ukończyć, dzięki czemu potencjalna konkurencja na rynku maleje :)