Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

wypowiedzenie umowy o prace po macierzynskim! jak uniknac

Polecane posty

Gość gość

planuje wrocic do pracy, ale wiem ze moga mnie zwolnic bo zatrudnili sobie swoje znajome, jak uniknac zwolnienia

Gość gość
znów zaciążyć

Gość gość
aby Ciebie zwolnić muszą mieć jakiś powód .. jeśli wręczą Tobie wypowiedzenie a Ty uznasz, że opisany powód zwolnienia Ciebie z pracy jest naciągany to śmigaj do sądu pracy z powództwem o przywrócenie

Jest taki art. 183 ze znaczkiem 2 kp: „Pracodawca dopuszcza pracownika po zakończeniu urlopu macierzyńskiego do pracy na dotychczasowym stanowisku, a jeżeli nie jest to możliwe, na stanowisku równorzędnym z zajmowanym przed rozpoczęciem urlopu lub na innym stanowisku odpowiadającym jego kwalifikacjom zawodowym, za wynagrodzeniem za pracę, jakie otrzymywałby, gdyby nie korzystał z urlopu”. Czyli od razu zwolnić Cię nie może. Ile musi takiego powracającego pracownika trzymać - nie jest jasno powiedziane, ale tak na czuja obstawiałabym, że pewnie z kilka miesięcy. W każdym razie, w przypadku zwolnienia, można próbować iść do sądu pracy z tego właśnie art. i jakieś choćby odszkodowanie uzyskać. Teoretycznie można żądać też przywrócenia do pracy - ale to po zwolnieniu chyba mało atrakcyjny wariant.

Gość gość
Mozesz zlozyc do pracodawcy wniosek o obnizenie wymiaru etatu np. do 7/8 na 12 miesiecy i wtedy przez ten okres pracodawca nie moze Cie zwolnic. Taki wniosek powinnas chyba zlozyc na 2 tyg przed powrotem do pracy i pracodawca nie moze Ci odmowic.

Gość mmmhhajajajaja
tak jest, zgodnie z tym co napisał gośc z godz 20:57. Możesz złożyć wniosek o skrócenie etatu i wcale nie musi to byc 7/8 etatu tylko np o 2 godziny z całości etatu czyli 2 h mniej w miesiącu, a nie w dniu. I pracodawca nie moze ci odmówić. Tylko nie wiem wtedy ile ta ochrona trwa, czy 4 lata, tak jak wychowawczy czy krócej. Ale to prawda.

Gość gość
bla bla bla. Nawet jeżeli obniżysz wymiar etatu to i tak mogą cię zwolnić. MOże nie tyle zwolnić co po prostu zlikwidować stanowisko i jesteś z ręką w nocniku.

Gość gość
prcodawca może cie normalnie zwolnić za wypowiedzeniem w każdej chwili pracownik ma takie prawo i pracodawca też jako przyczyne może podac, że mu nie pasujesz i juz, że masz kwaśna minę, krzywy uśmiech itp

Gość gość
Nie moga zwolnic przez rok jak obnizysz wymiar pracy, nawet jak zechca zlikwidowac stanowisko to nie moga Twojego, chyba ze upada cala firma to nie ma mocnych. Wiem jednak ze zwalniaja tak kobiety ale niezgodnie z prawem. Najczesciej kobieta przyjmuhe to do wiadomisci i sie poddaje. Poczytaj sobie kodeks pracy. Ja wrocilam do pracy na tej zasadzie. Poki co jest w miare ok. Nie wiem w jakim charakterze pracujesz, ja w sklepie.tez wiedzialam ze mnie zwolnia jak czegos nie wymysle. Nie zaluje ze tak zrobilam, powodzenia

Gość mmmmmmmaaa
znam taki przypadek e taka osobę zwolnili, ona się odwołała do sadu, rozprawa trwała 20 min, pracodawca oczywiscie przegrał, bo zwolnił bezprawnie. Sprawa sie ciągneła ok roku, za ten czas pracodawca musiał wypłacic wynagrodzenie+odsetki. Zwolinić można tylko na takich samych zasadach jak na macierzynskim: bankructwo firmy itp.

Gość gość
Nie moga zwolnic przez rok jak obnizysz wymiar pracy, nawet jak zechca zlikwidowac stanowisko to nie moga Twojego, chyba ze upada cala firma to nie ma mocnych. Wiem jednak ze zwalniaja tak kobiety ale niezgodnie z prawem. Najczesciej kobieta przyjmuhe to do wiadomisci i sie poddaje. Poczytaj sobie kodeks pracy. Ja wrocilam do pracy na tej zasadzie. Poki co jest w miare ok. Nie wiem w jakim charakterze pracujesz, ja w sklepie.tez wiedzialam ze mnie zwolnia jak czegos nie wymysle. Nie zaluje ze tak zrobilam, powodzenia XXX W mojej firmie były 2 takie przypadki. I też była sprawa w sądzie. Przy likwidacji stanowiska nie było nawet mowy o wygraniu dziewczyn.

Gość gość
Prawa pracownika to tylko teoria, jak pracodawca będzie chciał to znajdzie powód do zwolnienia. Dziewczyny całą ciążę byczą się na L4 a potem zdziwione, że na ich miejsce jest ktoś inny zatrudniony.

Gość gość
Jak zlikwiduje stanowisko to choćby skały srały kobieta nie wygra gdyż sąd nie może pracodawcy nakazać przywrócenia stanowiska, które uznał za zbędne i płacić pensje osoby na takim stanowisku. Jeżeli ktoś nie złoży wniosku o obniżenie etatu to wystarczy, że przepracujesz jeden dzień a na drugi dostajesz wypowiedzenie.