Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość a moze któraś z was wie

czy mogę zrzec się sadku po dziadku a może pierwszeństwo ma jego córka

Polecane posty

mam taki problem otóż mój dziadek jeszcze żyje ale wiecznie żyć nie będzie. Ma na siebie ciągnik który nie jest opłacany... myślę że moze narasta dług za to że go nie wyrejestrował i nie opłaca. Ten ciągnik kupił mój zmarły tata ale jest prawnie w papierach żyjącego dziadka. Jak dziadek umrze to komu będzie należał się ten ciągnik ? mi ? wnuczce ? czy jego córce ? (siostry mojego zm. taty)

Gość gość
zalezy kogo dziadek wskaze w testamencie

Jeśli dziadek nie zostawi testamentu i jesteście tylko Ty i ciotka, to zgodnie z zasadami dziedziczenia ustawowego połowę dziedziczysz Ty, a połowę ciotka. W ciągu pół roku od śmierci dziadka możesz: - spadek odrzucić w całości - przyjąć spadek z dobrodziejstwem inwentarze (oznacza, że przyjmujesz tylko to co, przewyższa długi).

no tak zapomniałam dodać że dziadek testamentu nie napisze. TO wiem na 100 % z chęcią zabrał by go razem ze sobą mimo że dobrze wie że to tata na niego razem z mamą robili no ale... to nie ma znaczenia

przewyższa długi ?

No tak - sumuje się wartość majątku dziadka i wielkość jego długów. Jeśli długi przeważają - nie odpowiadasz za nie. Jeśli po spłacie długów zostaje jakiś majątek - uczestniczysz w jego dziedziczeniu.

Jak dziedziczył po babci - a pewnie tak było - to połowę tych arów odziedziczył on, a połowę dzieci (lub wnuki, jeśli dzieci nie żyją). Jeśli - jak piszesz - jesteś tylko ty i ciotka, to już teraz dziadek ma 15 arów, ciotka 7,5 arów, Ty 7,5 arów. Pewnie nie było sprawy spadkowej i działu spadku po śmierci babci. Ale po śmierci dziadka możesz o to wystąpić - wtedy Tobie przypadnie 15 arów i ciotce analogicznie.

Gość gośćop
Pierwszeństwo dziedziczenia ma jego córka. Jeżeli ona odrzuci spadek to wtedy przechodzi na ciebie czyli na wnuczkę . Jeżeli przyjmie z dobrodziejstwem inwentarza to ty już do tego nic nie masz.

Gość gość
Jak ma w akcie notarialnym ziemię tylko swoje nazwisko, to niestety, ale dziadek ma całe 30 arów. Tak mi się wydaje, ale gdybym się myliła, to na pewno ma połowę po żonie czyli jest właścicielem 15+7,5=22,5 ara. Pozostałe powinny być twoje i ciotki. Czyli powinnyście mieć po 3,75 ara każda już w tej chwili, ale jeśli nic o tym nie wiesz, tzn, że chyba pierwsza wersja jest prawidłowa.

Gość gośćop
No tak ale przecież ciotka (czyli jego córka )żyje więc ona ma pierwszeństwo dziedziczenia.

Racja, chyba, że jest tylko akt na babcię, a po jej śmierci nikt nie przeprowadził sprawy spadkowej.

Giściuop - nie. Wnuczka wstępuje automatycznie w miejsce swojego rodzica i traktuje się to tak, jakby w momencie otwarcia spadku żyło 2 dzieci dziadka.

Gość gośćop
Być może , nie kłócę się;) Niedawno przez to przechodziłam (w sumie mój mąż) ale w naszym wypadku gdy babcia umarła to jej dzieci już nie żyły i automatycznie wszystkie długi przeszły na wnuków.

Gość gośćop
na wnuki*

Gość gość
Autorka pisze, że dziadek ma na akcie 30 arów. Musiałaby sprawdzić ten akt, czy jest tam tylko nazwisko dziadka. ale istnieje też coś takiego jak wspólnota majątkowa, i może być tak jak piszesz AgaWus. Co do dziedziczenia i wnuków, to mnie czeka sprawa o odrzucenie spadku, bo będą właśnie długi. I ja muszę odrzucić spadek również w imieniu niepełnoletnich córek, bo gdybym zrobiła to tylko co do swojej osoby, to ta moja część przechodzi na moje dzieci.

Gość gość
A jakie drzewa rosną w tym sadku?