Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy powinnam Z TEGO POWODU isc Z NIM DO PSYCHOLOGA ? 13 M

Polecane posty

Gość gość

moje dziecko nie wskazuje palcem czegoś co znajduje się daleko , wskazuje oko, nos itd ale jak mu np. mówię pokaż pieska który jest za oknem to patrzy się w jego kierunku ale nie wskazuje palcem wskazującym słyszałam że to bardzo istotne i że jest to objaw autyzmu ..... 20 marca skończył rok ......

Gość gość
kobieto zgłupiałas chyba , daj spokój dzieciakowi i nie czytaj bzdur w necie

Gość gość
ale mój filip też opócz tego ze nie wskazuj***ardzo mało mówi w sumie to tylko mama, baba , tata ........ a słyszałam ze powinien juz np. wydawac odglosy zwierzat np jak szczeka piesek itd

Gość gość
a dziecko wie jak wyglada piesek w ogole? dzisiaj dzieci mysla, ze mleko to sklep daje.. zapytaj o rzeczy typowo domowe - podaj pilke, gdzie kocyk, gdzie smoczej? itd. czy dziecko dobrze widzi? czy nawiazuje z toba kontakt wzrokowy, emocjonalny? to, ze nie pokazuje paluzkiem na pieska, to wcale nie oznacza, ze ma autyzm, na litosc boska. poobserwuj dzieciaka, jak bedzie jakies dziwne to idz do psychologa.

Gość gość
*paluszkiem

Gość gość
Spokojnie, dzieci rozwijaja sie we wlasnym tempie. Z tego o czym piszesz, nie mozna wywnioskowac autyzmu. Nie masz czym sie martwic.

Gość gość
moja też ma prawie 13 mies i wogóle nie pokazuje palcem. nie pokaże ani oka, ani nogi, ani misia, ani auta za oknem. w książeczce jak pytam np gdzie kot to całą dłonią. nie przejmuje sie tym bo ogólnie prawidłowo sie rozwija zarówno fizycznie- ruchowo jak i intelektualnie mimo że nie mówi nic poza mama, tata i daj to bardzo dużo rozumie. wykonuje proste czynności o które proszę typu przynieś ksiazeczke, zamknij szafke, chodź do mnie, podnieś ręce do góry itd. obserwuj dziecko i jeśli poza ta jedną czynnościa rozwija sie prawidłowo to nie ma czym sie martwić.

Gość gość
mleko sklep daje ;) to moje dziecko nie wiedziało, że niby krowa daje mleko, bo miało od swojej mamy.