Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nalesnikowa

Jaki oryginalny prezent z Polski dla obcokrajowca?

Polecane posty

Gość nalesnikowa

Poradźcie mi proszę co przywieźć z Polski dla Amerykanina, poza łakociami. Chodzi mi o coś nieoczywistego (wykluczam wódkę, cepeliowskie lalki, koszulki z orłem, ciupagi i inne kiczowate d**erele). Myślałam nad ceramiką użytkową, np. z Bolesławca, albo jakimś sygnowanym szkłem artystycznym (i użytkowym zarazem, np. szklana patera). Tyle że nie jestem pewna, bo ma to być prezent dla faceta około 40-letniego.

Gość nalesnikowa
Tak ładnie proszę o rady... :)

Gość gość
lepiej mu pokaż jakie Polki są gorące

Gość gość
zależy co to za facet, czy to jest zupełnie obcy dla Ciebie facet czy Twój kochanek?

Gość nalesnikowa
Mój kochanek (fajne określenie :))

Gość gość
przywez mu miniature palacu kultury albo Wieliczki

Gość gość
jak to Twój kochanek czyli partner seksualny to pokaż mu polską pozycję seksualną czyli po bożemu czyli on leży na Tobie

Gość gość
a i jeszcze może samochodzik, taka mała figurka, model np. fiata 125 dużego ;) albo poloneza, faceci lubią samochodziki niezależnie od wieku a u nch tylko wielkie cadilaci a pokaż mu dziewczyno polskie auto :D albo fiata 126p :D

Gość autorrr
karykaturę Tuska ;)

Gość gość
abonament do radia maryja

Gość nalesnikowa
Z tym fiatem to mogłoby być dobre, zwłaszcza że jest mechanikiem samochodowym i sam ma na półce modele samochodów (ale wymarzonych, a fiat to śmiechowy by był) Co do miniatur to nie wiem. Wydaje mi się, że takie coś to bardziej dla kogoś, kto sam był w Polsce i widział dane obiekty, jako pamiątka. A z pozycji seksualnej i Tuska nieźle się uśmiałam hehe Dawajcie więcej pomysłów (raczej na poważnie, chociaż zawsze chętnie się pośmieję z pomysłowości Kafeteriuszy :) )

Gość gość
a czym sie interesuje bo moze ksiazke z przeisami na polskie potrawty no wlasnie :) www.youtube.com/watch?v=glVAzwRFphs

Gość gość
powiedz mu że dawniej w Polsce dziewczyny częściej traciły cnotę w Noc świętojańską a teraz częściej w Walentynki

Gość gość
daj mu płyte z piosenką: Bo wszyscy Polacy to jedna rodzina, Donald i Jarosław, chłopak i dziewczyna

Gość gość
A jaki sos wybrałaś?

Gość gość
ja bym chyba kupiła wódkę- ale gdańską, goldwasser, z płatkami złota. No i ta ceramika niezły pomysł

Gość nalesnikowa
Widzę, że ktoś tu nieźle śledzi wątki :) Albo pomarańczowo-miętowy, albo z białego wina (na bazie aksamitnego). Wszelkie sugestie mile widziane na forum kulinarnym 'Jaki sos do naleśników?' (sorki, ale kafe nie daje mi wkleić linka) Ale tutaj proszę na temat :) Myślę, że wątek może się przydać wielu osobom, więc proszę o więcej ciekawych pomysłow. Czysta cipka to codzienność, a ja szukam prezentu :) Może ktoś z Was przywoził coś dla zagranicznych 'kochanków', jak to ktoś ładnie określił?

Gość nalesnikowa
Ale on nie pije wódki, tylko Grand Marnier. Więc może jakiś polski odpowiednik, jeśli takowy istnieje? Dzięki za opinię na temat ceramiki. Może właśnie coś z tego wybiorę. Tym bardziej, że facet mieszka sam, gotuje, zaprasza czasami znajomych na grilla itp. Ale nie muszę ograniczać się do jednego prezentu, więc czekam na kolejne propozycje. Taka burza mózgów może przynieść naprawdę ciekawe pomysły, na które liczę

Gość gość
W ramach prezentu dla hinduskiej pary mlodej zakupilam kilka pieknych ceramicznych pater, byly szkliwione na dosc intensywne kolory turkus, pomarancz, zielen a matowo wzor zrobiony byl poprzez odcisniecie na jeszcze swiezej glinie tradycyjnej lowickiej wycinanki wygladalo to naprawde pieknie, zakupilam je w jakiejs galerii internetowej, ktora ma bardzo duzy wybor ceramiki od mlodych polskich artystow, nie pamietam ju jej nazwy ale googlowalam uzywajac najprostszych zapytan typu polska ceramika prezent :) tak jak mowie byl to prezent dla pary, ktory po slubie urzadzala nowe mieszkanie w Delhi nie wiem czy cos takiego spodobaloby sie facetowi :) oni byli zachwycenie zarowno wygladam tych pater jak i uzytecznosci w Indiach przyjmuje sie bardzo wielu gosci i zawsze serwuje sie rozne orzeszki, ciasteczka i przekaski :)

Gość gość
zagranicznym kolezankom kupilam lowickie chusty i kolczyki z filcu z motywem z lowickiej wycinanki :) jednak kupic prezent dla kobiety jest latwiej niz dla faceta :) faceci dostali breloczki w ksztalci chlopczyka w lowickim stroju i po nalewce pigwowka i orzechowka :)

Gość nalesnikowa
Brelok też fajny. Ale to raczej jako dodatek do 'głównego' prezentu, który musi byc w miarę konkretny. Oj racja z tym, że cieżej dla faceta znaleźć odpowiedni prezent. Jeszcze na święta, urodziny itp jakoś daje radę coś wymyślić, ale tutaj kryteria są znacznie zawężone. Musi to być polski towar eksportowy. Widzę, że jednak ta ceramika jest wysoko w notowaniach. Myślę teraz np o solniczce i pieprzniczce lub fajansowej skrzynce z Włocławka wypełnionej polskimi czekoladkami.

Gość gość
Wydaje mi sie, ze Polska ceramika ma calkiem wysokie notowania na swiecie jest w Londynie nawet sklep tylko i wylacznie z Polska ceramika wlasnie a w TK Maxx widzialam zestawy obiadowe z Boleslawca oraz wazony i kieliszki z Krosna a moze wlasnie zestaw pieknych kieliszkow z Krosna albo wlasnie wazon Polska slynie z wyrobow szklanych i krysztalowych

Gość nalesnikowa
A co myślicie o paczce polskich papierosów dla znajomych (nie-kochanków) płci męskiej, jako taki mały upominek i polski smaczek? Czy w ogóle są jeszcze produkowane jakieś polskie papierosy, np. Popularne?

Gość nalesnikowa
Niektóre kryształowe kieliszki rzeczywiście nieźle się prezentują. Tylko aż strach je zapakować do walizki, która będzie przerzucana z jednej sterty na drugą na lotniskach

Gość gość
tak kup facetowi talerz na zarcie patere po co mu to ? to nie baba idiotko

Gość gość
ZIMNEGO LECHA MU KUP.

Gość gość
Mam ten sam problem, znajomy z zagranicy dokładnie z Azji ma urodziny i szukam czegoś oryginalnego ... :P Myślałam własnie o czymś z Polski, by miał pamiątkę, ale z drugiej strony chciałabym by było to coś z czego będzie korzystać... Lubuje się w sztuce origami, składa papier w różne figurki, więc znalazłam książkę Polish origami po angielsku... Lubi też grać na gitarze, więc szukam motywu z gitarą, polska wódka też nie zły pomysł w sumie... I na pewno dostanie krówki, bo je uwielbia :P Jeśli twój znajomy lubi samochody to moze kup mu jakiś model polskiego auta, albo książkę z polskimi autami by poznał historię motoryzacji w Pl? Ciężko cokolwiek wymyśleć :P

Gość nalesnikowa
Ale właśnie on nie pije wódki w ogóle, a tylko i wyłącznie pomarańczowy koniak Grand Marnier. Dlatego pytałam wcześniej o ewentualne polskie odpowiedniki. Facet sam ogarnia dom i kuchnię, dlatego myślę (nie tylko ja jak widać), że właśnie 'talerz' to może nie taki głupi pomysł. Przeczytaj sobie gościu wpisy i nie wyzywaj mnie od idiotek. Do gościa od Azjaty - myślę, że książka o polskim origami to super pomysł

Gość gość
moze jakies lokalne przysmaki ser korycinski w termicznej torbie napewno dojedzie :) prawdziwe pierniki :)