Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

najgorsze błędy i zachowania kierowców

Polecane posty

Gość gość

co was najbardziej wkurza na drodze? a może co zdarza się wam popełniać? mnie najbardziej irytuje nie używanie kierunkowskazu i zajmowanie 2 miejsc parkingowych, brrr.

Uwielbiam jak ktoś przyspiesza, gdy go wyprzedzasz. Oraz gdy wyprzedza Cię po czym zaraz zjeżdża z drogi. Ale to, od czego naprawdę opadają mi ręce, to stawanie na miejscach dla nie pełnosprawnych przez osoby w pełni zdrowe. Czy ktoś - komu się to zdarza - może mi wytłumaczyć dlaczego tak robi??

Gość gość
w skandynawi wiekszosc kierowcow jedzie tak dlugo na dlugich swiatlach, dopuki sami nimi nie dostana po oczach, wylacz im swiatla na skrzyzowaniu i wszyscy stoja i nie wiedza kto ma pierwszenstwo,

Gość gość
wrzucanie kierunku kiedy auto wjezdza na rondo, wleczenie sie lewym pasem

Gość gość
o tak, parkowanie na kopertach to pełna chamówa. no i mistrzowie lewego pasa...jeszcze kradnięcie miejsc parkingowych. jak migasz, że chcesz parkować, puszczasz samochód z przeciwka a ten bez kierunku wjeżdża w twoje miejsce. mam ochotę zabić.

Gość gość
Jako pieszego- nie używanie kierunkowskazów, dobija mnie kiedy chcę przejść przez drogę na której nie ma przejścia dla pieszych, na prostopadłej widzę samochód ale nie miga- czyli jedzie prosto, mogę iść, wchodzę na drogę a tamten skręca i z piskiem opon hamuje. Nie ustępowanie na przejściu dla pieszych, stawanie na nim kiedy wszyscy stoją- bo korek, bo czerwone światło z przodu. Wjeżdżanie na przejście na którym mam zielone bo kierowca miał zieloną strzałkę. Zajmowanie dwóch miejsc parkingowych albo nagminne zastawianie miejsc krzesłami, wiadrami i innymi cudami na kiju (mieszkam w centrum, o miejsce parkingowe trudno), raz wyskoczyłam mężowi przestawić, a facet wyleciał do mnie z buzią że on czeka na dostawę i miejsce ma być, on sobie zajął- a zajął 3! Trąbienie jak ktoś nie rusza od razu- tak, na pewno zasnął i dobrzy koledzy za kółkiem go tym trąbieniem obudzą... Wyrzucanie śmieci i opróżnianie popielniczek, przez okno albo pod auto, na postoju, szczyt buractwa. Wyprzedzanie na trzeciego. Jako pieszy momentami wysiadam, a naprawdę chodzę ostrożnie, jak nie ma chodnika- odblaski, dziecko za rączkę i ja od strony drogi itd.

Gość gość
A, jeszcze wyprzedzanie na przejściu dla pieszych, to mnie za każdym razem zatyka. Momentami kiedy miałam dziecko w wózku po prostu ten wózek ciągnęłam za sobą po przejściu bo strach było przed siebie wystawić, zwłaszcza jak pogadałam na spacerze z dziadkiem potrąconej w ten sposób dziewczynki.

Gość gość
- nie używanie kierunkowskazow - " siedzenie" na zderzaku - wtedy mam ochotę przyhamowac :P - wyprzedzanie "na lusterka" mimo tego, ze pas obok jest pusty - przyspieszanie podczas wyprzedzania - rozmawianie przez telefon/pisanie smsow podczas jazdy (każda rozmowa, nawet przez system glosnomowiacy rozprasza kierującego, np chyba ,ze sie jedzie po pustej autostradzie) - nieumiejetne parkowanie (rożne sytuacje, np. Zajmowanie 2 miejsc, czy parkowanie w ten sposób, ze mam 10 cm na otwarcie drzwi ) - motocyklisci wyprzedzajacy na trzeciego, jeżdżący po lini oddzielajacej pasy jezdni X X Oprócz tego denerwują mnie rowerzyści wjeżdżający na pasy (jeśli nie maja "swoich"pasów muszą zsiasc z roweru) , rowerzyści jadący jeden obok drugiego, rowerzyści z "przyczepkami" , gdzie wożą swoje dzieci ( których nie widać) Oraz piesi wbiegajacy na pasy (zdarzył mi sie jeden pan uprawiających Jogging (całe szczęście zatrzymalam sie, a pan dostał mandat, nie zauważył policjantów :) ) I wiele wiele innych sytuacji (dużo jeżdżę, niestety)

Gość gość
A co do trąbienia, jak ktoś nie ruszy od razu po zapaleniu sie zielonego, to krótkie trabniecie rozumiem. Ktoś mógł sie zamyslic, itp. a przecież w niektórych miejscach światła są bardzo krótko zielone.

Gość gość
Poza ww. bawi mnie zwalnianie przy wyprzedaniu czy przy jeździe pasem obok i rzucanie wymownego spojrzenia ;) Jadąc z dzieckiem w samochodzie jeżdżę zazwyczaj w granicach 50-60 km/h, chyba że dozwolone więcej, wtedy wg warunków, ale często obrywają mi się takie spojrzenia od panów, którzy przed chwilą siedzieli mi na zderzaku, hehe ;) Mam to w głębokim poważaniu, czasem nawet do nich pomacham ubawiona :)

Ja nie lubie jak ktos bez powodu zaczyna hamowac na srodku drogi i jak juz prawie stoi, wrzuca kierunkowskaz i sobie skreca. A jako pieszy nie znosze, kiedy zatrzymuje sie ostatni samochod, za ktorym nic nie jedzie i moglabym sobie spokojnie poczekac te pol sekundy az przejedzie.

Gość gość
poza ww. oczywiście to jescze jak ktoś zmienia pas bez kierunkowskazu...

Wszystko, co mnie wnerwia wypisałyście :D. Ale najbardziej nie lubię niesygnalizowania zmiany pasa/skrętu.

Gość gość
co do osób "w pełni zdrowych" stających na miejscu dla niepełnosprawnych-proponuje lepiej poznać przepisy. Jeśli np. ja robię np. zakupy mojemu niepełnosprawnemu ojcu mam prawo stanąć w miejscu dla niepełnosprawnych. Aczkolwiek ja wyznaje zasade "nie staje na ich miejscu, bo nie chce być na ich miejscu"

Gość gość
instynkt stadny - nie lubie miec poobijanego drzwiami samochodu wiec jesli sie da to parkuje na szarym koncu parkingu, gdzie wokol nie ma nikogo. I zawsze jakas menda zaparkuje tuz obok. wokol kilkadziesiat wolnych miejsc, ale nie, trzeba sie przykleic bo w kupie razniej.

Gość gość
wbijanie się na chama na pas w ostatniej chwili albo wymuszanie puszczenia... :/

Gość gość
*nienawidzę, gdy chcę przejść przez ulicę i czekam, aż przejedzie samochód, po czym przez samym przejściem W MOMENCIE skręcania daje kierunkowskaz i wjeżdża w boczną uliczkę *jeżdżenie na pełnej ku....e w kałużach deszczu - pieszy na chodniku nie ma wtedy szans * gdy woziłam córkę wózkiem bardzo denerwowało mnie takie parkowanie na chodniku, które nie dawało szans na przeciśnięcie się, w związku z czym musiałam iść ulicą

Gość gość
Parkowanie na 2 miejscach, krzywo itd., blokowanie lewego pasa. Rozmowy i pisanie sms przez komorke. A, no i cos co mnie bardziej smieszy niz denerwuje. Proba scigania sie ze mna spod swiatel. Mam auto, ktore wyglada calkiem zwyczajnie, bez spojlerow ani innych oznak mocy, z odklejonymi znaczkami okreslajacymi pojemnosc silnika, a pod maska 250KM. Daje takim pajacom kilka metrow z przodu, dla ich uciechy, ze mnie scigneli, po czym jesli przede mna pusta droga "odlatuje" w mgnieniu oka. No z czym do ludzi panowie.

Gość gość
aaa zapomniałabym - jeszcze denerwują mnie rowerzyści na szosie, kiedy obok jest śliczna i pusta droga dla rowerów ...wrrrr

Gość gość
Polacy sa jednymi z najgorszych kierowcow w europie

Gość gość
Gdy na autostradzie musisz mocno hamować, bo jeden kierowca TIRa pomimo, że cię widział postanawia wyprzedzić drugiego kierowcę.TIR nr 1 jedzie 120 km/h, TIR nr 2 jedzie 121km/h. Trwa to lekko około minuty zanim go wymnie na tyle by móc ci zjechać :D Szału można dostać. Czasem odnoszę wrażenie, że robią to specjalnie, szczególnie nocą.

Gość gość
Bo niektorzy to prawo jazdy chyba za jajka i maslo dostali

Gość gość
kierowca powinien byc pewny siebie a takie niezdeczdowanie za kolkiem doprowadz a mnie do szalu, dzis mialam taki przypadem na rondzie stoi babka w mercedesie przede mna i nie wie czy ma wjechac na rondo czy nie, wszyscy z z ronda zjezdzaja w prawo a ta nadal rusza i hamuje i dopiero jak ja strabili to sie bujnela...ech...

Gość ex_debill_konkubina
minuty? a w życiu - takie wyprzedzanie trwa znacznie dłużej;)

Gość gość
Zdaje mi się, że lepsze jej wahania niż miałaby wjechać w czyjąś d**ę :D

Gość gość
a ja napiszę, że kiedyś zachowałam się złośliwie w stosunku do kierowcy ciężarówki. Jeden jedyny raz mnie strasznie wkurzył. Jadę sobie drogą, jestem przed Bełchatowem (droga nr 8 od strony Wrocławia). Jadę wolno, bo droga pełna dziur (ok. 60- 70 km/h). Ciężarówka bierze się za wyprzedzanie (ok, chce jechać szybciej, nie ma sprawy). Koleś nie wymierzył dobrze i chciał zjechać przede mną za wcześnie. Musiałam wjechać na pobocze (którego nie było),żeby nie trącił mnie naczepą. Dobrze, że jechałam tak wolno, to nie wylądowałam w jakichś krzakach. Dosłownie zmieścił się na centymetry. Co zrobiłam? Droga się poprawiła, przyspieszyłam, wyprzedziłam go i nie dałam się wyprzedzić do Bełchatowa (jadąc średnio 60 km/h). Szacunek dla kierowcy tira, że nawet ani razu nie trąbnał na mnie ani nie błyskał długimi. Może się zreflektował, że trochę przesadził. :P

Gość gość
a najlepsza była akcja (śmieszna wg mnie, mojego męża nie) jak wracaliśmy kiedyś z Budapesztu. Jesteśmy już na słowackiej autostradzie, mąż prowadzi, jest noc. Autostrada pusta, pojedyncze samochody dosłownie, jedziemy prawym pasem. Nagle podjeżdża (z tyłu) ciężarówka i jakby kierowca był normalny, to by dał kierunek, wjechał na lewy i wyprzedził (jak mu było za wolno). Ale nie :D. Przez ileśtam kilometrów jechał nam na zderzaku, trąbił i błyskał długimi (my jechaliśmy ok 90-100 km/h, bo byliśmy dość zmęczeni). Ja w końcu mówię do męża, żeby zjechał na chwilę na lewy pas, to ten idiota pojedzie sobie. Ale nie, mąż też uparty i jedzie twardo , kierowca tira to samo, a ja pękam ze śmiechu ;). W końcu mąż zjechał na lewy pas i tamten pojechał. Może na kursie nie miał wyprzedzania ? :D (ciężarówka polskiej firmy, kierowca prawdopodobnie tez Polak, fajnie, nie ? :D)

Gość gość
ps. takich różnych historii mam w zanadrzu dużo więcej... bo dość sporo jeżdżę ;)

Gość gość
Rzeczy nieszkodliwe typu wrzucanie kierunku przy wjeździe na rondo czy też niezasygnalizowanie zmiany pasa w momencie, gdy jest dużo miejsca z tyłu mnie ani bawią, ani denerwują. Potrafię też zrozumieć wrzucenie kierunku w ostatnim momencie przed skrętem czy też nagłe przyhamowanie i skręcenie w boczną ulicę, bo nie każdy zawsze zna teren i wie, gdzie skręcić. Czasem zorientuje się w ostatniej chwili, że trzeba skręcić i niekoniecznie jest to złośliwość czy nieumiejętność jazdy. Gorzej gdy kierowca ma zieloną strzałkę i wjeżdża w pieszych, wymusza pierwszeństwo (robią to bardzo często duże samochody na rondach) itp, itd.

Mnie raz w****il kierowca bmw. Dwa pasy w markach, są roboty drogowe i co chwila swiatla. Po prawej stronie jedzie kilka tirow, my jedziemy po lewej a facet za nami. I puszcza nam dlugie żeby jechac szybciej, ale nam się nie spieszy bo nie ma po co, przed nami samochody i zbliżamy sie do światel. To ten znalazl okazje aby nas wyprzedzić prawym pasem miedzy tirami sie wciska, i potem przed nami wjeżdża i od razu ostro hamuje specjalnie! Ja z córka kilku miesięczną z tyłu byłam, malo nie wylecialam z przodu bo nie zapieta pasami bylam. No w****ilam sie na maksa. Myslalam ze wezme łoma którego maz wozi w samochodzie i wyjdę i mu szybę zbiję! Na swiatlach sie zatrzymaliśmy to wyskoczylam do niego i op******ilam z góry na dół to jeszcze sie zaczal rzucać na mnie że lewym pasem sie nie jezdzi. Idiota. Ale kazalam mężowi trzymac sie blisko niego i nagrywalam telefonem jak jezdzi i później zaczal wyprzedzać na ciągłej, raz przejechal na czerwonym i cos tam jeszcze zrobil. Poszlam na policje później z tym filmem i na pewno mandat dostal i punkty.