Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

brak godnosci łączy polakow

Polecane posty

Gość gość

Zeby godnie zyc nalezy miec odpowiednie zarobki a Wy dajecie sie obedrzec z godnosci....i milczycie

Gość gość
zgadzam się. Wsiadam do autobusu i co widzę... tłum niewolników idących na szafot, nie ludzi wolnych. Przykre. Na Zachodzie jeździłem autobusami, ludzie zupełnie inaczej zachowujący się, uśmiechnięci. Nie do pomyślenia w pl. Przykre.

Gość gość
Czy to wpajano nam od dziecinstwa? No tak...,, zadna praca nie hanbi" i temu podobne ...brak godnosci, brak szacunku do wlasnej pracy...pracujac ,, za darmo nie szanujemy siebie ludzie"...Zyc godnie czy Wy wiecie co ro znaczy? ? ?

Gość gość
Nie kumasz tematu...nie chodzi o brak kultury itd...na zachodzie czy gdziekolwiek....godne zycie to takie, ze pracujesz i dostajesz wynagrodzenie takie aby godnie zyc kumasz? ? ? Pracujesz i zadasz godziwej zaplaty...pracujesz na siebie i rodzine a nie tylko i wylacznie na oplaty??? Co to za system, ze czlowiek pracuje tak duzo i tak ciezko a jest biedny??? Odarci z godnosci sa wszyscy ktorzy pracuja a nie moga godnie zyc!!!!

Gość gość
I dlatego wiekszosc zadziera nosa, wyzej sra niz du..pę ma bo to jest jedyna mozliwosc sztucznego zakamuflowania wlasnych kompleksow....,, czuje sie nikim wiec powierzchonie pokaze se jestem kims....." ...czlowiek powinien byc skromny, z klasa, zyc godnie i walczyc o swoje a nie walczyc z najblizszymi o to kto jest ,, niby lepszy, madrzejszy eceteraaaaaa

"Nie kumasz tematu...nie chodzi o brak kultury itd...na zachodzie czy gdziekolwiek....godne zycie to takie, ze pracujesz i dostajesz wynagrodzenie takie aby godnie zyc kumasz? ? ?" x x Bo Polska jest krajem biedniejszym. Nie da się ot tak za pomocą ustawy specjalnej podnieść poziomu życia.

Gość gość
Da się!!! W 38 milionowym kraju mozna wszystko....tylko wysrarczy rowno zozdzielic a nie utrzymywac zlodziei ....kler itd...u nas sa tylko bogadzi i biedni..bardzo bardzo bogaci i bardzo bardzo biedni, dlatego ze biedni jakies 35 milionow osob bardzo ciezko pracuje na to, zeby zyc na dnie a oddawac dla bogatych ktorzy nie robia dla nas nic!!!! Prosciej juz nie mozna przedstawic problemu, zeby kazdy jakos zrozumial.

Gość gość
Przyklad : jesli miesiecznie 35 milionow osob odda 1 zlotowke na nierobow na stolkach to nieroby otrzymaja 35 milionow miesiecznie do podzialu miedzy sobą...zabierajac od kazdego obywatela tylko 1 zlotowke...a niestet zabieraja duzooooo wiecej...utrzymujemy ten kraj wlasnymi rekami i zabieraja nam za to godnosc!

Gość gość
No wiadomo..tuczniki najlepiej mają przy korycie...

Gość gość
Jakim trzeba byc czlowiekiem bez serca, zeby nie robic nic w sprawie poziomu zycia ludzi w naszym kraju...prowadze tzw,, lumpeks" w malej miejscowosci...tu panuje taka bieda, ze az sie plakac chce kiedy slysze o problemach przez jakie ludzie musza przechodzic...:/ Znam tych ludzi od lat, wiem ktore rodziny sa alkoholowe, jest kilka, ale reszta wegetuje, przechodza koszmar...zadnych mozliwosci na znalezienie pracy, tak niskie zarobki, ze w sezonie zimowym odstawiaja sobie od ust aby sie ogrzac , a ogrzewanie kosztuje...ogromna czesc pensji...a i tak podmarzaja...straszne ...moze w duzych miastach ludzie jakos zyja, ale male miejscowosci zostaly wyparte...bieda, nedza i chorobytak zyja ludzie i nie radza sobie , bo nie maja jak.Ja pracuje po 8 godzin dziennie w tym moim sklepiku i gdyby nie to ze maz pracuje to nie dalabym rady zyc...ze sklepiku mam ubrania dla siebie i rodziny oraz czasami 300 czasami 400 zl zostaje dla mnie po oplatach zus oraz zakupie towaru...ciesze sie chociaz , ze Ci naj najbiedniejsi w piatki i w soboty moga troszke sie u mnie poubierac za 1-2-3zl ...wtedy przychodzi najwiecej klientow :/

Gość Luxeng
To wy chyba nigdy za granica polski nie byliscie. Za chwile wychodze do pracy, wsiade to pociagu I tez bede patrzec na te tsmutne twarze niewolnikow jadacych na szafot. Ogolnie praca jest upokarzajaca, bo zabiera ludziom zycie. Widocznie tu w uk juz do tego doszli, bo w pl dalej mity kity

Gość gość
jak byłam dzieckiem to pamietam czasy komuny, jak ludzie - każdy miał prace, wszyscy wychodzili rano na osiedlu, ludzie sie usmiechali, stali na przystanku, rozmawiali , znali się, byli gdzieś tam na imieninach bo wtedy domówki były popularne, jachało się do pracy autobusem, niektórzy autami , małe fiaty, duże fiaty ludzie mieli uśmiech, dzieci na kolonie wysyłali co roku, w pracy pełen pakiet socjalny a dziś niby wolność , zakładów państwowych ZERO a sektor prywatny uduszony podatkami i skorumpowanymi urzędnikami , każdy jakiś smutny albo nie ma parcy albo tyra na 3 zmiany za 1200 zł, opłaci czynsz , rate i już nic nie ma , ludzie sie nie znają, nie rozmawiają ze sobą, smutek , bardzo mało młodych ludzi

Gość Luxeng
No ale przeciez.......otake Polske walczyli !

I juz tesknota za prlem. Tak, wszyscy mieli prace, nawet jak nie bylo na nia potrzeby. I oczywiscie, wszyscy usmiechnieci, zwlaszcza jak stali w kolejce do sklepu albo jak zomo palowalo.

Gość gość
ale Polske rozkradli politycy , jak nie wiesz to nie mądrzyj się że teraz tak wspaniali dziś Balcerowicz przyznał że po upadku komuny zabierali pieniądze s kont bankowych ludziom sprzedano zakłady państwowe za bezcen a miliardy poszły do kieszeni polityków, najwięcej nakradł AWS sektor prywatny jest tak opodatkowany że nawet jakbyś miał cudny pomysł to nie zarobisz gdzie widzisz teraz wspaniałość ? nonsens :O

W 89 roku pkb per capita wybosil z tego co pamietam okolo 6 tys dolarow. Dzis wynosi ponad 20. Po uwzglednieniu zmian kursu dolara daje to dwukrotny wzrost. Ale niektorym sie wydaje ze gdyby nie politycy to ot tak od razu bysmy nadrobili dystans dzielacy nas i zachod. X X A co do wyprzedawania firm - to sie nazywa prywatyzacja i byla konieczna dla przemian gospodarczych

Nie mamy wcale kapitalizmu w Polsce,tylko postkomunę.Wysokie podatki,zasiłki,traktowanie obywateli jak niedorozwiniętych,wtrącanie się w to,jak obywatel ma wychować dziecko itd,itp .Te wszystkie cechy są typowe dla interwencjonizmu państwa w życie człowieka...

Kiedyś myślałem,że politycy po prostu nie potrafią rządzić,teraz doszedłem do wniosku ,że jest to celowe działanie.Łatwiej rządzić jest tłumem poniżonym ,który walczy tylko o to,żeby przeżyć następny dzień...

Gość gość
Się znaczy idziemy szybkim krokiem w stronę feudalizmu :(

Gość Luxeng
Tos odkryl ameryke

Tych samych metod używali rządzący w PRL ,ale co się dziwić,skoro porozumienie w magdalence doprowadziło do ochrony interesów komunistów w zamian za oddanie władzy ,,w lepsze ręce''. Dużo osób związanych z poprzednim ustrojem jest teraz w strukturach władzy...Na temat UE nie chcę się wypowiadać,bo to bagno...

Tych samych metod używali rządzący w PRL ,ale co się dziwić,skoro porozumienie w magdalence doprowadziło do ochrony interesów komunistów w zamian za oddanie władzy ,,w lepsze ręce''. Dużo osób związanych z poprzednim ustrojem jest teraz w strukturach władzy...Na temat UE nie chcę się wypowiadać,bo to bagno,z którego ciężko będzie się wydostać..

Gość gość
i większość zachodnich tzw "przedsiębiorców" którzy kupili zakład, fabrykę za wysoką kwotę gdzie 5 % poszło do skarbu państwa a 95% do kieszeni polityków to pózniej doprowadzili do bankructwa danego zakładu, wywieźli co cenniejsze a reszta zrujnowana, lub celowo ukatrupili żeby nie mieć konkurencji a ludzie bez pracy , bez odpraw, z dnia na dzień potracili a niektórzy nie mieli z czego czynszu zapłacić i co dać dzieciom jesć pewnie napiszesz że to są ludzie KTÓRZY NIE POTRAFIĄ PRZYSTOSOWAĆ SIĘ DO NOWEGO USTROJU ha ha ha ha , szablonowy mózg wyprany na potrzeby polityków, ciemne barachło wszystko kupi - wtedy nazwą cię człowiekiem na poziomie ha ha ha

Kiedyś całkowicie śmieszyły mnie tzw teorie spiskowe dotyczące Rządu Światowego itd,itp ,ale teraz coraz bardziej zaczynam się martwić,że coś w tym jest...

Ale co to znaczy za bezcen? Wartosc firmy to nie tylko jej aktywa. To takze kaza ktora trzeba zainwestowac aby dzialala ona normalnie, na warunkach rynkowych. A jezeli faktycznie doszlo do zanizenia wartosci firmy to poprosze o konkrety.