Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Chrzest ... pomocy

Polecane posty

Gość gość

Witajcie, mam pewien problem. Za tydzień chrzczę moją córeczkę, i po uroczystości w kościele zapraszam tylko rodziców chrzestnych na kawę i obiad do domu. Mam bardzo mały pokój z kuchnią ok 18m2. I problem polega na tym, że moja mama dziwnie na to reaguje, że jak to tak, że nie zapraszam całej rodziny, nawiasem mówiąc 22 osoby plus 3 dzieci i mój pies (labrador 40kg), no i ja zdania nie zmieniam, bo robię tylko właśnie dla nas i rodziców chrzestnych, ale jest we mnie takie dziwne uczucie, wyrzut sumienia. Co o tym myślicie? Rodzice tak nalegali na chrzest to powinni się cieszyć, że ochrzcimy naszą córkę, a nie robić wyrzuty o to, że nie będzie imprezy w rozlewaniem wódy. Moja teściowa za to cieszy się właśnie ze chrztu i że zaoszczędzimy pieniądze. Jest mi strasznie źle, bo to mówi do mnie moja własna matka. Rodzina z mojej strony jest strasznie nie wyrozumiała, wiecznie tylko wielkie imprezy rodzinne im w głowie. I zawsze jak jest chociaż moja bratowa z mężem i dzieckiem u nas na kawie i np moi rodzice, to już nie ma miejsca, a moja mama zawsze mówi, że u niej też jest ciasno w mieszkaniu.... i że jakoś urodziny wyprawiają, wieczne wyrzuty do nas, że nie robimy chrztu itp... masakra

Gość gość
olej to rób jak tobie najlepiej, to jest małe dziecko, które i tak nie będzie tego pamiętać.

Gość gość
proszę dajcie jakieś rady, wiem że robię dobrze, ale takie głupie uczucie we mnie tkwi, jakbym jednak była głupia, zapomnialam dodać, ze moja mama jeszcze waliła do mnie tekstem, że co powie moje rodzeństwo na to, że się obrazi na mnie...

Gość gość
daj spokój, jestem chrzestną i też rodzice dziecka zabrali tylko mnie i chrzestnego na obiad. Przecież chrzest to sakrament w Kościele a nie powód do imprezy i wódy. Przykre, że mama tak Ci mówi ale w tym przypadku olej..

Gość gość
No to niech Ci matka zorganizuje przyjęcie u siebie ...i za swoje skoro taka rodzinna.

Gość gość
powiedz grzecznie wszystkim, że to jest uroczystość kościelna a nie impreza, że nie macie kasy i nie robicie imprezy bo Was zwyczajnie nie stać, a jak rodzice tacy mądrzy to niech Wam lokal wynajmą i za obiad dla 22 osób zapłacą. Ze nie chrzcicie córki dla imprezy dlatego też nie wymagacie prezentów prosicie tylko o przyjście do Kościoła na msze a chrzcin nie wyprawiacie.

Gość gość
ja jestem w ciąży, jestem wierząca i dla mnie chrzest to właśnie ważny sakrament. Lubię spotkania rodzinne, ale napewno nie będę tracić kasy której nie mam by ugościć 20 osób z rodzinki na obiadku w lokalu. Jak będę robić chrzciny to też tylko my, chrzestni i nasi rodzice i nikt więcej.

Gość gość
chrzest to na ogol bardzo fajny czas w zyciu dziecka i po zabawie no to juz i wtedy wszystko na spokojnie :) www.youtube.com/watch?v=glVAzwRFphs

Gość gość
dzieki za miłe słowa, pozdrawiam :):)

Gość gość
a powiem jeszcze szczerze, że jak widzę, jak ludzie wyprawiają chrzciny w lokalu na 30 osób z wielkim tortem i alko to mnie aż pusty śmiech ogarnia. I tu nie chodzi o zazdrość, tylko przecież dziecko nawet nie wie co jest grane a tu widze jak kumpela wstawia na fb fotki jak to dziecko kilku miesięczne niby kroi tego torta jakby to jego wesele co najmniej było. Takie postaw się a zastaw się... Beznadzieja!

Gość gość
dokadnie, ludzie lubia pokazac co to nie oni.. ja własnie poazuje, ale w sposób odwrotny :)

Gość Jakie to dziwne
Nie przejmuj się co mówi Twoja mama.Ważne że ochrzcisz dziecko.Skoro stawia takie wymagania niech zorganizuje i za sponsoruje chrzciny!😠